Padėtis elektros rinkoje – paradoksali: išloš tie, kurie turėjo būti nubausti?

  • Teksto dydis:

Padėtis elektros rinkoje – paradoksali. Garantinis tiekimas turėjo būti tarsi nuobauda ir tik laikina išeitis tiems, kurie laiku nepasirinko nepriklausomo tiekėjo. O dabar net ir su 15 proc. antkainiu, šį mėnesį išloš būtent garantinio tiekimo vartotojai, mat už elektrą mokės mažiau nei pasirinkusieji fiksuotą nepriklausomo tiekėjo planą. Kodėl taip nutiko, pasakojama LNK reportaže.

„Anksčiau buvo 28 centai, dabar – 24 centai už  kilovatvalandę (kWh). Vis dėlto skirtumas – 4 centai. Manyčiau, nelabai daug, bet vis šis tas“, – sakė gatvėje kalbintas šiaulietis Narimantas.

Narimantas skaičiuoja, kad net ir keliais centais už elektros kilovatvalandę mokant mažiau, per metus susitaupys keliasdešimt eurų. Tad sutartį su nepriklausomu elektros tiekėju persirašė.

„Žmonių buvo nedaug, keli. Tai ne taip, kaip pirmą sykį sudarant sutartį. Tada žmona laukė keturias valandas“, – kalbėjo Narimantas.

Dalis, kaip Narimantas, pas nepriklausomą tiekėją suskubo patys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Buvo 56 centai, dabar – 26 centai. Jei atpigs elektra, sakė ateiti dar po pusmečio, vėl sutartį pakeisime“, – porino kitas pašnekovas.

Kiti atėjo tik gavę priminimo žinutę iš pasirinkto tiekėjo.

„Gavau žinutę, kad mano sutartis sudaryta didele kaina. Einu pasiaiškinti, nesirašysiu nieko. Ką čia gali siūlyti. Čia – tik žmonių apgaudinėjimas“, – sakė užkalbinta moteris.

Einu pasiaiškinti, nesirašysiu nieko. Ką čia gali siūlyti. Čia – tik žmonių apgaudinėjimas.

 

Sutartis aukštesnėmis kainomis nei tiekėjai siūlo dabar vis dar turi didelė dalis gyventojų. O jų persirašyti neskuba. Didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje kovą krito į seniai nematytas žemumas. Vasarį kilovatvalandė kainavo 11,5 cento, o kovą nukrito iki 9 centų. Reiškia, kad – beveik ketvirtadaliu.

„Daugiau saulės, ilgesnė diena, daugiau energijos generuojama. Be to, įsijungia galingiausia Europoje branduolinė jėgainė, esanti Suomijoje“, – priežastis dėstė Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys. 

Tačiau dėl to susidaro paradoksali situacija. Balandį garantinis tiekimas, kuris apskaičiuojamas pagal praėjusio mėnesio elektros kainą biržoje, pinga 15 proc. Jo kaina už kWh tampa beveik 20 centų. Tai yra maždaug keturis kartus mažau nei prieš pusmetį. Įdomu tai, kad garantinis tiekimas turėjo būti lyg nuobauda ir laikina išimtis tiems, kurie laiku nepasirinko nepriklausomo tiekimo. Todėl už elektrą mokės brangiau nei kiti. O dabar išeina, kad net ir su 15 proc. antkainiu šį mėnesį išloš būtent garantinio tiekimo vartotojai. Mažiausios fiksuotos kainos variantai, kuriuos dabar siūlo nepriklausomi tiekėjai, svyruoja nuo 25 iki 22 centų už kWh. Šiuo metu garantiniame tiekime – vis dar 45 tūkst. žmonių, nors daugumai jų duotas pusės metų laikotarpis apsispręsti, kurį tiekėją rinktis, seniai baigėsi. Kol kas atjungti jiems elektros neplanuojama.

„Tai amžinai nesitęs, bet mes stengiamės edukuoti tuos klientus, kad jie priimtų sprendimą“, – komentavo Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) vadovas Renaldas Radvila. 

Anot ekspertų, artimiausiu metu elektros kaina biržoje kilti neturėtų. Kol kas gyventojai, nesvarbu kokias sutartis bebūtų pasirašę, daugiau nei 28 centų už kWh nemokės, nes dalį elektros kainos kompensuoja valstybė. Jei elektros kaina nekils, kompensacijų už elektrą ir dujas nuo liepos apskritai gali nebelikti. Kadangi elektros kaina priklauso nuo dujų kainos, energetikos ministras sako, kad ryškesnis vaizdas bus tada, kai šalys ims pildyti savo dujų saugyklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joana

Joana portretas
Už ką nubausti? Kokius vėjus skiedžiat. Mes tiesiog pasilikom su srnai sudarytom sutartim. O nesiblaškėm pagal sisteminių nurodymus

Čia yra

Čia yra portretas
Dar. Telefonu kalbėjau su Ligitą Girskienę, PRAŠIAU užkirsti tam kelią, parašyti Skundą gen.Prokuratūrai. TYLA.

Čia yra

Čia yra portretas
Žmonių DISKRIMINACIJĄ. Yra AFERA stambiu mąstu,- mano nuomone, Nes VISI gauną TĄ PAČIĄ elektrą, tais pačiais laidais, bet kažkodėl moka skirtingai. Kai aš užsisakau internetą, televizoją, pas mane ATEINA kažkujrios firmos, kurią pasiriunkau, atstovai ir pajungia savo laidus, čia to NĖRA Į Į klasusimą-KODĖL taip yra, nesugebėjo atsakyti nei Kainų ir energ. reg.tarnyba, nei Energ.Ministerija, nei pats Kreivys-rašiau jam net 2 karftus į jo asmeninį el.paštą. Seime sėdi NUSIKALTĖLIAI, maitinantis mūsų visų pinigais tarpininkus.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių