Dėl afrikinio kiaulių maro ES nustatė padidintos grėsmės zoną Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Lietuvoje nustačius afrikinį kiaulių marą dviem šernams, Europos Komisija priėmė sprendimą nustatyti padidintos grėsmės zoną, kurioje taikomi apribojimai.

Be to, į Lietuvą atvyksta Europos Komisijos, Veterinarinių nepaprastųjų padėčių grupės ir Europos Sąjungos afrikinio kiaulių maro referentinės laboratorijos ekspertai. Jie Lietuvos veterinarijos tarnybai padės toje zonoje taikyti kontrolės priemones ir apribojimus, pranešė Europos Komisija.

Kad užkirstų kelią afrikinio kiaulių maro viruso plitimui, Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsdama ėmėsi visų priemonių, kurių reikalaujama ES teisės aktais. Šios priemonės - intensyvi šernų ir kiaulių stebėsena, mėginių išsiuntimas į Europos Sąjungos afrikinio kiaulių maro referentinę laboratoriją Ispanijoje išsamesniems tyrimams, draudimas išvežti kiaules iš ūkio, išskyrus atvejus, kai gautas kompetentingos institucijos leidimas.

Draudžiama išvežti gyvas kiaules, kiaulių spermą, kiaušialąstes ir embrionus iš užkrėstos zonos (Trakų, Šalčininkų, Lazdijų, Varėnos, Alytaus ir Druskininkų), taip pat toje zonoje pagamintą kiaulieną draudžiama išvežti iš Lietuvos.

Šias priemones vasario 6–7 dieną svarstys ES Maisto grandinės ir gyvūnų sveikatos nuolatinis komitetas.

Lietuvos nacionalinė referentinė laboratorija sausio 24 dieną nustatė, kad dviem Šalčininkų ir Alytaus-Varėnos rajonų riboje sumedžiotiems šernams nustatytas afrikinis kiaulių maras. Galima priežastis – užsikrėtusių šernų judėjimas iš Baltarusijos.

Europos Komisija neseniai paskelbė gaires valstybėms narėms dėl afrikinio kiaulių maro kontrolės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Snipstas

Snipstas portretas
Pieno produktus pristabde, sernus galimai uzkrete, svajoja plesti promaskvietisku mokyklu tinkla, muzikos rinka uzversta baisaus popso... Ka dar kremlinai sugalvos?

nereikia

nereikia portretas
kaltinti sernu tik paziureti kokiom salygom laikomos kiaules ir bus viskas aisku?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių