Savaitgalį registruotas 14-tas efektyvus organų donoras šiemet

  • Teksto dydis:

Savaitgalį užregistruotas 14-tas efektyvus organų donoras šiais metais, sugrįžti į įprastą gyvenimą galimai padėsiantis penkiems žmonėms, pirmadienį informavo Nacionalinis transplantacijos biuras.

„Sekmadienį (...) užgesus žmogaus gyvybei, jo artimieji, pasikalbėję su ligonį prižiūrėjusiais medikais, priėmė kilnų sprendimą – tinkamus organus paaukoti donorystei“, – rašoma pranešime.

Biuro teigimu, šiuo atveju donorystei tinkamai pripažintos kepenys, inkstai ir ragenos. Tai penkiems asmenims gali „suteikti galimybę grįžti atgal į kokybišką gyvenimą“.

„Šeimos narių sutikimas leisti transplantuoti mirusio artimojo organus bei audinius leidžia ne tik pagerinti sergančiųjų gyvenimo kokybę, bet ir gelbsti sunkių ligonių gyvybes“, – sako Transplantacijos biuras.

Kepenys recipientui transplantuotos Lietuvos sveikatos mokslų universitetinės ligoninės Kauno klinikose, inkstai ir ragenos liko VUL Santaros klinikose, kur bus transplantuotos tinkamiems recipientams.

„Esame be galo dėkingi donoro artimiesiems už jų kilnų sprendimą. Neabejoju, kad kiekvienas iš recipientų, o ir jų šeimų nariai, pritars, kad tai – neįkainojama dovana“, – kalbėdamas apie donorystės atvejį sakė Nacionalinio transplantacijos biuro direktorius Artūras Bagotyrius.

Pernai Lietuvoje atlikta 200 organų ir audinių transplantacijų.

Šiuo metu tinkamos donoro širdies laukia 59, kepenų – 100, inkstų – 112, plaučių – 5, širdies ir plaučių komplekso – 5, kasos ir inkstų komplekso – 3, o ragenų – 155 žmonės.

Pasakyti kiek tiksliai žmogui reikės laukti transplantacijos – neįmanoma. Kai kurie žmonės laukia kelias dienas ar mėnesius, kiti – kelerius metus, o dar kiti tinkamo organo taip ir nesulaukia.

Savo pritarimą organų donorystei gali išreikšti kiekvienas pilnametis Lietuvos gyventojas. Tai padaryti galima pasirašius sutikimą organų donorystei.

Jį pasirašius išduodama simbolinė Donoro kortelė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Q

Q portretas
Bus tu donoru , motociklistu sezonas priešaky , ivairiu durnaropiu sunaudojimas auga , donoru gausa garantuota
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių