Lietuvos BVP pernai augo 1,9 proc.

  • Teksto dydis:

Realusis Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2022 metais siekė 66,9 mlrd. eurų (to meto kainomis) – 1,9 proc. daugiau (pašalinus ir nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką) nei 2021 metais, trečiadienį antrąjį BVP įvertį paskelbė Valstybės duomenų agentūra.

Vien ketvirtąjį ketvirtį Lietuvos BVP to meto kainomis siekė 17,5 mlrd. eurų ir, palyginti su tuo pačiu laiku prieš metus, smuko 0,4 proc., o palyginti su trečiuoju ketvirčiu – smuko 0,5 proc. (pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką).

Anksčiau skelbta, kad Lietuvos BVP 2022 metais pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, augo 2,2 proc., o nepašalinus – 1,9 proc., o ketvirtąjį ketvirtį ekonomikos metinis nuosmukis buvo 0,4 proc., o ketvirčio – 1,7 procento.

Vertinant gamybos metodu, per ketvirtį didžiausios neigiamos įtakos BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos, transporto ir saugojimo bei žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės įmonių veiklos rezultatai.

Vertinant BVP išlaidų metodu, per ketvirtį namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 0,4 proc., valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 0,2 proc., bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas padidėjo 3,1 proc.

Prekių ir paslaugų eksportas mažėjo 3,6 proc., prekių ir paslaugų importas – 1,8 proc.

Trečiąjį ketvirtojo ketvirčio BVP įvertį Valstybės duomenų agentūra skelbs balandžio 3 dieną.


Šiame straipsnyje: bendras vidaus produktasBVP

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių