„Iki“ darbuotojų kantrybė išseko (papildyta)

Neapsikentę esą vergovę primenančių darbo sąlygų, prekybos tinklo „Iki“ darbuotojai vakar vidurdienį išėjo į gatves.

Atskleidė kortas

Bendrovės „Palink“ profesinės sąjungos nariai prie Vokietijos ambasados surengė piketą. Taip lietuviai, dirbantys „Iki“ tinkle, nori atkreipti Vokietijos valdžios ir profesinių sąjungų dėmesį į tai, kaip šios šalies investuotojų valdomas „Iki“ elgiasi su savo darbuotojais Lietuvoje.

„Iki“ yra vykdomi masiniai atleidimai, gąsdinant ir spaudžiant žmones išeiti savo noru, be jokių kompensacijų. Ypatingai didelį spaudimą patiria profesinės sąjungos nariai. Iš darbo dėl dirbtinai sugalvotų priežasčių atleidžiami profsąjungos valdybos nariai, – karčia asmenine patirtimi remdamasi kalbėjo praeitą savaitę iš darbo atleista „Iki“ profsąjungos valdybos narė Irina Judina. – Nepaisant man mestų kaltinimų, buvau atleista už tai, kad gyniau parduotuvėje dirbusių žmonių teisėtus interesus, pvz. gauti priedus prie atlyginimų. Įmonė netoleravo tokio elgesio ir su manimi buvo susidorota“.

Atlyginimas – minimalus

Anot jos, „Iki“ darbuotojų profesinė sąjunga egzistuoja jau pusantrų metų, tačiau per tą laiką darbuotojai nė karto nerado bendros kalbos su įmonės vadovais. Maža to, šie esą net netoleruoja viešai išsakomos nuomonės.

„Mums reikia gyventi, auginti vaikus, kaip tai padaryti už 990 litų atlyginimą ant popieriaus (prieš mokesčius – red. past.). Jei su tuo sutiksime, rytoj dirbsime jau už 500 litų. Atėjome čia, pasakyti, kad su tuo nesutinkame. Suprantame, kad jie („Palink“ – red. past.) nori gauti pelno, bet mes norime gyventi kaip žmonės“, – skundėsi I.Judina.

Vangiais galvų linkčiojimais jai pritarė ir kiti protesto dalyviai. Tiesa, jie nebuvo tokie aktyvūs. Daugelis tiesiog stovėjo paniurusiais veidais, įsikibę plakatus. Moteris didžiausia nesąmone vadino ir "Iki" vadovų pareiškimus, kad prekybos tinkle vyksta tik natūrali darbuotojų kaita ir daugelis jų iš darbo išeina savo noru. Jos nuomone, sunkmečiu niekas nepalieka darbo savo noru.

Kitų prekybos centrų kasininkai, dienraščio žiniomis, per mėnesį vidutiniškai uždirba apie 1500–1800 litų neatskaičius mokesčių. Tiesa, vienintelė "Norfa" sutiko atskleisti savo darbuotojų atlyginimus. Šio prekybos tinklo kasininkai priklausomai nuo kvalifikacijos ir darbo rezultatų per mėnesį uždirba nuo 800 iki 1500 litų atskaičius mokesčius.

"Maxima LT" atstovė Renata saulytė teigė negalinti įvardinti konkrečių skaičių, nes jie priklauso nuo daugybės faktorių. Pernai dienraščio atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad kasininko darbą "Maxima" 2008 m. vertino maždaug 1500–2100 litų neatskaičius mokesčių. Įvertinus padidėjusią mokesčių naštą ir dėl krizės maždaug 15 proc. sumažintus atlyginimus, galima daryti išvadą, kad kasininkai "Maxima" prekybos tinkle dabar uždirba apie 1100–1500 litų atskaičius mokesčius. Panašūs atlyginimai siūlomi ir "Rimi" tinkle.

Kaltinimai – grynas melas?

Savo ruožtu "Iki" atstovai visus kaltinimus neigia ir tikina, kad profsąjunga, norėdama pelnyti nuolaidų savo nariams, naudojasi įtampomis visuomenėje, kurias sukėlė pasikeitusi ekonominė situacija. Grasinantį toną profsąjunga esą pasitelkdavo kiekvieną kartą, kai jos nariams būdavo skiriamos nuobaudos už rimtus darbo drausmės pažeidimus.

"Iki" visada pabrėžė, jog nenuolaidžiaus profsąjungos spaudimui pro pirštus žiūrėti į netinkamą jai priklausančių darbuotojų pareigų vykdymą. Profsąjungos teiginiai apie priedų panaikinimą, darbo valandų didinimą, masinius atleidimus yra absoliučiai melagingi", – tikino "Iki" atstovas ryšiams su visuomene Valdas Lopeta.

Be to, jis įsitikinęs, kad pikete nedalyvavo nei vienas "Iki" darbuotojas. Protesto akciją esą organizavo judėjimas "Naujoji Kaire 95", kurio atstovas Tomas Tomilinas prisistato "Iki" profsąjungos atstovu. V.Lopeta taip pat pabrėžė, kad "Iki" darbuotojų profesinei sąjungai priklauso mažiau nei 100 darbuotoju, nors prekybos tinkle dirba apie 8000 žmonių.

Vokiečiams – peticija

Tačiau profsąjungų atstovų teigimu, prekybos tinklo vadovai netoleruoja viešai išsakomos nuomonės. Būtent dėl to daugelis prekybos tinklo darbuotojų pabijojo ateiti prie Vokietijos ambasados. Dėl tų pačių priežasčių profesinėje sąjungoje yra tik apie 100 narių.

"Jei žmogus prabyla, jis tampa neparankus įmonei ir yra atleidžiamas", – aiškino I.Judina..

"Iki" darbuotojai protesto metu taip pat įteikė Vokietijos ambasadai peticiją, kurioje išdėstė, kokiomis sąlygomis gyvena eilinis Vokietijos koncerno REVE valdomo prekybos tinklo darbuotojas.

"Norime, kad kolegos iš Vokietijos sužinotų, kiek Lietuvoje uždirba eilinis kasininkas, o taip pat, kiek kainuoja mėsa, pienas, duona. Manau, kad skaičiai ir ypač proporcijos labai nustebins vokiečius", – sakė kita "Palink" profesinės sąjungos narė Galina Proskurina.

Profsąjungos žada, kad jei įmonės vadovybė neatkreips dėmesio į jų reikalavimus, protestai tęsis.

Kiek toliau nuo protestuotojų stovėjęs Lietuvos darbo federacijos (LDF) pirmininkas Vidas Puskepalis taip pat įsitikinęs, kad prekybos centrų darbuotojai iš tikrųjų yra engiami ir žadėjo padėti su tuo kovoti.

Politikai pasidarė reklamą

Dar pernai gegužę, po to kai iš "Iki" buvo atleista profsąjungos narė Galina Proskurina, sostinės savivaldybė žadėjo paauklėti darbuotojus engiančius verslininkus – politikai užsimojo prasižengusias ir darbuotojus engiančias įmones įtraukti į juoduosius savivaldybės sąrašus. Tokias bendroves griežčiau kontrolių, joms būtų sunkiau gauti leidimus plėtrai, statyti naujiems prekybos centrams, dažniau tikrintų Valstybinė darbo inspekcija ir pan.

Tačiau tuo viskas ir baigėsi. Daugiau apie juoduosius savivaldybės sąrašus girdėti neteko.

"Iki" valdančios bendrovės "Palink" savininkus – Europos prekybos įmonių susivienijimą "Coopernic" . Tačiau beveik pusę "Palink" akcijų valdo Vokietijos koncernas REWE-Beteiligungs-Holding International GmbH.

IKI darbuotojų reikalavimai Vokietijos akcininkams

 

Skaidriai, remiantis patvirtintomis parduotuvių motyvacinėmis sistemomis, vykdyti darbo apmokėjimą ir gerbti teisėtus darbuotojų lūkesčius gauti priedus, kurie sudaro didelę atlyginimo dalį.

 

Paviešinti įmonės išlaidų "optimizavimo plano" principus, t.y. kiek procentų sumažėjo priedai prie atlyginimų bendrovės „Palink“ administracijos nariams ir kiek procentų sumažėjo algos eiliniams darbuotojams, kurie turi maitinti savo šeimas už nepilną tūkstantį litų per mėnesį "ant popieriaus".

 

Sustabdyti ydingą praktiką, kai naujai priimtiems darbuotojams po bandomojo laikotarpio mokami žemesni, nei buvo nustatyta iki šiol, tarifiniai atlyginimai. Priešingu atveju, įmonė turi nustoti viešai meluoti, kad bendrovė „Palink“ yra vienintelis tinklas, kuris "nemažina algų".

 

Įteisinti įmonėje viršvalandinį darbą ir garantuoti viršvalandinio ir naktinio darbo apmokėjimą pagal Darbo kodeksą.

 

Paskelbti, kiek įmonėje šiemet (augant nedarbui šalyje!!!) buvo atleista darbuotojų, įskaitant "savo noru", ir palyginti tuos duomenis su praeitų metų duomenimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių