Verslas ir profsąjungos: Vyriausybei neverta Trišalei tarybai teikti siūlymo dėl MMA

Vyriausybei siūlant minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų didinti 15 proc. iki 840 eurų, Vyriausybės partnerių Trišalėje taryboje – verslo ir profsąjungų – atstovai mano, kad su šiuo siūlymu grįžti į tarybą nėra prasmės.

„Jeigu Vyriausybė priėmė sprendimą, kokia prasmė dabar eiti į Trišalę tarybą. Darbdaviai sako – 800 eurų (iki tiek didinti MMA – BNS), mes sakome, kad reikia laikytis Trišalės tarybos formulės. Vyriausybė nusprendė dalį atsakomybių prisiimti sau ir taip pradėti verslui, tai ji ir turi padaryti sprendimą“, – BNS trečiadienį sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė.

„Jeigu Vyriausybė nusprendė, kad tokia suma turi būti, tai ir turi įtvirtinti nutarimu ir tas procesas turi užsibaigti“, – pridūrė LPSK pirmininkė.

Anot Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidento Andriaus Romanovskio, išsiskyrus Trišalės tarybos partnerių  pasiūlymams dėl MMA, atsakomybę už jo didinimą turėtų prisiimti Vyriausybė priimdama politinį sprendimą.

„Mes matome nuomonių išsiskyrimą ir tikriausiai Vyriausybė paprasčiausiai turėtų prisiimti atsakomybę ir padaryti politinį sprendimą, nes tai yra Vyriausybės sprendimas, koks turėtų būti minimalus mėnesinis atlygis“, – BNS sakė A. Romanovskis.

Pasak jo, MMA dydis verslui turėtų būti žinomas bent prieš pusmetį.

„Mus gal truputį neramina tai, kad Vyriausybė vis atideda sprendimą (dėl MMA – BNS) ir verslas vis dar nežino ir tikriausiai rugsėjo mėnesį nežinos, koks MMA mūsų laukia sausio 1 dieną“, – teigė A. Romanovskis.

„Sutikime, kad MMA yra tam tikro mokesčio forma, kada yra imperatyviai nustatoma, kokį atlyginimą turi mokėti verslas mažiausiai uždirbančiam“, – pridūrė jis.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė, kad MMA nuo kitų metų būtų didinama 15 proc. (110 eurų) iki 840 eurų, o neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) – beveik 16 proc. (85 eurais) iki 625 eurų.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, pasiūlymas dėl MMA kaip kompromisinis dabar bus teikiamas Trišalei tarybai, o joje neradus susitarimo MMA didinimas būtų įteisintas Vyriausybės nutarimu.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės, tarybai pasiūlymas bus pristatytas rugsėjo 27 dieną.

I. Ruginienė: Vyriausybės siūlymas – parama verslui

I. Ruginienė Vyriausybės siūlymą didinti MMA 15 proc., o NPD – beveik 16 proc. vertina kaip „dalinę paramą verslui“.

„Vyriausybė į rankas gaunamą sumą labai artimai pritraukė prie Lietuvos banko skaičiuotos sumos. Kadangi Vyriausybė nusprendė, kad darbdaviai turi ne pilna apimtimi didinti minimalų darbo užmokestį, ji taip dalinai prisiėmė darbdavių įsipareigojimus ir tą padarė per NPD didinimą, nes NPD didinimas – tai pinigai iš biudžeto“, – BNS sakė I. Ruginienė.

„Vyriausybė taip nuspręsdama (...) dalį atsakomybių prisiėmė sau ir taip parėmė verslą“, – teigė LPSK pirmininkė.

Pasak I. Ruginienės, profsąjungos ir toliau laikosi pozicijos MMA didinti pagal Trišalėje taryboje sutartą formulę.

Taryba yra sutarusi, kad MMA ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis turi būti 45–50 proc. bei atitikti ketvirtadalio didžiausią santykį tarp VDU ir MMA turinčių ES valstybių vidurkį per paskutinius trejus metus.

„Visos ekonominės prognozės ir spėjimai rodo, kad yra visos prielaidos didinti minimalų darbo užmokestį būtent tokiu dydžiu, kaip ir rodo formulė, kaip paskaičiavo Lietuvos bankas“, – teigė I. Ruginienė.

Rugsėjį atnaujinęs skaičiavimus LB teigė, jog MMA kitąmet galėtų augti 21,6 proc. iki 888 eurų, tačiau bankas teigia labiau palaikantis jos didinimą du kartus per metus – 9,4 proc. arba 69 eurais iki 799 eurų, o vėliau jos kėlimas priklausytų nuo ekonomikos būklės. Jei ji būtų gera, MMA nuo birželio galėtų didėti dar 11 proc. iki 888 eurų.

A. Romanovskis: pasigedome atjautos verslui

Tuo metu LVK prezidentas A. Romanovskis palaiko Vyriausybės siūlymą beveik 16 proc. didinti NPD, tačiau neigiamai vertino sprendimą 15 proc. didinti MMA. Pasak jo, darbdaviams buvo priimtinesnis Lietuvos banko siūlymas minimalią algą didinti du kartus per metus.

„Sveikintinas dalykas kelti neapmokestinamąjį pajamų dydį, nes akivaizdu, kad tai padidins mažiausiai uždirbančių asmenų pajamas“, – teigė A. Romanovskis.

„Bet mes bent tikėjomės atjautos verslui, kad kėlimas nebus toks didelis. (...) Tokiu pačiu dydžiu MMA keliama, kaip ir praėjusiais metais, nors praėję metai buvo ekonominio augimo ir kilimo metai, o dabar visi daugmaž sutaria, kad nieko gero mūsų žiemą nelaukia“, – teigė LVK prezidentas.

Nuo 2022 metų sausio MMA didėjo beveik 14 proc. – nuo 642 iki 730 eurų (iki mokesčių), o NPD paskutinį kartą didėjo nuo šių metų liepos – nuo 460 eurų iki 540 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių