Kokį kelią iki jūsų keliauja elektra?

Ar kada susimąstėte, kokį kelią turi nueiti elektrą tam, kad galėtumėte įsijungti televizorių? Lietuvos elektros sistemai minint septyniasdešimtmetį, jos valdymo centre lankėsi LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ žurnalistai.

Lygiai prieš 70 metų, 1945 m. spalį, pradėjo veikti centralizuota Lietuvos elektros sistema. Tuomet elektros linija sujungė Kaune ir Vilniuje veikusias elektrines, įkurta centrinė dispečerių tarnyba. Iki tol dispečerinės Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose buvo atsakingos tik už elektros energiją vienam rajonui, o poreikis centralizuotai valdyti elektros sistemą atsirado pasibaigus II Pasauliniam karui.

„Pradžioje atsirado poreikis paprastų dalykų – Kauno ir Vilniaus elektrinės susijungė, reikėjo centralizuoto valdymo. Reikėjo rezervais dalintis, naudomis dalintis. Vėliau tai plėtėsi į visus Lietuvos miestus, regionus. Šiandien mes turim suprasti, žinoti ir koordinuotis nuo Helsinkio iki Lisabonos, nuo Oslo iki Vladivostoko. Tai to centralizuoto valdymo gylis skirtingas“, – sako „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių