Kaip išvengti finansinių „stebuklų“ ir sutaupyti Kalėdoms?

Parduotuvių vitrinose spindintys kalėdiniai žaisliukai kasdien primena apie artėjančią šventę ir įsipareigojimą supirkti visas vaišes bei apdovanoti kiekvieną artimąjį dovanomis.

Šventinę nuotaiką neretai temdo sunkūs finansiniai sprendimai. Noras palepinti artimuosius virsta polinkiu išlaidauti, neįvertinant savo finansinių galimybių. Per praėjusias didžiąsias žiemos šventes Lietuvos gyventojai Kalėdų dovanoms ir vaišėms vidutiniškai išleido apie 158 eurus. Kas šeštas, kalėdinės dvasios apimtas, išleido ir daugiau. Beveik visus šios kasmetinės išlaidos užpuolė „netikėtai“ – mat šventėms net 59 proc. visų gyventojų iš anksto netaupė.

Daugelis kalėdinių dovanų pirkimo džiaugsmus atidėlioja ir į parduotuves pradeda plūsti tik paskutinėmis dienomis. Per Kalėdų karštinę kasos pilnos žmonių, visi piktinasi, jog tenka grūstis eilėse norint pasiruošti tradicinei dovanų keitimosi prievolei. Pritrūkus laiko pasirūpinti prasmingomis dovanomis, daugelis stengiasi sentimentalumą nupirkti. Pasidavus spaudimui pirkti menkaverčius daiktus, Kalėdų karštinė ir pasiruošimas Naujiesiems metams virsta išbandymu šeimos biudžetui, kuris neretai tęsiasi iki pat sausio vidurio.

Kaip sutaupyti Kalėdoms, žino beveik kiekvienas: atsidėti pinigų iš anksto ir laikytis suplanuoto biudžeto. Bet galbūt patarimo, kaip finansiškai išgyventi Kalėdas, reikėtų klausti ne finansų eksperto?

Metas apsvarstyti dovanų keitimosi filosofiją

Sunku rasti žmonių, kurie teigtų, jog keitimasis dovanomis turėtų būti varginanti prievolė, o sentimentali dovanos vertė matuojama išleistais eurais. Tačiau už kiekvieno nuoširdaus dovanotojo parduotuvių eilėse rikiuojasi trys suirzę pirkėjai, dovanas perkantys iš pareigos ar gėdos, kurios bijo sulaukti, jeigu neparodys, kad dovanoms išleido milijoną kitą.

Laimonas Noreika.

Daugelis baiminasi baisiausio – sulaukti brangios dovanos iš pažįstamo, iš kurio nieko nesitikėjo. Džiaugsmas gavus tokią dovaną ilgai netrunka. Be jaučiamo gėdos gumulo gerklėje, galvoje pradeda suktis mintys apie brangios dovanos „atpirkimą“ – nesvarbu, kaip giliai esi įbridęs į skolas ir ar šeimos finansai tai gali leisti.

Klausimas paprastas: jeigu su kalėdinių dovanų pirkimu asocijuojame tik socialinį spaudimą – galbūt laikas apsvarstyti, kokiomis vertybėmis vadovaujamės?

Pagalvokite, ar dovanų tikrai reikia

Jei dovanų keitimosi tradicija metų metus nebeteikia džiaugsmo, verta apgalvoti, ar ji apskritai reikalinga.

Tiesa, sunku įsivaizduoti Kalėdas, per kurias vaikai nebūtų pradžiuginti bent viena dovana, o kaip su dovanomis suaugusiesiems? Menkaverčiai daiktai retai kada praturtina laiką, kurį praleidžiame kartu. Daugelis pritars, kad jiems užtenka šventinių pietų, įdomaus pokalbio, galbūt pasivaikščiojimo miške ir jaukaus vakaro su senų nuotraukų albumu. Jeigu taip šeimoje jaučiasi visi, galbūt užtenka apdovanoti mažuosius, o dovanas suaugusiesiems iškeisti į daugiau dėmesio vieni kitiems?

Ieškokite originalių, o ne brangių dovanų

Žinoma, Kalėdos be dovanų – ne visiems. Bet net ir nusprendus keistis dovanomis reikėtų susimąstyti, ar jos būtinai turi būti brangios. Juk didžiausią džiaugsmą teikia asmeniškos, apgalvotos dovanos, kai matosi, jog į jas įdėta rūpesčio.

Internetas pilnas dovanų idėjų ir instrukcijų, kaip jas pagaminti. „Pinterest“ siūlo įvairių idėjų. „Etsy“ siūlo rankų darbo personalizuotų dovanų. Tačiau net ir sauja gražiai supakuotų naminių šokoladinių sausainių artimajam paliks kur kas didesnį įspūdį nei parduotuvėje nupirktas menkniekis.

Nebijokite kurti naujų tradicijų

Jeigu dovanų pirkimas jums tėra tik vardų iš sąrašo išbraukimas – toks Kalėdų laukimas niekada nebus prasmingas, nesvarbu, kiek išleisite. Žinoma, daug sunkiau išdrįsti prabilti apie kalėdines dovanas su šeima. Ir daug sunkiau išrinkti ar pagaminti kažką apgalvoto, sentimentalaus nei išsipirkti jaučiamą pareigą brangia dovana.

Bet jeigu norite iš tikro sutaupyti Kalėdoms ir išvengti finansinių „stebuklų“ – atsakymų ieškokite ne akcijų ir nuolaidų portaluose, o savo vertybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių