Žiema prasidėjo. Ar jūs ir jūsų automobilis jau pasiruošę?

Žiemos malonumai ir vargai prasidėjo. Romantikai gal ir patenkinti, kad gamtos peizažas tapo šviesesnis, tačiau vairuotojams sniegas ir ledas įprastai atneša daugiau rūpesčių nei džiaugsmų.

Nors žiemą įprastai vairuotojai nuvažiuoja mažiau kilometrų nei vasarą, nereikėtų manyti, kad šis faktorius atleidžia nuo būtinybės rūpintis automobiliu. Būkite tikri, kad svarbiausi automobilio aptarnavimai būtų atlikti laiku.

Būtina įsitikinti, kad važinėjate tinkamomis padangomis. Jeigu ir laiku pasikeitėte padangas, tai dar nereiškia, kad esate saugūs kelyje. Žieminių padangų protektoriaus gylis turi būti ne mažesnis nei 3 mm.

Patikrinkite akumuliatorių, ar jis pakankamai įkrautas. Jeigu akumuliatorių keitėte senokai, įsigykite naują. Priešingu atveju senas akumuliatorius po šaltos nakties gali iškrėsti nemalonių netikėtumų.

Taip pat patartina atkreipti dėmesį į valytuvus. Žiema yra sunkus išbandymas jiems, ta jeigu valytuvai nenuvalo lango taip, kaip anksčiau, jūsų kelionė dėl suprastėjusio matomumo nebėra saugi.

Keletas patarimų, į ką vairuotojams reikėtų atkreipti dėmesį žiemą:

Prieš sėsdami prie vairo, nuo automobilio stogo ir langų nuvalykite sniegą ir ledą. Jeigu snigo kol mašiną buvote palikę lauke, atsižvelkite į tai, kad prieš važiuojant sniego krapštymas pareikalaus daugiau laiko, tad būkite tam pasiruošę.

Greičio pedalą spauskite švelniai, kad neprasuktumėte ratų. Jeigu pradėti važiuoti tenka ant slidžios kelio dangos, galite bandyti pajudėti antra pavara, jeigu tai įmanoma, tuomet bus mažesnė tikimybė, jog pajudant iš vietos ratai prasisuks.

Mažinkite greitį ir vairuokite atsargiai. Slidžiame kelyje padangos dėvisi greičiau, o tai turi įtakos visiems vairavimo aspektams: stabdymui, posūkiams, pagreitėjimui ir kt.

Stenkitės numatyti keletą žingsnių į priekį – tai leis prailginti stabdymo distanciją. Žiemą stabdyti reikia pradėti anksčiau nei tai daroma sausame kelyje.

Vienu metu atlikite vieną veiksmą. Bandymas tuo pačiu metu daryti dvi užduotis gali baigtis tuo, kad prarasite automobilio kontrolę. Pavyzdžiui, kai stabdote ir sukate arba kai posūkio metu bandote pagreitėti. Automobilį reikia pristabdyti dar prieš posūkį, o greitėti geriausiai kai jis juda tiesia kryptimi.

Venkite staigių judesių. Staigūs manevrai stabdant, greitėjant ar sukant vairą slidžiame kelyje gali lengvai išprovokuoti automobilį prarasti kontrolę. 
Būkite pasiruošę, jeigu automobilis kelyje pradėtų slysti. Jeigu pajutote, kad galinė dalis slysta, atleiskite akceleratorių ir pasukite vairą į slydimo pusę. Tai padės ištiesinti automobilį.

Neapsigaukite, kad važiuodami visais ratais varomu automobiliu esate saugesni. Visų ratų pavara pagerina sukibimą tik greitėjant, tačiau nesuteikia pranašumo stabdant ar posūkio metu.

Atidžiau stebėkite kitus eismo dalyvius – jie gali būti ne tokie atsargūs kaip jūs.


Šiame straipsnyje: žiemaautomobilissniegas

NAUJAUSI KOMENTARAI

vairuotojas

vairuotojas portretas
Mes ir mūsų automobiliai jau nuo lapkričio 1d. dienos žiemai pasiruošę, ko nepasakysi apie kelininkus. Jie jau atsiprašė už tai, kad blogai dirbs....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių