Traumatologai: akių traumų padaugėjo, kaulų lūžių – mažiau

  • Teksto dydis:

Policijos duomenimis, karantino metu padaugėjo smurto artimoje aplinkoje. Tačiau traumatologai pastebi, kad rimtų traumų, pasibaigiančių lūžiais, – priešingai, sumažėjo. O dėl pavasario darbų išaugo akių traumų skaičius.

Traumas lemia oras

Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus (kauniečių vadinamoji Raudonojo Kryžiaus ligoninė) ortopedo traumatologo Sauliaus Širvinsko teigimu, pacientų srautas per karantiną neišaugo. "Mes to nejaučiame. Mes neprivalome labai aiškintis, tuo labiau, kad ir žmonės paprastai nebūna linkę apie tai kalbėti. Mes tiesiog paklausiame, kaip ta trauma ar lūžis įvyko, ir daugiau neanalizuojame. Galų gale, mūsų ir tikslas nėra išsiaiškinti traumų priežasties – mes orientuojamės į savo kaip medikų darbą", – sakė pašnekovas.

S.Širvinsko teigimu, traumų per karantiną net šiek tiek sumažėjo. Priežastis – apribojimai, neleidę žmonėms laisvai judėti. "Tiesa, daug kas priklauso nuo oro: tik išlenda saulė, oras pagerėja, šilta – pusė dienos praėjo, ir jau matome rezultatą – traumų iš karto daugiau, oras pablogėja – vėl mažiau", – pasak ortopedo traumatologo, kai geras oras iš karto padaugėja pirmos grandies pacientų su paprastesnėmis traumomis.

Įtaką daro alkoholis

Jis su kolegomis sako pastebėjęs ir kitą tendenciją: kai tik daugiau šventinių dienų iš eilės – reikia laukti ir daugiau žmonių su įvairiais lūžiais. "Per šventes suvartojama daugiau alkoholio, ir jis daro savo – daugėja traumų. Žinome, kad per karantiną išaugo alkoholio suvartojimas, bet tai neatsvėrė to, kad žmonės mažiau judėjo", – sakė pašnekovas.

S.Širvinsko teigimu, rudenį ir pavasarį paprastai kaulų lūžiais pasibaigiančių traumų būna mažiau, žiemą ir vasarą – daugiau.

Tik išlenda saulė, oras pagerėja, šilta – pusė dienos praėjo, ir jau matome rezultatą – traumų iš karto daugiau, oras pablogėja – vėl mažiau.

Tuo metu prasidėjus šiltajam sezonui, akių traumų priešingai – padaugėjo. Jos susijusios su statybų, būsto remonto, namų aplinkos, sodo tvarkymo ar žemės ūkio darbais. Šiais metais dėl akių traumų į Kauno klinikų Skubios pagalbos skyrių kasdien atvyksta apie 30 pacientų, tačiau pasitaiko dienų, kai šis skaičius net padvigubėja.

Sužeidžia pjaunama žolė

Kauno klinikų Akių ligų klinikos vadovės profesorės Redos Žemaitienės teigimu, būtinosios pagalbos poreikis bei teikimas ir epidemijos metu nesumažėjo. "Tačiau pastebėjome, kad pandemijos metu pacientai pas Skubios pagalbos skyriaus oftalmologą konsultuotis kreipiamasi tik tais atvejais, kai būtinoji pagalba tikrai reikalinga. Saugodami save ir kitus, išmokome atskirti būtinąją pagalbą nuo planinės", – sakė profesorė.

Pasak Akių ligų klinikos vadovės, prasidėjus žolės pjovimo sezonui, akių ligų gydytojams visuomet kelia nerimą dar viena akių traumų priežastis – žolės pjovimas žoliapjove arba šakapjauste. Dirbant be veido apsaugos skydelių ar apsauginių akinių, galima patirti itin sunkių sužalojimų. "Kai su didele energija atlekiantis svetimkūnis patenka į akies vidų, jis smarkiai sužaloja akies audinius ir sukelia sunkų vidinį akies uždegimą. Toks sužalojimas turi tikrai dramatiškus padarinius – galima netekti regėjimo, o dėl infekcijos komplikacijų ir akies obuolio", – apie sunkių traumų padarinius kalbėjo R.Žemaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Runciunas

Runciunas portretas
Draugas aki taip isimuse . Puse metu vaiksciojo aklas kol gijimaa vyko. Cia kai trimeris akmenuka pakele
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių