Konstitucinis Teismas skelbs nutarimą dėl vidaus sandorių praktikos

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį skelbs nutarimą, ar savivaldybių vidaus sandoriais perkamos paslaugos tik iš jų kontroliuojamų bendrovių atitinka Konstituciją.

Tokio išaiškinimo 2020-ųjų pabaigoje paprašė Panevėžio apygardos teismas, nagrinėjantis miesto savivaldybės vidaus sandorį su jos kontroliuojama bendrove – prašoma įvertinti viešųjų pirkimų ir Vietos savivaldos įstatymų taikymą.

LRT anksčiau skelbė, kad ginčas kilo dėl 50 mln. eurų vertės savivaldybės sutarties su bendrove „Panevėžio specialus autotransportas“ dėl atliekų tvarkymo. 

Abejonių dėl atitikties Konstitucijai kelia įstatymų nuostatos, kad vandens ir šilumos tiekimo, nuotekų, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų ir gatvių priežiūros, maitinimo, švietimo, socialinės globos arba sveikatos paslaugos yra efektyviau perkamos iš savivaldybės įmonių, o ne iš privačių subjektų.

Panevėžio apygardos teismo nuomone, ginčijamu teisiniu reguliavimu įtvirtinta neribota savivaldybių teisė vidaus sandoriais viešąsias paslaugas pirkti tik iš jų įmonių ne tik išimtiniais atvejais, o įprastai. Manoma, jog tai galimai prieštarauja ir konstituciniam teisinės valstybės principui.

Kol nėra KT išaiškinimo, Panevėžio apygardos teismas yra sustabdęs civilinės bylos nagrinėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių