GPAIS tobulinimo planas: efektyvi ir paprasta naudoti sistema

  • Teksto dydis:

Nors dešimtims tūkstančių įmonių aktuali Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema (GPAIS) buvo sukurta palengvinti atliekų tvarkymo klausimus, šiandien ji veikiau asocijuojasi su sudėtinga biurokratine našta. Sistemos vartotojai įvardija ne vieną opią problemą, tad sulaukę Aplinkos ministerijos žinios apie GPAIS tobulinimo planus viliasi esminių pokyčių.

Inovatyvių sprendimų daugės

Nuo 2018-ųjų veikiančiai GPAIS duomenis teikia gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitoje dalyvaujantys fiziniai bei juridiniai asmenys, kurie teisės aktų yra įpareigoti ją vykdyti ir teikti ataskaitas, savivaldybės bei regionų plėtros tarybos – šiandien tokių skaičiuojama per 30 tūkst.

„Augantys sugeneruojamų atliekų kiekiai išsivysčiusiose valstybėse bei didėjantis sąmoningumas apie perteklinio vartojimo poveikį mus supančiai aplinkai verčia valstybes ieškoti inovatyvių kelių šiai problemai spręsti. Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema būtent ir yra vienas tokių pavyzdžių, kaip naudojant modernius skaitmeninius sprendimus galima prisidėti prie draugiškesnės aplinkai gamybos ir žiedinės ekonomikos tikslų įgyvendinimo“, – sako Lietuvos inovacijų centro (LIC) žiedinės ekonomikos ekspertė Karolina Kužmarskytė.

Per šią sistemą, anot pašnekovės, sekami ir stebimi medžiagų srautai, tiek atliekų forma, sudaro sąlygas priimti duomenimis grįstus sprendimus kovojant su šalyje didėjančia tarša.

„Neabejotina, ateityje matysime vis daugiau tokių skaitmeninių technologijų taikymo pavyzdžių atliekų tvarkymo sektoriuje, įskaitant elektronines prekybos platformas, išmaniuosius jutiklius, duomenų apdorojimo sistemas, nes akivaizdu, kad didesnis šių technologijų naudojimas gali svariai prisidėti prie efektyvesnių procesų atliekų valdymo srityje“, – pripažino pašnekovė.

Idėją diskredituoja trūkumai

Kaip pastebėjo Rasa Čepurnienė, didžiausios Lietuvoje pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovės „Žalvaris“ Aplinkosaugos ir kokybės vadybos grupės vadovė, atliekų tvarkymas yra jautrus klausimas, susijęs su žmonių sveikata ir aplinkos tarša, tačiau iki GPAIS atsiradimo šioje veikloje buvo svarbūs tik galutiniai skaičiai, o pats procesas neaiškus – nebuvo žinoma, kokios atliekos susidaro, kas jas tvarko, kur jos keliauja.

GPAIS veikia kaip atliekų turėtojų ir tvarkytojų registras ir tuo pačiu – kaip jų kontrolės sistema.

„Šios sistemos dėka atliekų pridavimo ir priėmimo procesas tapo aiškesnis ir skaidresnis, nes atliekas verslas įpareigotas priduoti tik tam tvarkytojui, kuris turi leidimą tvarkyti konkrečios rūšies atlieką. Be to, atliekų srauto migracija iš turėtojo tvarkytojui turi labai aiškų atsekamumą, dėl kurio apribojama visų atliekų tvarkymo veikloje dalyvaujančių pusių savivalė ir užkardomas kelias piktnaudžiavimams“, – komentavo pašnekovė.

Tačiau, kad ir kokia gera yra GPAIS idėja, pati sistema, R. Čepurnienės pastebėjimu, vis dar turi daug techninių trūkumų, kurie labai apsunkina sklandų darbą ir daro sistemą nepatrauklią vartotojui, o kartais netgi kelia pasipriešinimą ūkine veikla besiverčiantiems asmenims ja naudotis.

Įvardija prioritetinius klausimus

Lietuvos verslo konfederacijos generalinės direktorės Eglės Radišauskienės teigimu, verslas siekia, jog sukūrus tokią galingą ir didelę informacinę sistemą kaip (GPAIS) būtų galima pasinaudoti jos duomenimis, jog gamintojai ir importuotojai neturėtų dubliuoti savo darbo.

„Šiuo metu gamintojai bei importuotojai teikia duomenis apie į rinką išleidžiamas pakuotes į GPAIS, o tuos pačius duomenis turi pateikti ir organizacijoms. Todėl tikimės, jog atsiras galimybė organizacijoms matyti gamintojų bei importuotojų suvestus duomenis į GPAIS, savo funkcijų ribose“, – vieną problemų įvardijo E. Radišauskienė.

Bendrovės „Žalvaris“ atstovė R. Čepurnienė savo ruožtu išskiria kelias esmines GPAIS tobulintinas funkcijas.

„Filtravimas – būtinas šios funkcijos įdiegimas visose GPAIS apskaitose; atliekų turėtojų (darytojų) su atliekų išvežimu susijusių veiksmų nevykdymas, tai yra atliekų vežimo lydraščių neformavimas, svorių netvirtinimas arba tvirtinimas pavėluotai; lydraščiuose esančios informacijos koregavimo galimybės užtikrinimas, įvertinus piktnaudžiavimo rizikas; numatyto vos 15 min. darbo laiko GPAI sistema pratęsimas“, – vardijo pašnekovė.

Nereikšmingų trikdžių nėra

Kaip pripažino R. Čepurnienė, smulkesnių trikdžių yra ir daugiau, tačiau, kad ir kokie smulkmeniški jie galėtų pasirodyti GPAIS administratoriams, sistemos naudotojams jie yra reikšmingi ir svarbūs.

Bendrovės „Žalvaris“ atstovės teigimu, norint išspręsti GPAIS sistemos nefunkcionalumo problemas vertėtų diskutuoti su verslu, apklausiant visus ar bent didžiuosius GPAIS naudotojus, ypač didžiuosius atliekų tvarkytojus.

Išsprendus esminius funkcionalumo ribojimus ir smulkesnius sistemos trikdžius, darbas GPAIS taptų ženkliai paprastesnis visiems besinaudojantiems sistema, ypač atliekų tvarkytojams ir jų priežiūrą atliekančioms institucijoms, neabejoja pašnekovė.

LIC atstovės K. Kužmarskytės pastebėjimu, tokio pobūdžio sistemos kaip GPAIS visada susiduria su technologiniais ir administraciniais iššūkiais, kurie apsunkina sklandžią sistemos veiklą bei kuria papildomą apkrovą verslui.

„Kad būtų išvengta tokių iššūkių, viešasis sektorius turėtų aktyviau bendradarbiauti su inovatyviais verslais, kurie galėtų pasiūlyti savo sprendimus, kaip efektyviau ir pigiau sekti gaminių, pakuočių ir atliekų srautus ekonomikoje“, – pataria žiedinės ekonomikos ekspertė.

Į poreikius reaguos lanksčiau

GPAIS palaikymo ir vystymo paslaugų viešąjį pirkimą jau paskelbusios Aplinkos ministerijos atstovų teigimu, sistema bus tobulinama atsižvelgus į ją naudojančių įmonių ir organizacijų pastabas bei poreikius.

Numatoma plėtoti atliekų susidarymo, tvarkymo, gaminių ir pakuočių apskaitos, tarpvalstybinių atliekų vežimų ir kitus funkcinius modulius, mažinti duomenų suvedimo žingsnių skaičių, sudaryti daugiau galimybių juos filtruoti, rūšiuoti ir analizuoti, taisyti ir kt. Be to, sistema bus pritaikyta automatiškai perduoti duomenis į atitinkamas institucijas.

Planuojama įsigyti papildomas paslaugas poreikiams, kurie pirkimo skelbimo dieną nėra iki galo apibrėžti ar kils įgyvendinant ES žiedinės ekonomikos paketą, – tai leis į tokius poreikius reaguoti lanksčiau.

Įvertinant, jog tokio dydžio ir svarbos sistemai būtinas už ją atsakingas asmuo, bus ieškoma IT projektų vadovo, kuris dirbtų tik su GPAIS. Sykiu bus stiprinamas klientų aptarnavimas, kad vartotojai kilus problemų nesijaustų palikti vieni.

Atsirinkus GPAIS palaikymo ir vystymo paslaugų teikėją, svarbiausiems patobulinimams būtinus įdiegti darbus planuojama įgyvendinti iki šių metų pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis Rusteika

Algis Rusteika portretas
Labai prastai funkcionuojanti sistema, perteklinės ir neaiškios funkcijos, sudėtingas ir pasenusi prisijungimo sistema, jei taip verslas veiktų kaip ši sistema, tai viskas žlugtų akimirksniu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių