Kada bus patvirtintos laikinosios energetikos komisijos išvados, kol kas neaišku

Seimo laikinoji tyrimo komisija, kuri aiškinasi buvusios Vyriausybės veiklą energetikoje, trečiadienį nutarė galutinių išvadų netvirtinti - parlamentarai teigė nespėję su jomis susipažinti. Atskirą nuomonę dėl išvados yra pateikę trys konservatoriai ir vienas liberalsąjūdietis.

Nutarta išvadas uždaruose posėdžiuose svarstyti ketvirtadienį ir penktadienį, o jeigu bus rastas sutarimas, jos bus patvirtintos. Tačiau nuomonėms išsiskyrus, tai gali būti atidėta kitai savaitei.

„Darbietis“ Kęstutis Daukšys pasiūlė išvadų svarstymą atidėti, nes su jomis nespėjo susipažinti dėl didelės apimties.

Tam pritarė ir liberalsąjūdietis Eugenijus Gentvilas, pareiškęs, kad komisijoje dirbantys opozicijos parlamentarai nebuvo kviečiami į „išvadų rašymo procedūras“. Jis taip pat perskaitė pareiškimą, kad komisijos išvados negali būti visaapimančios ir objektyvios, nes komisija tyrė „per trumpą laikotarpį“.

Socialdemokratas Eduardas Šablinskas komisijai apsisprendžiant dėl išvadų siūlė „atskirti politiką ir ekonomiką“.

„Sunkmečiu akivaizdžiai buvo galimai iššvaistytos gana didelės lėšos - didžiulė dalis medžiagos apie tai šneka. Teks prokuratūrai išsiaiškinti ir nenutylėti“, - teigė E.Šablinskas. 

A.Kubilius komisijos išvadas pavadino anoniminėmis ir kenkiančiomis. Parlamentaras priekaištavo, kad jos nėra pasirašytos.

„Jos (išvados - BNS) stipriai gali pakenkti valstybės finansų būklei“, - pareiškė A.Kubilius. Jis norėjo sužinoti, ar su išvadomis yra supažindinta Vyriausybė.

A.Kubilius piktinosi, kad komisijos išvadų projektas yra tik „ant popieriaus“, nepateiktas jų elektroninis variantas.

Buvusios Vyriausybės premjeras A.Kubilius, konservatoriai Rasa Juknevičienė, Kęstutis Masiulis ir Liberalų sąjūdžio atstovas E.Gentvilas siūlo tvirtinti jų parengtą alternatyvų išvadų projektą.

Politikai pat pateikė atskirą nuomonę dėl nuostolių, kuriuos Lietuva patyrė, 2004 metais privatizavus „Lietuvos  dujas“ ir pasirašius nenaudingą dujų tiekimo sutartį su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“, taip pat dėl nuostolių, kuriuos Lietuva patyrė dėl sutarčių su Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo rangoje Vokietijos kompanija „Nukem.“

Jų išvadoje teigiama, jog Lietuva negavo 670 mln. litų už parduotas „Lietuvos dujų“ akcijas, dėl „Gazprom“ keičiamos dujų kainos formulės šalies vartotojai už dujas permokėjo 5 mlrd. litų. Be to, dėl 2005 metais pasirašytos rangos sutarties su „Nukem“ IAE patyrė 544,5 mln. litų nuostolių.

2013 metų birželio 11 dieną sudarytos komisijos darbą Seimas jau du kartus yra pratęsęs. Komisijoje dirba 12 parlamentarų, iš kurių opozicijai priklauso keturi parlamentarai. Jie pateikė savo atskirąją nuomonę dėl komisijos veiklos. 

Atsakymus į parlamentarų suformuluotus klausimus dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo, naujos atominės elektrinės statybas ir kitus energetikos  projektus komisija turi pateikti iki kovo 28-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių