Visoje Europoje – COVID-19 vakcinų perteklius: dalį tenka tiesiog išpilti

  • Teksto dydis:

Smarkiai sumažėjęs skiepijimo nuo COVID-19 tempas ir nutraukta ekstremali situacija atvėrė naują problemą. Ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje fiksuojamas vakcinų perteklius. Į šalį ir toliau tiekiamos įvairių gamintojų vakcinos, tačiau daug jų tiesiog išpilama. Vyriausybė kreipėsi į Europos komisiją dėl išankstinių vakcinų pirkimų sutarčių pakeitimų, praneša LNK.

Šiaulių Dainų pirminės pagalbos priežiūros centre per savaitę nuo COVID-19 paskiepijama apie 30 žmonių. 

„Skiepijimo nuo COVID-19 apimtys yra žymiai sumažėjusios, kadangi pati pandemija jau atslūgo, sumažėjo sergančių skaičius“, – teigė už vakcinas atsakinga šeimos gydytoja Rima Globienė.

Gydytoja neslepia, kad dalį vakcinų tenka tiesiog išpilti.

„Jeigu iš vieno buteliuko mes turim 5–6 dozes, tai atėjus 2–3 žmonėms per dieną, likusį reikia išpilti“, – sakė R. Globienė.

Kompanijos sutiko pavėlinti kai kurių vakcinų pristatymą.

Ne tik slaugytojos išpila vakcinas. Žymiai sumažėjus skiepijimo tempui dalį vakcinų tenka utilizuoti dėl pasibaigusio galiojimo. Tam, kad skiepai ir biudžeto pinigai nebūtų švaistomi, Baltijos šalių premjerai kreipėsi į Europos Komisiją. Prašoma pradėti derybas su vakcinų gamintojais, kad būtų pakeisti išankstiniai pirkimo susitarimai.

„Ateityje sutartys būtų lankstesnės, tai reiškia, kad būtų labiau atsižvelgiama į tiekimo grafikus. Pirmieji to rezultatai jau yra – kompanijos sutiko pavėlinti kai kurių vakcinų pristatymą“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministro teigimu, į Lietuvą pristatomos vis trumpesnio galiojimo vakcinos. Kai kurių gamintojų jau su įpusėjusiu galiojimo terminu.

„Noras, kad vakcinų galiojimo terminai būtų ilgesni, t. y. šalyse nepanaudojus vakcinų būtų galima jas donuoti kitoms šalims“, – teigė A. Dulkys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Lietuva yra rezervavusi kiek daugiau nei 13 mln. vakcinų. Iš jų daugiau nei 3 mln. perduoti trečiosioms šalims, kurios neturėjo galimybės jų įsigyti. Anot A. Dulkio, dėl įvairiausių priežasčių visoje Lietuvoje utilizuota apie 100 tūkst. vakcinų. Ministras pabrėžia, kad didžiausia problema ta, kad vakcinos ir toliau keliauja, nors skiepijimo tempai jau seniai sumažėję.

„Europa šiuo metu moka už greitį ir privilegiją. Europa buvo viena iš nedaugelio kraštų, kur visi gyventojai buvo pilnai aprūpinti vakcinomis“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Europos vaistų agentūra jau pateikė rekomendacijas dėl ketvirtosios vakcinos dozės nuo COVID-19. Lietuvoje pagal poreikį ja skiepyti bus galima dar šį mėnesį. 

„Sudaryti galimybę skiepytis asmenims, vyresniems nei 80 metų, asmenims, kuriems dėl kažkokių priežasčių sunkiai susidaro imunitetas arba dėl priežasčių, kurias mato gydytojai“, – sakė A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministras pabrėžia, kad visuotinio skiepijimo ketvirtąją doze šiuo metu neplanuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

solo

solo portretas
užtenka tik pratęsti vakcinų galiojimą 2 metams ir nereikės išpilti

Chocholams atiduokit

Chocholams atiduokit portretas
Paremkit.

to wilma

to wilma portretas
Amerikoje buvo rašyta 2021m, sunkvežimis avariją patyrė, pabiro tie bonkiukai šito š......., kariuomenės pagalba buvo aptverta teritorija, išvalyta viskas, gruntą net nukasė , buldozeris , kad nepapultų šitų medžiagų į žmonių rankas, ir negalėtų išsitirti mėginį pvz . kurioje nors laboratorijoje, nors mėginiai buvo tyrinėti ispanų, DEL GADO tyrinėtojų grupė, Čilės tyrinėtojai mokslininkai paviešino rudenį kas tai yra..... siaubo filmai rūko pavėsyje.............suprantate ką noriu pasakyti ?
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių