11 proc. metinių palūkanų. Ar prisimenate?

Dar prieš šešerius metus Lietuvos gyventojai, turintys santaupų, neblogai uždirbdavo iš bankų mokamų palūkanų už terminuotus indėlius. O prieš aštuonerius metus bankų mokėtos palūkanos dabar atrodo tiesiog fantastiškos, juo labiau kad tada infliacija buvo nedidelė.

Prieš aštuonerius metus, 2009-ųjų sausio mėnesį, didžiausias palūkanas už 1 metų terminuotą indėlį litais mokėjo „Nordea“ bankas – net 11 proc.  Tai buvo netikėta, nes šis bankas nebuvo iš tų, kuris siūlytų itin dideles palūkanas. Tuo laikotarpiu konkurencingiausios buvo Ūkio banko, Šiaulių banko ir „Snoro“ banko siūlomos palūkanos, tačiau tą mėnesį net minėti bankai mokėjo mažesnes palūkanas - Ūkio bankas ir Šiaulių bankas po 10,30 proc., „Snoras“ – 10,20 proc.

Turintys santaupų galėjo lengvai uždirbti niekuo nerizikuodami, nes indėliai iki 100 tūkst. eurų apdrausti VĮ „Indėlių ir investicijų draudimas“.  Kas turėjo susitaupęs daugiau, galėjo indėlius padėti į kelis skirtingus bankus, kad neatsitiktų, kaip garsiam latvių kompozitoriui Raimondui Paului,  patikėjusiam „Snorui“  priklausančiam „Latvijas Krajbanka“ apie milijoną eurų (739 tūkst. latų). 

2009-aisiais aukštos palūkanos laikėsi ilgai. Didelės jos buvo ir už trumpalaikius indėlius. Tų metų pavasarį Ūkio bankas už 1 mėnesio terminuotą indėlį litais mokėjo 9,10 proc. metinių palūkanų, vasaros pabaigoje „Snoras“ už 1 mėnesio  indėlį - 8,70 proc. metinių palūkanų. Tačiau buvo akivaizdu, kad palūkanos ims sparčiai mažėti.

2009 m. pabaigoje „Snoras“  už 1 metų terminuotą indėlį dar mokėjo 8,25 proc. palūkanas.

2010-aisiais bankai palūkanas sumažino drastiškai. Vasario mėnesį  patraukliausias palūkanas siūlė Ūkio bankas – 5,70. Po mėnesio jos siekė tik 4,70, o metų pabaigoje – 3,90 proc.

Palūkanos ir toliau mažėjo.  2011 m. rudenį „Citadele“ banke  dar buvo galima gauti 3,10 proc. metinių palūkanų, 2012 m. rudenį Šiaulių banke – 3,0 proc.

2013-ųjų rudenį Šiaulių bankas dar mokėjo 1,70 proc. metinių palūkanų  už metams padėtą indėlį.

2014 m. rudenį „Nordea“ bankas už 13 mėnesių terminuotą indėlį siūlė 2 proc. metinių palūkanų.  Tačiau tai buvo akcija, o tuo metu iš bankų mokamų palūkanų uždirbti jau buvo galima itin menkai.

2015 m. pabaigoje  už metų trukmės terminuotą indėlį eurais daugiausia mokėjo „Citadele“ - 1,01 proc.

Dabar nė vienas bankas Lietuvoje (apie kredito unijas šiame straipsnyje nekalbame) už terminuotą indėlį eurais nemoka net 1 procento palūkanų.

Šiuo metu už 1 metų trukmės terminuotą indėlį eurais, sudarant sutartį banko skyriuje,  didžiausias palūkanas – 0,80 proc. – moka „Citadele“ bankas.  Medicinos bankas siūlo 0,60 proc., Šiaulių bankas – 0,50 proc.  metinių palūkanų. 

Kiti bankai palūkanų nemoka arba siūlo tik 0,10 proc.

Visada dideles palūkanas mokėjusių "Snoro" ir Ūkio banko nebeliko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Handelis

Handelis portretas
Siandien verslui idealios salygos. Mes pirmieji verslininkai kreditus ememe po 30% ir daugiau.Ju trukme buvo vos keli menesiai.Kvailiai dar ir banditams sumokedavo.Kad bankai butu mokeje 10% palukanu-sapnas.

Vytasb

Vytasb portretas
Tikrai buvo,pats buvau pasidėjęs Ukio banke,ir gerai uždirbau tuo laiku.

Saulius

Saulius portretas
Tam komentatoriui, kuris kalba apie sapnus: tokios palūkanos tikrai buvo, pats laikiau indėlius. Kam komentuoti tai, ko visiškai nesupranti ir nežinai?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių