Elektroninei žiniasklaidai Seimas leido taikyti 5 proc. PVM

Lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokestis (PVM) elektroninei žiniasklaidai – laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams – bus taikomas nuo 2021 metų sausio.

Seimas antradienį priėmė Pridėtinės vertės mokesčio pataisą: už balsavo 114 Seimo nariai, o susilaikė trys parlamentarai. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas sako, kad tokia lengvata padės žiniasklaidai per koronaviruso krizę netenkančiai pajamų.   

Pasak jo, lengvata paskatins žiniasklaidą užsiimti gilesniais tyrimais.

„Ši lengvata galios ne reklaminiai žiniasklaidai, o prenumeruojamai internetinei spaudai“, – sakė M. Majauskas. 

Tuo tarpu „valstietis“ Valius Ąžuolas tikino, kad lengvata bus piktnaudžiaujama.

„Jeigu 80 proc. turinio sudaro reklama, lengvata nepasinaudos, o jeigu 79 proc. – galios lengvata.  Į reklaminį leidinį įdedi horoskopus ar dar kažką ir gauni lengvatą“, – teigė V. Ąžuolas.

Lengvatinis PVM tarifas nebūtų taikomas techninėms, bibliografinėms ir panašioms duomenų bazėms, erotinio ar smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikantiems leidiniams.  

Jeigu Seimas pataisas priims, biudžetas per metus neteks apie 1 mln. eurų pajamų.

Šiuo metu Lietuvoje interneto žiniasklaidai taikomas 21 proc. PVM. 5 proc. tarifas taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems spausdintiems periodiniams leidiniams. M. Puidokas siūlo lengvatą taikyti internete platinamiems leidiniams.   

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių