Kaliningrade gyventi vis sunkiau: ekonomistai sako, kad sankcijos bus gniuždančios

  • Teksto dydis:

Kaliningrade gyventi vis sunkiau. Nuo vakar įsigaliojo nauji Europos Sąjungos draudimai. Per Lietuvą į ir iš Kaliningrado nebegalima vežti alkoholio, cemento, prabangos bei daugelio kitokių prekių bei žaliavų. Ekonomistas sako, kad šios sankcijos bus gniuždančios, nes naujų sankcionuotų prekių kategorijų – žymiai daugiau. Be to, jų gauti bus sunku net ir kitais keliais, pasakojama LNK reportaže.

„Parduotuvėse matysime suirutes, žmonės nematys įprastų prekių, galbūt bus bandoma atvežti kokius nors pakaitalus“, – kalbėjo ekonomistas Marius Dubnikovas.

Juokauta, kad nuo liepos 10 dienos ES Kaliningradą atkirs tik nuo trijų dalykų – cemento, alkoholio ir ikrų, tačiau sankcijų sąrašas apima šimtus skirtingų produktų bei žaliavų. Europarlamentaras sako, kad iki šiol tai yra plačiausias draudimas.

„Tai yra ir dirbiniai iš gumos bei prabangos prekės, brangūs jūros produktai“, – teigė europarlamentaras Petras Auštrevičius.

„Labai platus spektras, nes tai yra ir įvairūs turbininiai varikliai, laivai, keltai, keltų dalys, vilkikai bei jų dalys. Sankcijos tikrai gniuždančios“, – tęsė M. Dubnikovas.

Nuo Rusijos atskirtame Kaliningrade gyvena maždaug milijonas žmonių. Rusijai teks sukti galvą ne tik, kaip aprūpinti prekėmis tokį skaičių gyventojų, bet ir kaip pačiai gauti cemento. Cementas betonui – kaip miltai blynams, o betono gamyklos stovi Karaliaučiuje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jeigu įmonė neišveža savo prekių, neparduoda, vis tiek reikia mokėti atlyginimus, tad reikia papildomo kapitalo. Tai Rusijai bus problema, nes įmonėms reikės tą kapitalą papildyti. Tad bus papildomas slėgis ir pačiam centriniam biudžetui“, – teigė M. Dubnikovas.

Tai – puiki proga suktis propagandinei mašinai.

Be pasekmių tikriausiai neliks ir Lietuva. Nauji draudimai masins Rusiją toliau mus gąsdinti.

„Tie kaltinimai, kuriuos mes girdime, tęsis. Tai – puiki proga suktis propagandinei mašinai“, – sakė P. Auštrevičius.

Auga trintis ir su Vokietija. Lietuva skatinama nusileisti. Praėjusią savaitę kancleris Olafas Scholzas sakė, kad Kaliningrado tranzitas viso labo yra dviejų Rusijos dalių klausimas, tad ir sankcijų taikyti nereikėtų.

„Nereikia blaškytis išgirdus Vokietijos poziciją. Rizikuoti esminiais dalykais, kad prisitaikytume prie kažkieno išsakomų pageidavimų, būtų didelė klaida“, – teigė P. Auštrevičius.

Anksčiau į ir iš Kaliningrado buvo uždrausta gabenti rusišką plieną bei kitus juoduosius metalų produktus. Rugpjūtį sankcijos dar plėsis, bet tai nėra visiška blokada. Kaliningradas gali gauti prekes ne per ES laivais ar oro transportu.

„Prekes arba žaliavas Rusijai galima atvežti per orą ir per vandenį. Tačiau kai kurių specifinių prekių nebus galima atvežti, nes nėra pritaikyti laivai“, – sakė M. Dubnikovas.

Išlieka klausimas, ar neteks tikslinti sankcijų. Lietuva jau laukia vieno Europos komisijos išaiškinimo dėl anksčiau įsigaliojusių draudimų.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojetranzitasKaliningradasblokada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių