Gyventojų prašoma suma saulės elektrinėms ir šildymo katilams – beveik 23 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Energetikos ministerija praneša, kad baigėsi laikas, skirtas teikti paraiškas saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti ir seniems šildymo katilams pasikeisti. Bendra gyventojų prašoma suma yra beveik 23 mln. eurų.

Daugiau nei 5100 paraiškų pateikė gyventojai, norintys įsirengti nedidelės galios (iki 10 kW) saulės elektrines arba jas įsigyti iš elektrinių parko. Dar 3300 paraiškų pateikė gyventojai, norintys pasikeisti senus šildymo katilus.

„Valstybės priemonės, skirtos skatinti AEI plėtrą namų ūkiuose bei didinti energijos vartojimo efektyvumą, tampa vis aktualesnės, ir žmonės paraiškas finansavimui gauti teikia itin aktyviai, taip ne tik gerindami savo finansinę padėtį, bet ir prisidėdami prie ilgalaikių valstybės tikslų klimato neutralumo srityje“, – sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Energetikos ministerija primena, kad finansinio skatinimo priemonės buvo skirtos gyventojams, kurie saulės elektrines įsirengs savo namuose, o geografiškai nutolusioje vietoje galėjo gauti 243 eurų arba 323 eurų kompensaciją už 1 kW, priklausomai nuo to, ar elektrinę įrenginės su inverteriu ar be jo. Gyventojams, kurie ketina įsigyti saulės elektrinę iš elektrinių parko, kompensuojami 323 eurai už 1 kW.

Taip pat buvo galima teikti paraiškas ir gauti finansavimą seniems neefektyviai biomasę naudojantiems šildymo katilams pasikeisti į naują 5 klasės biokuro katilą arba šilumos siurblį.

Priemonės sulaukė daugiau paraiškų, nei buvo numatytas finansavimas, tad įvertinus visas paraiškas bus sudaryti rezervinių projektų sąrašai Katilų keitimui ir Saulės elektrinių įsirengimui. Į rezervinį sąrašą įtrauktos paraiškos finansavimą gaus tuomet, kai bus rastas papildomas finansavimas.

Kaip praneša Energetikos ministerija, liepos mėnesį planuojama skelbti dar vieną kvietimą, kurio metu gyventojai galės teikti paraiškas ir gauti finansavimą nutolusiai saulės elektrinei iš elektrinių parko įsigyti.

Praėjusiais metais saulės elektrinėms įsirengti arba įsigyti jau buvo skirta 30,2 mln. eurų, o seniems katilams pasikeisti – 13,8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
durneliai tie gyventojai , nes tos elektrinių kainos per pus pigesnės ne Lietuvoje , bet su atsiuntimu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių