Birželį – 0,1 proc. mėnesio, 0,7 proc. metinė infliacija

  • Teksto dydis:

Lietuvoje birželį fiksuota 0,1 proc. mėnesio ir 0,7 proc. metinė infliacija.

Vidutinė metinė infliacija birželį siekė 2,1 proc., pirmadienį skelbia Valstybės duomenų agentūra.

Infliacija fiksuota trečią mėnesį iš eilės, o šiemet vartotojų kainos augo penkis mėnesius, išskyrus kovą, kai fiksuota 0,2 proc. defliacija.

Mėnesio infliacijai daugiausia įtakos turėjo atostogų išvykų, elektros, keleivių vežimo oro transportu, apgyvendinimo kainų padidėjimas bei degalų ir tepalų, daržovių, avalynės, šilumos kainų sumažėjimas.

Poilsio ir kultūros prekių ir paslaugų kainų augimą 2 proc. nulėmė atostogų (11,5 proc.), sporto ir poilsio įrangos nuomos (8,7 proc.), muziejų (2,7 proc.), knygų (2,2 proc.) brangimas. Įranga sportui, stovyklavimui ir poilsiui lauke atpigo 2,7 proc., produktai gyvūnams augintiniams – 2,2 proc.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį sumažėjo 0,6 proc. Labiausiai atpigo vaisių ir daržovių sultys,  aliejus, cukrus, konservuotas pienas, bet pabrango džiovinti vaisiai, kakava, sviestas, šokoladas ir desertai kakavos pagrindu, ryžiai, taip pat sumažėjo mangų, braškių, pomidorų, gūžinių salotų, agurkų, bet didėjo kivių, burokėlių, svogūnų, morkų, greipfrutų kainos.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos per mėnesį sumažėjo 1,9 proc. Avalynė atpigo 4,7 proc., drabužiai – 0,8 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainos augo 0,6 proc. Daugiausia brango elektra (5,5 proc.), bet pigo skystas kuras (3,3 proc.), gaminiai būsto priežiūrai ir remontui (1,5 proc.), šilumos energija (1,5 proc.).

Viešbučių, kavinių ir restoranų kainos per mėnesį padidėjo 1 proc. Daugiausia didėjo poilsio namų (14,3 proc.), viešbučių (5,7 proc.) paslaugų kainos.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo farmacijos gaminių, restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų paslaugų, tabako gaminių, degalų ir tepalų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto, medicinos, atostogų išvykų, odontologų kainų padidėjimas bei kietojo kuro, elektros, dujų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,4 proc., paslaugų kainos padidėjo 5,9 proc., per mėnesį – atitinkamai sumažėjo 0,3 proc. ir augo 1,1 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus sumažėjo 3 proc., rinkos kainos padidėjo 1,4 proc., o per mėnesį – atitinkamai didėjo 0,9 proc. ir nekito.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių