G.Steponavičius: mokytojų atleidimas – savivaldybių reikalas

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius teigia, kad sprendimus dėl mokytojų atleidimo turės priimti savivaldybės.

„Mano žiniomis, mokytojų išėjimas į pensiją arba sprendimai dėl atleidimo iš darbo bus priimami konkrečios savivaldybės sprendimais ir tai priklausys nuo situacijos, kiek kokioje savivaldybėje mažėja mokinių ir kiek priklausomai nuo to yra skiriama mažiau finansų“, – trečiadienį žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.

Paprašytas pakomentuoti įspėjamąjį streiką ketinančių rengti pedagogų keliamus klausimus dėl etatų mažinimo, ministras aiškino, kad su mokytojais yra deramasi.

„Iš penkių ar šešių Lietuvoje veikiančių profesinių sąjungų viena ėmėsi iniciatyvos rinkti parašus dėl galimo įspėjamojo streiko. Tačiau aš naudodamasis proga noriu informuoti, kad dialogas su mokytojų atstovais yra nuolatinėje vyksmo stadijoje ir tą mes darėme ir darysime ateityje. Tą patį darėme ir derindami viešojo sektoriaus 4 proc. mažinimą. Drįstu teigti, kad kai šių metų biudžete 4 proc. viešosios išlaidos buvo karpytos, mokytojų finansavimas mažėja tik 1,5 proc. Aš laikau, kad tai yra kaip tik įsiklausymas į jautriausias sritis. Kitos sritys, kurios mokytojų atstovų yra keliamos, darbo tvarka bus sprendžiamos“, – teigė ministras.

Jis taip pat sakė apgailestaujantis, kad „vidiniai profesinių sąjungų tarpusavio karai kartais virsta štai tokiomis skambiomis akcijomis“.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad nuo šių metų sausio 1 dienos jokio mokinio krepšelio karpymo nėra“, – aiškino G.Steponavičius.

Mokinio krepšelio dydis, palyginti su pernai, oficialiai lieka 3 tūkst. 310 litų. Bet savivaldybės gaus mažesnę jo dalį nei iki šiol.

Pagal 2011 metų pabaigoje patvirtintą mokinio krepšelio lėšų taupymo planą, numatoma leisti nuo rugsėjo komplektuoti didesnes klases, o savivaldybėms „dėl šalies ekonominės situacijos“ nuo sausio pervesti mažiau krepšelio lėšų perskirstymui. Pasak ministerijos, mokinio krepšelio lėšų apskaičiavimo ir paskirstymo metodikos pakeitimai padaryti keisti siekiant sumažinti mokinio krepšelio lėšas 30 mln. litų (1,5 proc.).

„18,7 mln. litų siūloma sumažinti (...) nauja nuostata, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. iki 2012 m. gruodžio 31 d. 0, 91915 procento iš savivaldybių perskirstomos mokinio krepšelio dalies neskiriama savivaldybėms dėl šalies ekonominės situacijos. Miesto savivaldybės perskirsto 5 proc., o rajonų savivaldybės – 6 proc. mokinio krepšelio lėšų, iš jų siūloma dalį lėšų palikti valstybės biudžete“, – tada aiškino ministerija.

Keičiant sutartinių mokinių koeficientus klasėse tikimasi sutaupyti 11,3 mln. litų.

„Pavyzdžiui, kaimo vidurinėse mokyklose, kurias lanko iki 300 vaikų, 9-12 klasėse būtų nustatytas mažiausias 20 mokinių skaičius (dabar 15), vidurinėse, kurias lanko iki 500 mokinių, 5-12 klasėse mažiausias mokinių skaičius klasėse būtų 22 (dabar 20), o vidurinėse per 500 mokinių 5-8 klasėse mokinių skaičius didėtų iki 25 (dabar 22)“, – teigė ministerija.

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga antradienį paskelbė, kad reikalauja keisti esamą mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis. Profsąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius sakė, jog pradedami rinkti mokytojų parašai siekiant išsiaiškinti jų nuomonę dėl planuojamo įspėjamojo streiko, o sprendimą dėl jo rengimo priims vasario 9 dieną šaukiamas profesinės sąjungos suvažiavimas.


Šiame straipsnyje: mokyklamokytojaišvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Blondinė

Blondinė portretas
Tikri perliukai sklinda iš ministro srėbtuvės - mokinio krepšelio dydis nepakito, bet jūs gausite mažesnę jo dalį. Tas pats, jei darbdavys pasakytų - aš tau atlyginimo nesumažinu, tik mokėsiu mažiau.

Anekdotas

Anekdotas portretas
Bosas sako pavaldiniams - "Turiu jums puikią žinią: šį mėnesį jūs uždirbsite 50 proc. daugiau." Pavaldiniai klausia: "Palyginus su kuriuo laikotarpiu daugiau?" Boso atsakymas: "Palyginus su ateinančiais metais."

mm

mm portretas
dar tas glusius laisvej. idomu kada pasodins??
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių