Birželį vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,6 proc.

  • Teksto dydis:

Birželį, palyginti su geguže, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,6 proc., pranešė Statistikos departamentas. Daugiausia tam įtakos turėjo degalų ir tepalų, trumpalaikio naudojimo namų ūkio prekių, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių kainų padidėjimas bei daržovių, spirituotų gėrimų, avalynės kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,5 proc., paslaugų – 0,8 proc.

Birželį vidutinė metinė infliacija sudarė 1,4 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,5 proc., rinkos – 0,6 proc.

Birželį, palyginti su geguže, transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 1 proc. Pokytį lėmė degalų ir tepalų (1,4 proc.) bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų (2,6 proc.) kainų padidėjimas.

Būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc. Pokytį lėmė namų ūkio valymo ir priežiūros priemonių (6,2 proc.), stiklo dirbinių, stalo reikmenų ir namų ūkio rykų (2,7 proc.) kainų padidėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos sumažėjo 0,3 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo saldžiųjų paprikų, ankstyvųjų baltagūžių kopūstų, trumpavaisių agurkų, šilauogių, pomidorų kainos, bet padidėjo burokėlių, svogūnų, morkų, braškių, mandarinų kainos.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių bendrą kainų pokytį (kainos sumažėjo 0,3 proc.) nulėmė spirituotų gėrimų (2 proc.) kainų sumažėjimas bei tabako gaminių (0,7 proc.) kainų padidėjimas.

Birželio metinė (2021 m. birželį, palyginti su 2020 m. birželiu) infliacija sudarė 3,6 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, drabužių, azartinių lošimų (loterijos bilietų), šilumos energijos, tabako gaminių, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, farmacijos gaminių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, daržovių, medicinos paslaugų kainų padidėjimas bei elektros energijos, vaisių, transporto draudimo kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 3,5 proc., paslaugų – 3,8 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 2,3 proc., rinkos –3,8 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LKL

LKL portretas
O KIEK PADIDĖJO PENSIJOS?(ne bomžams pašalpos)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių