Lošimai ir loterijos: kur sustos ruletė?

Seimas spręs, ar bus labiau apmokestinami nuotoliniai bei antžeminiai žaidimai ir loterijos. Dalis Seimo narių sako iki šiol neišgirdę įtikinančių argumentų, kodėl tai reikėtų daryti.

Stebisi dėl skubos

Pakeitimų iniciatorius – konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas.

„Su tuo įstatymu – painu: vieni kitus skundžia. Lošimai nėra gėris, bet planuojamų pakeitimų dydžiai nepagrindžiami. Aš pati su tuo nesusidūriau, bet tikrai žinau, kad kai kurie Seimo nariai buvo ypatingai aktyviai įkalbinėjami pritarti mokesčių didinimui“, – sakė parlamentarė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Aušrinė Norkienė.

Seimo narė darbietė Ieva Kačinskaitė – Urbonienė atkreipė dėmesį į skubėjimą, bandant įtvirtinti planuojamus pakeitimus.

„Akivaizdu, kad tas projektas labai greitai skinasi kelią tiek Vyriausybėje, tiek Seime. Mano supratimu, tai nėra išsamiai ir reikliai aptartas projektas. Buldozerinis principas kelia nuostabą ir įtarimus, kad kažkas čia ne taip. Loterijas organizuojanti asociacija yra atkreipusi dėmesį į taikomą skirtingą reguliavimą loterijoms ir azartiniams lošimams. Čia kyla klausimų, bet į tuos klausimus neatsakyta, o laiko įsigilinti kaip ir neduota. Dalis mūsų frakcijos planuojamus pakeitimus palaiko, o aš, ko gero, kaip ir anksčiau, susilaikysiu“, – kalbėjo I. Kačinskaitė – Urbonienė.

Nepasitiki

Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė tvirtino nepasitikinti Biudžetų ir finansų komiteto vadovo M. Majausko išsakomais argumentais.

„Dar praėjusią Seimo kadenciją, kai M. Majauskas buvo tik komiteto narys ir išvadų rengėjas, ne kartą pastebėjau, kad rezultato siekdavo kartais visiškai neturėdamas argumentų, finansinio pagrindimo. Beje, neseniai, girdint visiems kolegoms Seime, leidau sau pasakyti M. Majauskui, kad jis meluoja, kai buvo svarstomas Skolų išieškojimo įstatymo projektas. Manau, norima šį įstatymą už-vilkinti, nes tie argumentai, kuriais jis rėmėsi Seimo posėdžių salėje, buvo visiškai nepagrįsti. Taigi nepasitikiu, negaliu pasitikėti. Dabar girdžiu, kad svarstant Loterijų ir azartinių žaidimų įstatymo pakeitimus, M. Majauskas klaidina parlamentarus ir visuomenę“, – pabrėžė R. Šalaševičiūtė.

Buldozerinis principas kelia nuostabą ir įtarimus, kad kažkas čia ne taip.

Kalbėdama apie parlamentarų ir visuomenės klaidinimą, R. Šalaševičiūtė turėjo galvoje neseniai žiniasklaidos išplatintą Loterijų asociacijos informaciją. Loterijų asociacija paneigė, anot jos, tikrovės neatitinkančius teiginius apie loterijų pelningumą. Seimo posėdyje M. Majauskas teigė, kad loterijos turi reikšmingai didesnį pelningumą, palyginti su azartiniais lošimais.

Loterijų asociacijos prezidento Andriaus Karaliūno tvirtinimu, tokie teiginiai neatitinka tikrovės. Pasak jo, vertinant sumokamus mokesčius ir gaunamas pajamas, loterijų pelno marža yra trečdaliu mažesnė nei azartinių lošimų.

Pasak asociacijos, 2020 metais azartiniai lošimai gavo 103,5 mln. eurų grynųjų pajamų, o jų gryna-sis pelnas sudarė 19,9 mln. eurų – t. y., 19,2 proc. pelno nuo grynųjų pajamų. Loterijos 2020 metais gavo 46,9 mln. eurų grynųjų pajamų, o jų grynasis pelnas sudarė 6,8 mln. eurų – t. y., 14,45 proc. pelno nuo grynųjų pajamų.

A. Karaliūno tvirtinimu, azartinių lošimų organizatoriai 2020 metais sumokėjo 11,9 mln. eurų mokesčių – t. y. 11,5 proc. mokesčių nuo 103,5 mln. eurų grynųjų pajamų, o loterijos sumokėjo 13,8 mln. eurų mokesčių – net 29,5 proc. nuo 46,9 mln. eurų grynųjų pajamų. Seimas antradienį vakarinio posėdžio metu svarstė Loterijų įstatymo pakeitimus, kuriuos priėmus būtų žymiai – 40 proc. – didinami mokesčiai loterijoms. Pasak, žiniasklaidos cituojamo Loterijų asociacijos prezidento A. Karaliūno, Loterijos praėjusiais metais sumokėjo 29,5 proc. pajamų, o azartinių lošimų – 11,5 proc.

Pasigedo skaičių

„Aš tokių kontraversiškų projektų tikrai nepalaikysiu. Biudžetų ir finansų komitete šiuo klausimu pasakoma tik dalis tiesos, yra daug abejonių, kad bus padarytas koks nors pokytis. Kiek pamenu, net ir Valstybinė mokesčių inspekcija tuo abejojo“, – kalbėjo Seimo narys Kęstutis Mažeika.

Parlamentaras Gintautas Paluckas taip pat teigė nesąs įsitikinęs, kad pakeitimai galėtų papildyti biudžetą.

„Manau, yra tik tikėjimas, kad bus daugiau pinigų, bent mes neišgirstame argumentų, kurie tą tikėjimą pagrįstų“, – sakė G. Paluckas.

Biudžetų ir finansų komitete šiuo klausimu pasakoma tik dalis tiesos, yra daug abejonių, kad bus padarytas koks nors pokytis. Kiek pamenu, net ir Valstybinė mokesčių inspekcija tuo abejojo.

Tuo metu parlamentaras Jonas Pinskus teigė, kad už pakeitimus balsuos. Jis tvirtino, kad abejonių turinčius Seimo narius gali klaidinti prieštaringa informacija apie mokesčių dydį.

„Manau, kai kuriuos Seimo narius klaidina informacija neva loterijos apmokestinamos daugiau nei azartiniai žaidimai. Bet mums paaiškino, kad tos, kurias planuojama mažiau apmokestinti, lyg „Kazino“, dabar neprisimenu tiksliai, prizams skiria 50 procentų lėšų, o kitos – apie 20 procentų. Sąlygos bus suvienodintos. Toks pagrindinis argumentas mūsų frakcijai buvo pateiktas. Mūsų frakciją tai įtikino“, – sakė Pinskus.

Jis neslėpė, jog informacija apie lėšas vadinamiesiems prizams buvo pateikta be konkrečia informacija paremto faktinio patvirtinimo.

„Buvo tiesiog toks pasakymas“, – sakė J. Pinskus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių