I. Šimonytė tikisi, kad Seimas priims pataisas dėl lengvatų ir NT mokesčio

Europos Komisijai sulaikius dalies lėšų išmokėjimą pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą (RRF) Vyriausybė Seimui pavasarį pateiks įstatymų projektus dėl mokesčių lengvatų mažinimo ir nekilnojamojo turto (NT) mokesčio, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Bus teikiami tie įstatymo projektai, kuriuos esame sutarę su Europos Komisija pateikti vadinamajame „Naujos kartos Lietuvos“ plane, nėra jokios paslapties, kad ten yra ir mokesčių lengvatų peržiūra, ir nekilnojamojo turto mokesčio – taip pat“, – ketvirtadienį Vilniaus savivaldybėje žurnalistams sakė premjerė.

Ji teigė tikinti, kas Seimas pritars įstatymų pataisas, nuo kurių priklausys, ar Lietuva gaus visą paramą iš RRF.

„Dėl to, kad tas įsipareigojimas nebuvo dar dar įvykdytas, Europos Komisija šiek tiek atidėjo į šalį Lietuvai priklausančių RRF pinigų, kadangi šiek tiek skirs mums laiko tuos projektus pateikti Seimui. Aš labai tikiuosi, kad Seimas priims tuos projektus svarstyti, nes nuo to, tiesą sakant, priklauso, ar visą priklausančią paramą Lietuva galės gauti iš RRF fondo“, – teigė premjerė.

Europos Komisija antradienį teigiamai įvertino Lietuvos paraišką išmokėti pirmąją 565 mln. eurų subsidiją iš RRF, tačiau ji bus patenkinta iš dalies, nes Lietuva neatsisakė kai kurių mokestinių lengvatų ir nepriėmė su aplinkosauga susijusių mokesčių pakeitimų.

Kada nauji įstatymai galėtų įsigalioti, I. Šimonytė neįvardijo, tačiau, anot jos, terminai šiuo atveju nėra svarbiausi.

„Įsigaliojimai yra visiškai antraeilis klausimas, nes manau, kad diskusijos nebus nei greitos, nei trumpos. Ir gerai – tegul Seimas svarsto, gal visą vasarą svarstys, tik rudenį priims, tikrai nėra privaloma, kad nuo sausio pirmos įsigaliotų. Svarbu, kad Seimas pradėtų diskusijas šiais klausimais ir priimtų sprendimus. (...) Svarbu išspręsti tas pamatines problemas mokesčių sistemoje“, – kalbėjo ji.

Premjerė sako, kad naujų mokesčių įvedimas ar lengvatų naikinimas yra ne fiskalinės politikos klausimas, sprendžiantis biudžeto trūkumą, o labiau moralės ir teisingumo klausimas.

„Tai ne fiskalinis klausimas, kad biudžete trūktų pinigų, reikėtų tą dėl finansinių sumetimų būtinai daryti, čia yra teisingumo daugiau, moralės klausimai, kad tos išlygos ir išimtys, kurios mokesčių sistemoje egzistuoja, tos sistemos nepuošia, sukuria arbitražą, tam tikrą neteisingumo jausmą, kad jos būtų panaikintos. O kiek ten reikės tų pereinamųjų laikotarpių šitiems dalykams tai yra politinė diskusija išsispręsti“, – sakė I. Šimonytė.

Pagal 31 pasiektą rodiklį Europos Komisija planuoja gegužės viduryje Lietuvai išmokėti dalį iš RRF prašomos sumos – apie 542 mln. eurų, o pasiekti likusius du rodiklius Lietuva turės laiko iki šių metų lapkričio. Jeigu per tą laiką jie bus įgyvendinti, Komisija likusias lėšas perves 2024-ųjų pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius

Bronius portretas
Jeigu priims NT. Mokestį reikia vyti visa seima lauk.

Pensininkas

Pensininkas portretas
Be europietiško nekilnojamo turto mokesčio su procentų tarifu mums reikalingos europietiškos pensijos kitaip negalėsime papildomai mokėti kas mėnesį po 700 eurų. Už konservatorius. Už europietiškas pensijas.

Šmonkę

 Šmonkę portretas
Į elektros kėdę
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių