Birželį vėjo jėgainės didino gamybos apimtis

  • Teksto dydis:

Birželio mėnesį Lietuvoje veikiantys vėjo jėgainių parkai padidino elektros energijos gamybos apimtis. Nepaisant to, pirmojo pusmečio rezultatas, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, liko beveik dešimtadaliu mažesnis nei pernai.

Kaip rodo Lietuvos energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenys, šeštąjį šių metų mėnesį Lietuvoje veikiantys vėjo jėgainių parkai pagamino apie 75,8 GWh elektros energijos. Tai – daugiau nei gegužę, kuomet jie prisuko 67,9 GWh elektros, tačiau mažiau nei pernai birželį, kuomet pagamintas elektros energijos kiekis siekė maždaug 106,6 GWh.

Iš viso per pirmuosius šešis šių metų mėnesius Lietuvoje veikiantys vėjo jėgainių parkai pagamino 567,9 GWh elektros energijos – maždaug 9 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

„Nors keli šių metų mėnesiai – sausis ir balandis – buvo itin vėjuoti, bendrai šiemet Lietuvoje vyrauja ramūs orai. Dėl šios priežasties vėjo jėgainės sukasi kiek lėčiau nei praėjusiais metais. Visgi, tokie svyravimai yra įprastas reiškinys – elektros energijos gamybos vėjo jėgainėse apimtys, priklausomai nuo meteorologinių sąlygų, skirtingais metais gali keistis iki 20 proc. į didesnę ar mažesnę pusę“, – sako Aistis Radavičius, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius.

Jis pastebi, kad mažesnės elektros energijos gamybos vėjo jėgainėse apimtys šiemet turi įtakos ir elektros energijos kainai biržoje. Birželį elektros energija „Nord Pool“ Lietuvos kainų zonoje buvo trečdaliu brangesnė nei pernai tuo pačiu metu ir siekė 51 EUR/MWh.

Lietuvoje veikia daugiau kaip 20 vėjo jėgainių parkų, taip pat stovi nemažai pavienių elektrinių, o iš viso instaliuota 521 MW galios elektrinių. Per metus jose sugeneruojama virš 12 proc. šalies elektros poreikio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Klimatas Žemėje kinta TIK dėl tų vėjo (velnio) jėgainių.

gal jau greitai

gal jau greitai portretas
visa energija bus iš vėjo ir saulės, o gal dar naujų būdų ir nereiks elektrinių bei iškastinio kuro, tik kad per lėtai vystosi, matyt valstybė, palaiko tuos, kas uždirba iš naftos, dujų, anglies ir pan....

...

... portretas
Kuo greičiau jos sukas, TUO ŽIAURIAU Gamta žmogui keršija, tuo labiau klimatas keičias... laukiam niokojančių tornadų ir pas save?..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių