Dalis profsąjungų nepasirašys memorandumo dėl atlyginimų nemažinimo

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija nedalyvaus pirmadienį numatytame memorandumo pasirašyme su prezidentu Gitanu Nausėda ir verslo atstovais dėl atlyginimų nemažinimo. Konfederacijos teigimu, dokumente nematoma realių darbdavių įsipareigojimų. Tuo metu profsąjunga „Solidarumas“ dokumentą pasirašys ir tikisi, kad darbdaviai susitarimo laikysis.

Memorandumu darbdaviai įsipareigos nemažinti darbuotojų atlyginimų, jei Seimas patvirtins prezidento siūlymus 5 punktais mažinti gyventojų pajamų mokestį (GPM) ir 50 eurų didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD).

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sako, kad memorandume numatytas tik siekis nemažinti atlyginimų dėl GPM, tačiau darbdaviai gali rasti kitų būdų, kaip sumažinti atlyginimą.

„Mes tikrai nedalyvaujame, konfederacija nepasirašys šito memorandumo. (...) Darbdaviai įsipareigoja memorandume nemažinti atlyginimo dėl GPM, bet jie mažina kitais būdais, nuima priedus, sutrumpina darbo laiką ir atitinkamai sumažina atlyginimą, tai jei norės sumažinti, visada ras būdų“, – BNS sekmadienį sakė I. Ruginienė.

Pasak jos, konfederacija sutiktų pasirašyti kolektyvinį ar nacionalinį susitarimą, kuriame būtų įvardinti konkretūs įsipareigojimai.

„Praeityje turėjome daug patirties dėl įvairių tokių deklaracinių dokumentų pasirašymo ir jie nieko nedavė, jokios pridėtinės vertės darbuotojams. Konfederacija yra linkusi pasirašyti susitarimą, kuris turės teisinį pagrindą ir jame atsispindės realūs įsipareigojimai, kaip pagerinti darbuotojams darbo vietas ir darbo sąlygas“, – teigė I. Ruginienė.

Memorandumą pasirašys Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ bei „Sandrauga“.

„Solidarumo“ pirmininkė Kristina Krupavičienė sako, kad memorandumo pasirašymas yra politinės garbės deklaracija.

„Jei įsipareigoja darbdavys, tai yra jo garbės reikalas, jis laikysis to ar nesilaikys. Yra įvairių darbdavių, bet mano manymu, viskas prasideda nuo to, kad mes formuojame politiką, pasakome, kad sąžiningai vykdysime įstatymą, laikysimės, jo. Viskas prasideda nuo politinių deklaracijų. Kitas dalykas, kaip tos politinės deklaracijos vykdomos. Kitu atveju profesinės sąjungos galės pasakyti, kad darbdaviai, pasirašę, nesilaiko susitarimo ar mažina atlyginimus“, – BNS sakė K. Krupavičienė.

Memorandumą pirmadienį taip pat pasirašys asociacijos „Infobalt“, „Investors’ Forum“, Lietuvos darbdavių konfederacija, pramonininkų konfederacija bei Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija.

Prezidentas Seimui siūlo laikinai iki metų pabaigos sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą nuo 20 iki 15 proc., taikant jį darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių, taip pat ankstinti neapmokestinamojo pajamų dydžio didinimą 50 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na vagiu sukurtos ,,profsajungos,,, pasirasys -nes

na  vagiu  sukurtos ,,profsajungos,,, pasirasys  -nes  portretas
,,,tiki,,, darbdaviu -verslianyku ,,,sazine,, [ ta vietta kur ji buvo senai plaukais apzele,,]....o tikros darbo zmoniu profsajungos --nepasirasys ... nes jau senai 30 metu nebetiki nei verslianykais, nei teisininkais ,nei seimunais , nei ju saziningu istatymu vygdymu.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių