Lietuva sėkmingai startavo naujoje inovacijų programoje

Penki Lietuvos įmonių ir mokslo institucijų inovacijų projektai, įveikę tarptautinį konkursą, pateko tarp geriausių finansuojamų projektų naujoje „Eurostars" programoje.

Šios programos tikslas - skatinti mokslinius tyrimus vykdančias Europos mažas ir vidutines įmones kurti pasaulinėje rinkoje konkurencingus produktus ir tapti savo sričių lyderėmis. Ji yra jungtinė Europos Komisijos ir programos „Eureka" iniciatyva, atsiradusi 2007 metais.

Pirmojo „Eurostars" kvietimo metu 2008-ųjų pradžioje Lietuva pateikė aštuonias paraiškas, kuriose dalyvavo 11 institucijų: šešios įmonės, trys mokslo institutai ir du universitetai. Tarptautiniams ekspertams įvertinus pateiktas paraiškas, penki Lietuvos projektai pateko į finansuotinų projektų sąrašą.

Tarp patvirtintų projektų - po du iš informacinių technologijų ir telekomunikacijų bei chemijos, fizinių ir tiksliųjų mokslų, vienas iš pramoninių technologijų srities. Bendra visų penkių projektų vertė - 6,6 mln. eurų.

Trys projektai yra koordinuojami Lietuvos įmonių: tai bendrovės „Altechna", „Strategus" ir „Ekspla". Dviejuose projektuose Lietuva dalyvauja kaip partnerė.

Projektai bus finansuojami Europos Komisijos, nacionalinių finansuojančių institucijų ir pačių dalyvių lėšomis.

Lietuvoje „Eurostars" programą finansuoja Tarptautinių mokslo ir technologijų plėtros programų agentūra. 2008-2013 metais agentūra Lietuvos dalyviams yra numačiusi kasmet skirti po 0,5 mln. eurų (1,7 mln. Lt).


Šiame straipsnyje: inovacijosEUREKAeurostars

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių