Kainų augimas Lietuvoje: kas sausį brango daugiausiai?

  • Teksto dydis:

Sausį, palyginti su gruodžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,2 proc.

Daugiausia tam įtakos turėjo elektros energijos, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, šilumos energijos, gamtinių dujų, duonos ir grūdų produktų, farmacijos gaminių kainų padidėjimas bei drabužių, degalų ir tepalų, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas, praneša Statistikos departamentas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,3 proc., o paslaugų – 0,1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 4 proc., o rinkos kainos sumažėjo 0,4 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų kainos padidėjo 3 proc., iš jų labiausiai pabrango elektros energija, gamtinės dujos ir šilumos energija.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1,1 proc., labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių. Ypač pabrango kiviai, lapinės salotos, saldžiosios paprikos ir žiediniai kopūstai, o atpigo avokadai, vėlyvieji baltagūžiai kopūstai, obuoliai ir greipfrutai.

Sveikatos priežiūros prekės ir paslaugos pabrango 1,7 proc., tam įtakos turėjo farmacijos gaminių bei paslaugų ambulatoriniams pacientams pabrangimas.

Dėl nuolaidų drabužių ir avalynės kainos per mėnesį sumažėjo 7,9 proc. Drabužiai atpigo 8,9 proc., avalynė – 6,3 proc.

2019 m. sausio metinė (2019 m. sausis, palyginti su 2018 m. sausiu) infliacija sudarė 1,7 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo elektros energijos, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, tabako gaminių, kietojo kuro, šilumos energijos kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, vaisių, drabužių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,9 proc., paslaugų – 4,1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 5 proc., o rinkos – 1,2 proc.

„Statistinis krepšelis“ kasmet peržiūrimas ir atnaujinamas, atsižvelgiant į pasikeitimus vartojimo rinkoje. 2019 m. atrinkta 751 prekė ir 190 paslaugų („statistinis krepšelis“). Kas mėnesį vidutiniškai surenkama apie 70 000 šių prekių ir paslaugų kainų.

Vartojimo prekių ir paslaugų kainos renkamos 18 teritorinių vienetų iš 4 300 prekybos ir paslaugų įmonių ir vietos vienetų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algimantas

Algimantas portretas
Idomu su kokia vieta masto komentatorius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių