Mokyklos nelanko mažiau vaikų

Šiemet mokyklos nelanko mažiau vaikų nei ankstesniais metais. Oficialiais duomenimis, spalio mėnesį mokyklos nelankė 200 moksleivių visoje Lietuvoje.

Kaip skelbia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), 2003 metais mokyklos nelankė 572, 2004 metais - 505, 2005 metais - 631, 2006 metais - 357, 2007 metais - 259 vaikai.

Pasak ministerijos, pagrindinės priežastys, dėl kurių vaikai neina į mokyklą - nenoras mokytis, per sunki mokymo programa, asociali šeima. Neretai kaip mokyklos nelankantys įvardijami vaikai, išvykę į užsienį, tačiau nedeklaravę savo išvykimo iš šalies.

Dažniausiai mokyklos nelanko 5-8 klasių mokiniai. Daugiausiai mokyklos nelankančių vaikų yra didžiuosiuose miestuose. Naujaisiais duomenimis, šiais metais Vilniuje mokyklos nelankė 41 moksleivis, Kaune - 24, Šiauliuose ir Klaipėdoje - po 13.

Kauno apskrityje nesimoko 32 vaikai, Klaipėdos - 29, Šiaulių- 35 vaikai. Vilniaus apskrityje nelankančiųjų mokyklos yra daugiausia - 72, tačiau čia didžiausias ir mokinių skaičius. Alytaus apskritis pranešė, kad nelankančių mokyklos mokinių jai priklausančiose savivaldybėse nėra.

„Kaip matyti iš skaičių, mokyklos nelankančių vaikų mažėja. Norisi tikėti, kad tai susiję ne tik su  mažėjančiu mokinių skaičiumi, bet ir dėl to, kad sėkmingai vykdomos prevencinės programos", - portalui sakė  ŠMM Vaikų ir jaunimo socializacijos skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Birietienė.

Anot pašnekovės, tarp tokių mokyklos lankymo skatinimo programų yra „Geltonasis autobusas", sukurta siekiant padėti vaikams nuvažiuoti į mokyklą mokykliniu transportu, taip pat socialinė parama: nemokamas maitinimas ir aprūpinimas mokslo reikmenimis. Pastaruoju metu nemokamą maitinimą mokyklose gauna beveik 203 tūkstančiai vaikų, iš kurių 152 tūkst. - priešmokyklinukai ir pradinukai, o likusieji 51 tūkst. - vaikai iš mažas pajamas gaunančių šeimų. Praėjusių mokslo metų pradžioje nemokamomis mokslo priemonėmis buvo aprūpinta maždaug 57 tūkst. mokinių.

A.Birietienės teigimu, didžiausia atsakomybė už mokyklos nelankančius vaikus tenka tėvams, kurie už nepriežiūrą gali būti baudžiami. Remiantis Lietuvos administraciniu teisės pažeidimų kodeksu, už tokį nusižengimą tėvams gresia bauda iki 400 litų.


Šiame straipsnyje: mokyklamokiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių