PSO kreipiasi į visuomenę dėl beždžionių raupų pervadinimo

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), siekianti pervadinti beždžionių raupus, antradienį kreipėsi į visuomenę, prašydama padėti sugalvoti mažiau stigmatizuojantį šios greitai plintančios ligos pavadinimą.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra jau ne vieną savaitę reiškia susirūpinimą dėl ligos pavadinimo. Nuo gegužės smarkiai išaugo beždžionių raupų atvejų skaičius už Vakarų ir Centrinės Afrikos šalių ribų.

Ekspertai įspėja, kad dabartinis pavadinimas gali stigmatizuoti primatus, kurių vardu pavadinta liga, nors jie mažai prisideda prie infekcijos plitimo, taip pat Afrikos žemyną, su kuriuo šie gyvūnai dažnai siejami.

Pavyzdžiui, Brazilijoje neseniai buvo pranešta apie atvejus, kai žmonės užpuolė beždžiones, baimindamiesi užsikrėsti.

„Žmogaus beždžionių raupai buvo pavadinti, kol dar nebuvo dabartinės geriausios ligų pavadinimų suteikimo praktikos“, – Ženevoje žurnalistams sakė PSO atstovė Fadela Chaib (Fadela Čaib).

„Tikrai norime rasti pavadinimą, kuris nebūtų stigmatizuojantis“, – nurodė ji ir pridūrė, kad konsultacijos dabar yra atviros visiems per specialų tinklapį.

Beždžionių raupai taip buvo pavadinti todėl, kad virusas pirmą kartą buvo nustatytas Danijoje tyrimams laikomoms beždžionėms, tačiau liga pasireiškia daugeliui gyvūnų, dažniausiai – graužikams.

Žmogui liga pirmą kartą patvirtinta 1970 metais Kongo Demokratinėje Respublikoje. Nuo to laiko užkratas tarp žmonių išplito daugiausia tik kai kuriose Vakarų ir Centrinės Afrikos šalyse, kur jis tapo endemine.

Tačiau gegužę beždžionių raupai, sukeliantys karščiavimą, raumenų skausmus ir limfmazgių patinimą, pradėjo sparčiai plisti visame pasaulyje – daugiausia tarp vyrų, turėjusių lytinių santykių su kitais vyrais.

Pasaulyje užregistruota jau daugiau kaip 31 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 12 mirčių, nurodo PSO, dėl protrūkio paskelbusi ekstremaliąją visuomenės sveikatos situaciją.

Nors virusas iš gyvūnų gali persiduoti žmonėms, pastaruoju metu pasaulyje daugėja užsikrėtimo atvejų, nes užkratas perduodamas per artimus kontaktus tarp žmonių.

Praėjusią savaitę JT sveikatos agentūra paskelbė, kad jos suburta ekspertų grupė jau susitarė dėl naujų beždžionių raupų viruso atmainų pavadinimų, arba kladų.

Iki šiol du pagrindiniai variantai buvo pavadinti pagal geografinius regionus, kuriuose jie cirkuliuoja – tai yra Kongo baseine ir Vakarų Afrikoje.

Ekspertai sutarė juos pervadinti naudojant romėniškus skaitmenis – I ir II kladomis. Pagrindiniu šiuo metu visame pasaulyje vykstančio protrūkio „kaltininku“ laikomas II klados subvariantas, dabar vadinamas IIb klada.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be jokios abejonės

Be jokios abejonės portretas
Homoseksualių vyrų išangės suvėšėjimo sidromo liga.

huhas

huhas portretas
ar i visuomene, ar i LGBT KJU ?

Išvada

Išvada portretas
Tydarų raupai visai tiktų.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių