Naujos sutartys: jei pramiegojote, laukia kone dvigubai didesnės elektros sąskaitos

  • Teksto dydis:

Pasibaigus birželiui, pasibaigė ir kompensacijos už elektrą. Apie tai, kokia situacija dabar laukia žmonių, kurie nepasirašė ar nepasikeitė sutarčių, LNK žurnalistė Sandra Vilimaitė kalbėjosi su Valstybinės energetikos reguliavimo tarnybos pirmininku Renatu Pociumi.

– Kiek žmonių liepą pasitiks nepasikeitę sutarčių, likę su brangesnėmis kainomis?

– Tai liepos pradžioje vartotojai, kurie mokėjo daugiau, negu dvidešimt aštuonis centus yra apie 280 tūkst. Bet čia turbūt reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad tai yra vartotojai, kurie patys neparodė iniciatyvos ir nepasikeitė sutarčių į mažesnius tarifus. Tačiau pagal elektros energetikos įstatymą yra numatyta, kad patys nepriklausomi tiekėjai gali pasiūlyti vienašališkai pakeisti sutartis ir sumažinti kainą nekeičiant kitų sutarčių nuostatų. Tai ne visi tiekėjai, bet dalis tiekėjų vis tik yra pasiūlę savo vartotojams ir vis tik vartotojų, kurie mokės daugiau, negu dvidešimt aštuonis centus iš ties yra tiktai keli tūkstančiai.

– Bet čia matyt dar nėra padėtis be išeities, jie dar gali spėti persirašyti kažkada sutartis?

– Taip, visiškai teisingai. Išties, mes akcentuojame birželio pabaigą-liepos pradžią – kad nuo liepos 1 d. kaip ir nepakeitus sutarčių jau galios didesnis tarifas, – bet išties reikia atkreipti dėmesį, kad vartotojas netgi jeigu ir nepakeitė sutarties nuo liepos 1 d., tą gali padaryti nuo rugpjūčio 1 d. Kitaip sakant, tie vartotojai, kurie to veiksmo dar nepadarė ir turi didesnes kainas, jie turi bet kokiu atveju kreiptis kuo skubiau į nepriklausomą tiekėją, kad vėliau, nuo rugpjūčio, rugsėjo ar vėlesniais mėnesiais sąskaita nebūtų didelė ir galėtų susimažinti kainas pagal tiekėjų pateikiamus siūlymus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Apie kokias sumas dabar kalbame? Dabar su kompensacija būdavo dvidešimt aštuoni centai, pasibaigus kompensacijai kiek tektų mokėti tiems keliams tūkstančiams, kurie nepasikeitė sutarčių, o elektros tiekėjas jiems nesumažino vienašališkai?

– Yra įvairių sutarčių su nepriklausomais tiekėjais, yra vartotojų, kurie turi trisdešimt dviejų centų, yra, kurie turi keturiasdešimt dviejų centų, keturiasdešimt penkių, penkiasdešimties centų sutartis. Yra tikrai įvairių sutarčių. Aišku, kuo didesnė kaina, tuo skaudžiau finansiškai atsiliepia vartotojui.

– Dabar palyginkime, tie, kurie persirašė, kiek mokės – dvidešimt tris, dvidešimt keturis centus?

– Taip, yra visokių sutarčių. Čia priklauso nuo sutarties tipo, gali būti fiksuota, pusei metų fiksuojama kaina, metams, dviem metams. Priklauso nuo tam tikrų sutarties sąlygų. Tačiau taip, yra dvidešimt vienas, dvidešimt du, dvidešimt trys centai. Tai tikrai gerokai mažiau negu net dvidešimt aštuoni, iki kurių šiandien dienai yra taikoma kompensacija.

– Kas laukia ateityje? Nes kalbama, birželį elektra brango, o vėliau liepą, rugpjūtį, rudenį kas laukia?

– Na, šiandien dienai išties sudėtinga pasakyti, kas bus vėliau, kas bus žiemą. Tikrai gali būti visokių faktorių, lemiančių elektros kainos pokyčius. Iš esmės, elektros kaina priklauso nuo gamtinių dujų kainos, o gamtinių dujų rinkose kol kas nuotaika yra pakankamai nervinga. Bet iš to, ką mes šiandien dienai matome, nėra matyti tokių drastiškų kainų svyravimų, šuolių. Prognozuojame, kad ta kaina galėtų išlikti daugmaž stabili, apie 100 eurų už megavatą.

– O kiek yra tokių žmonių, kurie neturi pasirašę sutarčių su nepriklausomu elektros tiekėju ir turi garantinį tiekėją?

Prognozuojame, kad ta kaina galėtų išlikti daugmaž stabili, apie 100 eurų už megavatą.

– Na, tokių vartotojų yra apie 40 tūkst. Tie vartotojai vis tik yra skatinami ieškoti pigesnės alternatyvos, nes, kaip žinia, garantinio tiekimo kaina irgi didėja, liepą ji sieks apie dvidešimt vieną centą už kilovatvalandę. Tai žiūrint praėjusio birželio kainą, pridedant atitinkamai 15 proc. antkainį ir vis tik ieškoti vartotojams alternatyvų, nes garantinis tiekimas iš tikro nėra tvarus sprendimas ilgalaike prasme. Galbūt trumpuoju laikotarpiu gali būti momentų, kai garantinio tiekimo kaina yra palanki, bet jeigu vartotojas nori vis tik planuotis ilgainiui savo biudžetą, vis tik rekomenduotina rinktis nepriklausomą tiekėją, fiksuoti ilgesniu laikotarpiu kontraktus, kad vartotojai žinotų savo būsimas išlaidas už elektros energiją.

– Tie, kurie gauna dabar garantinį tiekimą, kiek laiko turi persirašyti sutartis?

– Tie, kurie gauna garantinį tiekimą, taip pat, kaip ir kiti vartotojai, gali pasirašyti sutartis liepos mėnesį ir tokiu atveju nuo rugpjūčio 1 d. bus vykdomas nepriklausomas elektros energijos tiekimas.

– O kaip tie trečio etapo žmonės, kurie mažiausiai elektros sunaudoja, kokia jų situacija, kada jie privalo ar neprivalo rinktis tiekėją?

– Išties, čia labai svarbus aspektas, nes paprastai vartotojai, kurie suvartoja mažiau negu tūkstantį kilovatvalandžių, yra pažeidžiami vartotojai, senjorai, pagyvenę žmonės, tie, kurie stengiasi taupyti elektros energiją. Tai tie vartotojai, kurie suvartoja mažiau negu 1000 kilovatvalandžių, jiems nėra pareigos rinktis nepriklausomą tiekėją, valstybė nustato visuomeninės elektros energijos paslaugų kainas. Tą valstybinė energetikos reguliavimo taryba yra padarius ir kaip tik nuo liepos 1 d. įsigaliojo visuomeninė elektros energijos kaina tiems vartotojams, kurie yra pasirinkę vienos laiko zonos tarifą – 22,7. Tai tie vartotojai gali likti tam vadinamam visuomeniniam elektros tiekime, bet turi galimybę pasirinkti nepriklausomą tiekėją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Vyt visus pocius, poderius, kreivasnukius, masiulius velniop.Kiek šitie išgamos dar dusins žmones.

Kuma

Kuma portretas
Fašistų svolačių afera

Kaunietis

Kaunietis portretas
Jei pramiegosi,gali ir tavo boba išdulkinti
VISI KOMENTARAI 57

Galerijos

Daugiau straipsnių