Daugeliui įmonių problemų kelia laiku neįvykdyti įsipareigojimai

  • Teksto dydis:

Maždaug aštuonioms iš dešimties Lietuvos įmonių problemų kelia laiku neįvykdyti skolininkų ir partnerių įsipareigojimai, rodo kreditų valdymo bendrovės „Intrum“ paskelbta naujausia Europos mokėjimų ataskaita.

77 proc. Lietuvoje apklaustų įmonių atstovų pripažino, kad problemų jiems kelia nepadengti skolininkų įsipareigojimai. Penktadalis kompanijų Lietuvoje dėl nepadengtų klientų skolų skaičiuoja išaugusius nuostolius.

„Verslui iššūkių šiandien netrūksta, todėl kiekvieno vėluojančio mokėjimo ar nepadengto įsiskolinimo reikšmė didėja. Kadangi įmonių augimo ir plėtros galimybės nemažai priklauso nuo sklandžių pinigų srautų, trukdžiai ir kliūtys šioje srityje stabdo investicijas, o kartu lėtina visos ekonomikos augimą“, – teigė „Intrum“ direktorė Baltijos šalyse Ilva Valeika.

83 proc. apklaustų įmonių taip pat teigė, kad problemų kelia sąskaitų apmokėjimas vėliau, nei sutartas terminas. Partnerių reikalaujamus ilgus apmokėjimo terminus kaip problemišką tendenciją įvardijo 67 proc. įmonių atstovų. Dar 56 proc. problema įvardijo klientų bankrotus.

Ataskaitos duomenimis, 43 proc. įmonių Lietuvoje šiemet prioritetą planuoja teikti augimui.

Dauguma apklausoje dalyvavusių įmonių atstovų pabrėžė laiku įvykdytų įsipareigojimų svarbą. 65 proc. jų teigė, kad greitesnis lėšų iš skolininkų surinkimas kompanijai leistų plėsti savo produktų ir paslaugų asortimentą, o 63 proc. respondentų tikino, kad tai padėtų greičiau apmokėti iš savo pačių tiekėjų gaunamas sąskaitas.

Dar 60 proc. įmonių atstovų teigė, kad sklandesni mokėjimai leistų padidinti įmonės investicijas tvarumo srityje.

44 proc. Lietuvos įmonių teigė, kad, užsitikrinusios sklandesnius pinigų srautus, galėtų pasamdyti daugiau darbuotojų, 43 proc. – aktyviau diegti skaitmenines inovacijas, o 34 proc. – greičiau plėstis geografiškai.

„Vėluojantys mokėjimai lemia savotišką domino efektą, kai vienos įmonės įsiskolinimai apriboja kitos galimybes laiku apmokėti savo sąskaitas. Dėl to finansinė disciplina ir sąskaitų apmokėjimas laiku yra savo veiksmų svarbą platesnei aplinkai ir bendriems ekonominiams procesams suvokiančio etiško verslo požymis“, – sakė I.Valeika.

Europos mokėjimų ataskaitos duomenimis, atotrūkis tarp pageidaujamų ir realių sąskaitų apmokėjimo terminų Lietuvoje privačių vartotojų segmente siekia 10 dienų, verslo segmente – 12 dienų, o viešajame sektoriuje – 18 dienų.

Europos mokėjimų ataskaita parengta pagal šių metų sausį–balandį 29 Europos valstybėse atliktą skirtingose srityse veikiančių įmonių atstovų apklausą. Iš viso apklausta daugiau nei 11 tūkst. įmonių atstovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių