Darbo kodekse siūloma įteisinti naują pareigą darbdaviui

Darbo kodekse siūloma numatyti saugiklį-pareigą darbdaviui ne vėliau kaip per vieną darbo dieną nuo prastovos paskelbimo apie šį faktą informuoti Valstybinę darbo inspekciją vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus nustatyta tvarka.

Tokią Darbo kodekso pataisą antradienį kartu su lydimaisiais projektais Seimui ketina pateikti socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Taip pat darbdaviams siūloma nustatyti pareigą apie iki šio įstatymo įsigaliojimo paskelbtą prastovą Valstybinę darbo inspekciją informuoti per vieną darbo dieną nuo įstatymo įsigaliojimo.

Darbo kodekso pataisa teikiama, siekiant išvengti piktnaudžiavimo, kuomet darbuotojui paskelbiama prastova, bet jis vis tiek dirba, taip tikintis dalį darbdavio išlaidų padengti gavus Užimtumo įstatyme nurodytą subsidiją darbo užmokesčiui.

Siekiant teisinio aiškumo, taip pat užtikrinti darbuotojų teises, kai jiems prastova būtų skelbiama išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus, Darbo kodeksą siūloma patikslinti, numatant, kad, Vyriausybei paskelbus ekstremaliąją situaciją ir karantiną, darbdavys skelbia prastovą, jeigu dėl šių priežasčių negali duoti darbuotojui darbo sutartyje sulygto darbo ir nėra galimybės sulygto darbo dirbti nuotoliniu būdu arba darbuotojas nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

Taip pat Darbo kodekse siūloma numatyti, kad subsidiją daliai darbo užmokesčio už prastovą galės gauti visi darbdaviai, išskyrus biudžetines įstaigas, tuo sudarant teisines prielaidas Užimtumo įstatyme nurodytą subsidiją darbo užmokesčiui gauti platesniam subjektų ratui.

Darbo kodekso pataisas Seimui siūloma svarstyti ypatingos skubos tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių