Be galimybių paso nusipirkti maisto didelėse parduotuvėse nebebus galima: kils chaosas?

  • Teksto dydis:

Valdžia linksta, kad nuo rugsėjo vidurio be galimybių paso nusipirkti maisto didelėse parduotuvėse nebebus galima. Prekybininkai toliau kritikuoja tokį sprendimą ir sako, kad kils chaosas. Be to, neaišku, kaip tokie reikalavimai galėtų būti įgyvendinti iš techninės pusės. Apie tai – LNK pokalbis su prekybos įmonių asociacijos vadove Rūta Vainiene.

– Turime tam tikros informacijos apie parduotuvių skaičių ir, kas svarbiausia, apie lankytojų skaičių – jis turbūt aktualesnis, nes yra apie 40 proc. parduotuvių, kurios priklauso prekybos tinklams.

– Paminėjote, kad svarbiausias veiksnys bus lankytojai.

– 470 tūkst. – maždaug tiek žmonių apsilanko penkių didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse, kurios viršija 1,5 tūkst. kv. m. Tiek žmonių turės būti patikrinta. Priklauso nuo to, kaip patys žmonės reaguos. Galbūt jie iš anksto žinodami reikalavimus ir neturėdami galimybių paso eis į mažesnes parduotuves. Tačiau gali būti, kad prie įėjimo susidarys „butelio kakliukas“, kuomet žmonės ir su galimybių pasu turės laukti. Gali būti, kad jie ir užtruks, nusispjaus, apsisuks, eis į kitą parduotuvę, kur nereikia galimybių paso. Manome, kad 1,5 tūkst. kv. m yra silpnoji projekto dalis, nors jam iš esmės mes pritariame. 

– Jūs tikite, kad parduotuvių kvadratūra turės reikšmės žmonių apsilankymo skaičiui?

– Dabar yra kitoks reguliavimas – nustatomas prekybinio ploto skaičius, kur galima arba negalima būti be galimybių paso. Dabar yra visiškai naujas, kokybiškai naujas reguliavimas, kurį reikės įgyvendinti. Tai kainuos prekybininkui. Nežinome, ar tokius patikrinimus atlaikys Registrų centras ir kaip į tai reaguos patys pirkėjai. 

– Kas bus, jei praktiškai techninių galimybių to įgyvendinti nėra? Ką darys parduotuvės?

– Samdys naujus žmones, aprūpins juos išmaniaisiais įrenginiais, kurie skenuos, statys naujus vartelius ir tada žiūrės praktinių klaidų ir metodų būdu, kaip tai veikia. Rugsėjo 13-oji gali būti skandalinga diena, kuomet strigs visos sistemos ir nebus galimybių patekti į parduotuves. Bijome provokacijų, konfliktų, kuriuos reikės valdyti kartu su policijos pagalba. 

Rugsėjo 13-oji gali būti skandalinga diena, kuomet strigs visos sistemos ir nebus galimybių patekti į parduotuves.

– Ar yra prekybinininkai pasiskaičiavę, kiek jiems papildomai galėtų kainuoti vienam prekybos plotui papildomi įrenginiai, personalas?

– Dar neturime tų skaičių. Mes penktadienį dar posėdžiausime Vyriausybės kanceliarijoje. Dar anksti pasakyti – skaičiuosime rudenį viščiukus. Bet tai nebus labai paprasti sprendimai, nes prekybos vietų yra daug ir srautai dideli. 

– Kai penktadienį posėdžiausite su Vyriausybės atstovais, jūs dar tikite, kad turite galimybių juos perkalbėti?

– Žinoma, kad tikiu. Aš esu tikra, kad jie nežinojo, kokie srautai yra tose parduotuvėse, nes jie mūsų neklausė. Šita informacija yra tiktai tiesiogiai iš prekybininkų ir tik vakar Vyriausybės atstovams savo noru pateikėme pasižiūrėti, kokiai masei žmonių bus taikomas šis reguliavimas. Tai nėra kalba apie reto apsipirkimo prekes. Tai yra kalba apie maistą. Maistininkai sutiko, kad ir jų parduotuvėse būtų taikomas galimybių pasas, bet vis tiek turi būti kažkur sveiko proto riba. 

– Ar turite duomenų, koks būtų pagrindinis prašymas ar noras, reikalavimas iš prekybininkų valdžiai? Į ką dabar labiausiai reikia atkreipti dėmesį?

– Šiuo metu mes kalbame tiktai apie kvadratus. Mūsų pradinis pasiūlymas buvo 10 tūkst. kv. m, bet mes nusileidžiame keturis kartus ir sakome 2,5 tūkst. kv. m, koks, beje, ir buvo pradžioje pasiūlymas, kuris buvo po to pakoreguotas visai nepasitarus su prekybininkais, kurie turi daug parduotuvių ir daug klientų. 

– Vyriausybės pasiūlymai naudingi smulkiam verslui – žmonės apsigręžtų iš didelės parduotuvės ir eitų į mažą?

– Smulkioms maisto prekių parduotuvėms tikrai naudinga, bet parduotuvėms, kurios prekiauja bet kuo kitu, galimybių pasas yra nuo pirmo euro. Ir jeigu tos smulkiosios parduotuvės veikia prekybos centruose, nuo 1,5 tūkst. kv. m., tai ten smulkieji irgi nebus patenkinti. Visiškai vienodų ir neskausmingų sprendimų nėra. Vienokie ar kitokie iškraipymai yra ir smulkiuosius jie palies, nes smulkieji veikia prekybos centruose ir ten bus ribojimas. Nė vienoje pusėje nėra jokio džiaugsmo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
O asmens dokumentą prie galimybių "špargalo" reikės neštis ar ne?Gal dar ir gimimo liudijìmą reikės pasiimti?!

Rimanta, Šiauliai

Rimanta, Šiauliai portretas
Laba diena, Aš kreipsiuosi su skundu į FNTT, į Teisingumo ministeriją, nes negadinsu savo prabangių snegenų skiepu. Skiepas kaip ir virusas sunaikina kai kurias žmogaus autentiškas funkcijas. Aš nesergu, nes nesiskiepiju. Neleidimas apsiprekinti maisto prekybos centruose yra diskriminacinio pobūdžio, visiškai atima laisvę rinktis. Aš skūsiuos. Aš nieko nebijau.

Anonimas

Anonimas portretas
jau trys metai klostosi tas nesąmoniu bagažas pandemija jau užrakina visas žmoniu galimybes , tas lygas platina pati valdžia kuri nesugeba visai tvarkytis nutrukusi styga ir drausmes vogčiom ibauginti žmoniu pragyvenimo blogio sąlygom, žodžiu provokoja ir baudas renka kito kelio nesimato, dirbti nieko nesugeba bet bardaka daro žmones pikina skirsto skiepitus neskiepytus visokiu fantastikos užominos , pasižiūrėkite kaip bėga iš kabulo ar ne iš tokiu fokusu juk žmones skausma kentėjo nusibodo, juk 30metu kariavo bet kas išėjo, matom, juk havosas su valdžia taip testys negali, valdžioj atėjo per jauni kunai kurie nesusitvarko ir net nežiuri į tikra gyvenimo kokybe o tik pikesti rezga nuotaika gadina sveikarta išardė nervu šėimos kara sukėlė , sedėk karantinokis ir kas toliau, pilni nuotikiu kaštai kas diena peštynes šeimose žudinės iki kraujo pralėjimo kas diena pamišo juodai, nesitaiko o tie vis skalauja liaudžiai nervus atsistatydinkite kiti tegul ateis,
VISI KOMENTARAI 64

Galerijos

Daugiau straipsnių