Šiandien – Laisvės nuo mokesčių diena

Šiandien išaušo Laisvės nuo mokesčių diena. Minint šią dieną Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) primena didžiulį mokesčių mokėtojų indėlį į viešąjį sektorių. Laisvės nuo mokesčių diena yra simbolinė diena metuose, kai vidutinis mokesčių mokėtojas nustoja dirbti valstybei ir pradeda dirbti sau.

Šiemet Laisvės nuo mokesčių diena yra gegužės 8 d., tai yra 2 dienomis vėliau nei faktiškai buvo pernai. Taip yra dėl to, kad šiemet planuojamos viešojo sektoriaus išlaidos didės sparčiau negu grynosios nacionalinės pajamos.

„Šia diena siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į didžiulį mokesčių mokėtojų indėlį į viešojo sektoriaus išlaikymą. Mūsų visų sumokėti mokesčiai ir yra tos valstybės lėšos, kuriomis finansuojame tiek valdininkų atlyginimus, tiek sveikatos, švietimo ir kitas valstybės paslaugas. Tačiau ir šių lėšų nepakanka, nuolat kalbama tai apie naują automobilių, tai apie traškučių mokestį. Pagarba mokesčių mokėtojui reikalauja ne svarstyti mokesčių didinimą, o efektyviau naudoti esamas lėšas, pažaboti viešojo sektoriaus pūtimąsi, didinti valdžios atskaitomybę už surinktų pajamų panaudojimą”, – teigia LLRI vyr. ekspertė Kaetana Leontjeva.

Remiantis Valstybės tarnybos departamento duomenimis, prieš dešimtmetį 1000-iui Lietuvos gyventojų teko 6 valstybės tarnautojai, o šiemet – jau 10.

2014 m. visos viešojo sektoriaus išlaidos (be ES lėšų) vienam gyventojui sudarys 12 640 litų. Lyginant su 2013 m., jos padidėjo 1 000 litų, t. y. 9 proc. Jomis finansuojamos tokios sritys, kaip socialinė apsauga, sveikatos apsauga, švietimas, viešoji tvarka ir gynyba, valstybės aparatas ir kita.

„Apie paprastų kainų augimą kalbama daug ir dažnai, nes žmonės visuomet mato ir skaičiuoja, kiek sumoka pirkdami duoną, batus ar automobilių padangas. Tačiau tikriausiai vos vienetai žino, kiek jiems kainuoja valstybės teikiamos paslaugos ir kiek mokesčių per metus jie sumoka. Laisvės nuo mokesčių diena primena Lietuvos gyventojams, kad didžiausią jų išlaidų dalį sudaro ne išlaidos maistui ar būstui, o būtent mokesčiai. Kad juos sumokėtume, dirbame daugiau nei trečdalį metų. Beje, kol skaitėte šį tekstą, valdžia jau spėjo išleisti 100 tūkst. litų”, –sako ekspertė.

LLRI atkreipia dėmesį, kad kiekvienas žmogus mokesčiais atseikėja skirtingą dalį savo pajamų, todėl kiekvieno iš mūsų laisvės nuo mokesčių diena labai skiriasi – vieniems ji gali ateiti sausį, o kitiems neateiti ir liepą.

Laisvės nuo mokesčių diena apskaičiuojama pagal santykinės valdžios išlaidų naštos rodiklį, parodantį, kokią žmogaus sukuriamų pajamų dalį paima valdžia ir perskirsto per nacionalinį biudžetą ir nebiudžetinius fondus. Kasmet LLRI pateikia prognozuojamą Laisvės nuo mokesčių dieną, skaičiuojamą remiantis biudžeto įstatymais ir Finansų ministerijos prognozėmis dėl ekonomikos augimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių