STT: vis daugiau lėšų – vaistų kompensacijoms, jų gavėjų mažėja

Valstybė vis daugiau lėšų skiria vaistams kompensuoti, tačiau jas gaunančių pacientų mažėja, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

STT Analitinės antikorupcinės žvalgybos valdybos pareigūnas Andrius Valuta sako, jog nuo 2014 iki 2020 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto išlaidos kompensacijoms išaugo net 70 proc. (134 mln. eurų), tuo metu jas gavusių pacientų skaičius sumažėjo apie 13 proc.

„Stebime PSDF biudžeto išlaidų didėjimo kompensuojamiems vaistams tendenciją“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete teigė jis.

STT atstovo teigimu, išlaidų didėjimą lėmė tai, kad kompensuojami brangūs vaistai, ypač skirti  retoms, daugiausia onkologinėms ligoms gydyti.

Pasak jo, STT stebi ir didelę šių išlaidų padidėjimo koncentraciją: daugiau nei 90 proc. (122,2 mln. eurų) šių išlaidų augimo tenka 17-kai farmacijos įmonių, o per metus kompensuojami 100 gamintojų vaistai.

A. Valutos teigimu, tokia išlaidų koncentracija nekeltų įtarimo, jeigu ne kita su tuo susijusi informacija.

„Pavyzdžiui, tarptautinių farmacijos įmonių, kurios veikia ir Lietuvoje, korupcinio pobūdžio pažeidimai užsienio šalyse, ypač aktyvi lobistinė veikla Lietuvos farmacijos sektoriuje, su sprendimų priėmimu dėl vaistų kompensavimo susijusiems asmenims ir sveikatos priežiūroms specialistams farmacijos įmonių gausiai teikiama parama“, –  parlamentarams teigė A. Valuta.

Kita, jo teigimu, ryški tendencija – farmacijos įmonių ryšiai su sveikatos sistema per teikiamą paramą. STT duomenimis, 20 gamintojų, kurių vaistams kompensuoti buvo skirta apie 79 proc. 2020 metų tam skirtų PSDF biudžeto išlaidų, suteikia virš 19 mln. eurų vertės paramos. 

Daugiau kaip 9 mln. eurų paramos iš gamintojų ir platintojų gavo visuomeninės medikų organizacijos. Beveik visa parama buvo suteikta grynaisiais pinigais. 

A. Valuta pabrėžė, kad paramą teikiančios įmonės dažniausiai laimi ir viešuosius pirkimus.

Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos (IFPA) direktorė Agnė Gaižauskienė įsitikinusi, kad be vaistų gamintojų iniciatyvų medikams ir pacientams būtų sunku greitai sužinoti apie naujausius vaistus.

„Mūsų duomenimis, tęstiniam gydytojų kvalifikacijos kėlimui valstybė lėšų neskiria, todėl farmacijos sektoriaus investicijos į gydytojų kvalifikacijos kėlimą ir žinių apie inovacijas perdavimą šiandien yra turbūt vienintelis būdas siekiant užtikrinti visuomenei naudinga medicinos progresą“, – komitete teigė  A. Gaižauskienė.

Situaciją dėl farmacijos įmonių paramos anksčiau aptarė ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas. Po diskusijos buvo inicijuotos pataisos, įpareigosiančios Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) nuo kitų metų liepos visuomenei atskleisti įmonių ir organizacijų gaunamą paramą bei jos davėjus.

Pataisos dabar Seime dar svarstomos.

VMI duomenimis, 2018 metais buvo suteikta 157 mln. eurų paramos pinigais, paslaugomis bei daiktais ir materialinėmis vertybėmis, 2019 metais – 214 mln. eurų. Parama 2018 metais pasiekė 11,3 tūkst. gavėjų, 2019 metais – 10,9 tūkst., 2020 metais 180 mln. eurų paramos paskirstyta 10,5 tūkst. įmonių ir įstaigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip

Kaip portretas
Gali buti gaveju jei nebera pacientu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių