G. Nausėda apie didėjantį biudžeto deficitą: praėjusi Vyriausybė kai kuriuos dalykus paslėpė

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad buvusi Vyriausybė, formuodama pirminį kitų metų biudžeto projekto variantą, kai kurias išlaidas „paslėpė“.

„Praėjusi Vyriausybė, negalėčiau kaltinti, kad nepasiruošė pandemijos bangai, nes pandemijos banga tikrai gyvena pagal savo dėsnius ir pasekmės ekonomikai yra „garantuotos“, blogąja to žodžio prasme, visoms valstybėms. Praėjusi Vyriausybė kai kuriuos dalykus paslėpė, štai kodėl biudžeto deficitas, palyginti su pirminiu projektu, didėja“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

Jis užsiminė apie būtinybę turėti planą, kaip ateityje būtų galima mažinti biudžeto deficitą.

„Dabartinėmis aplinkybėmis, kai Lietuvai tenka kovoti su ekonomikos nuosmukio tendencijomis, kurios yra pandemijos nesėkmė, turime taikyti aktyvią fiskalinę politiką, kuri reiškia, kad valdžios išlaidos tokiais laikotarpiais negali būtų finansuojamos atitinkamomis pajamomis, todėl biudžeto deficitas yra ir jis yra pakankamai didelis.

Praėjusi Vyriausybė kai kuriuos dalykus paslėpė, štai kodėl biudžeto deficitas, palyginti su pirminiu projektu, didėja.

Mums svarbu pasiekti, kad ateinančiais metais turėtume labai aiškų planą, kaip ekonomikai grįžus į augimo kelią, mes per kelerius metus biudžeto deficitą sumažintume ir pasiektume subalansuotą biudžetą ateityje. Tai įmanoma padaryti, tačiau apie tai būtina galvoti jau šiandien“, – kalbėjo prezidentas.

Taip pat G. Nausėda pridūrė, kad „turėsime grįžti prie taupymo režimo tiek anksti, kiek aplinkybės mums leis“.

Seimas ketvirtadienį apsvarstė naujosios Vyriausybės patobulintą kitų metų biudžeto projektą ir nutarė, kad už jį galutinai balsuojama bus gruodžio 22 dieną. Biudžeto projekte išlaidos, įskaitant ES lėšas, sudaro 15,825 mlrd. eurų, pajamos – 11,252 mlrd. eurų.

Išlaidos pajamas viršija 4,573 mlrd. eurų. Iš viso valstybės biudžeto pajamos, palyginti su ankstesniu valstybės biudžeto projekto variantu, mažėja 132,8 mln. eurų. Po pirmojo 2021 metų valstybės biudžeto projekto peržiūros valdžios sektoriaus išlaidos išaugo apie 1,139 mlrd. eurų.

Didžiausią papildomų lėšų dalį – 933,5 mln. eurų – numatoma skirti COVID-19 pandemijos padariniams suvaldyti.

Numatoma, kad valdžios sektoriaus deficitas 2021 metais sudarys 7 proc. BVP ir bus 2,1 proc. punkto BVP didesnis negu formuotas pirminiame variante. Struktūrinis valdžios sektoriaus deficitas, Finansų ministerijos vertinimu, 2021 metais sudarys 6,4 proc. BVP.

Valdžios sektoriaus skola 2021 metais sudarys 51,9 proc. BVP ir bus 1,7 proc. punkto BVP didesnė negu pirminiais biudžetų projektais formuojama valdžios sektoriaus skola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių