Lietuviai pamėgo Naujuosius sutikti kaime

Norintys Naujuosius metus sutikti kaime turės pasistengti rasti laisvą sodybą – lietuviai taip įprato viską planuoti iš anksto, kad vietas žiemos šventėms užsisako dar vasarą. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė LRT.lt teigia, jog viešbučiams šiemet taip gerai nesiseka – gerokai sumažėjo išankstinių rezervacijų iš Rusijos.

„Normaliai dirbančios kaimo turizmo sodybos jau yra užpildytos Naujiesiems metams“, – tvirtina Vytautas Štelbys, kaimo turizmo sodybos savininkas bei Lietuvos kaimo turizmo asociacijos tarybos pirmininko pavaduotojas. Verslininkas pripažįsta savo sodybą Naujiesiems išnuomojęs dar liepą.

Anot V. Štelbio, yra dviejų tipų šeimininkai: tie, kurie išnuomoja anksčiau už mažesnę kainą, bei tie, kurie laukia paskutinės minutės, tikėdamiesi uždirbti daugiau.

Portalui LRT.lt susisiekus su 12 kaimo turizmo sodybų šeimininkais, net 8 iš jų jau buvo užsakytos Naujiesiems. Keletas laisvų sodybų dar yra Zarasų rajono savivaldybėje, Lazdijų rajono savivaldybėje, taip pat prie Kuršių marių.

Iki spalio vidurio paruošė kavinių meniu

Skelbimų portalo NaujiejiMetai.lt reklamos specialistė Vaida Jurkėnienė teigia, jog šiemet pasiruošimas žiemos šventėms prasidėjo stebėtinai anksti.

„Kasmet bendradarbiaujame su šventinių renginių, kelionių, kitų pramogų organizatoriais ir paprastai ruošti kalėdinius bei naujamečius pasiūlymus jie pradėdavo po Vėlinių, o aktyviai reklamuotis – lapkričio pabaigoje ar net gruodžio mėnesį. Šiais metais pirmieji užklausimai prasidėjo dar rugsėjį, o iki spalio vidurio jau buvo užsakyta daugelis reklamos vietų, parengtos švenčių programos, kavinių meniu“, – LRT.lt kalbėjo V. Jurkėnienė.

Reklamos specialistės manymu, ankstyvų pasiruošimą žiemos šventėms galėjo lemti kelios priežastys: „Galbūt po krizės žmonės pagaliau aprimo ir leidžia sau daugiau, mažiau saugo santaupas, kelis metus šventę kukliau, šiemet nori daugiau pramogų.

Taip pat tikėtina, kad iš užsienio atkeliauja tradicija pradėti šventėms ruoštis anksčiau. Juo labiau kad į Lietuvą Kalėdoms bei Naujiesiems grįžta emigrantai, kurie iš anksto pradeda planuoti darbo laiką ir šventes. Tokias tendencijas stebime ir kaimo turizmo bei pajūrio nuomos sektoriuose – rezervuoti vietas žmonės pradeda kur kas anksčiau nei, pavyzdžiui, prieš 4–5 metus.“

Rusai viešbučius užsakinėja labai atsargiai

Ne tokia gera situacija viešbučių sektoriuje – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė E. Šiškauskienė informuoja, kol kas sulaukta kur kas mažiau išankstinių rezervacijų iš Rusijos.

„Pas mus viešbučiai taip gerai nesipildo kaip sodybos. Matyt, kaimo turizmo sodybas dažniausiai užsako vietiniai. Pas mus sudėtingiau, įtaką padarė rusų rinka – viešbučiai pildosi nebe taip greitai, kaip mes norėtumėme“, – LRT.lt pasakoja E. Šiškauskienė.

Pasak asociacijos prezidentės, jei anksčiau švęsti į Lietuvą Naujųjų atvykdavo grupės, tai dabar viešbučius užsakinėja pavieniai rusai.

„Kol kas užpildyta tik 50 proc., kai tokiu metu ankstesniais metais užpildymas būdavo 100 proc. Druskininkai ir Birštonas labai nesiskundžia, net po truputį pildosi, bet daug lėčiau. Žmonės užsakinėja tiesiogiai, nes, matyt, labai paveikė turizmo įmonių bankrotai. Labai stipriai jaučiamas pinigų taupymas“, – aiškina E. Šiškauskienė.

Rusai šiemet mažiau domisi ir kaimo turizmo sodybomis. „Šiemet tylu, labai mažai užklausų iš Rusijos rinkos. Anksčiau el. paštu būdavo siunčiamos užklausos sodyboms, o šiais metais tokių nebėra. Bent jau aš asmeniškai nesulaukiau“, – LRT.lt teigė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos tarybos pirmininko pavaduotojas V. Štelbys.

Naujieji metai, žiemos šventės, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Evalda Šiškauskienė, Vytautas Štelbys, kaimo turizmas, kaimo turizmo sodyba, Druskininkai, Birštonas, kalėdos, Vaida Jurkėnienė, Zarasai, Lietuvos kaimo turizmo asociacija, 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių