Profesorius: iššūkis bus situacija gydymo įstaigose – pritrūksime ne lovų, o medikų

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo įžvalgomis apie koronavirusą. Pasak profesoriaus, patenkame į viruso plitimo zoną, kai COVID-19 gali platinti kiekvienas asmuo, todėl būtina susitelkti ir laikytis tam tikrų taisyklių.

„Jeigu tai tiesa, kontaktų nustatymas nebėra efektyvus, o COVID-19 kontrolė šalyje prarasta. Patenkame į ypač didelio viruso plitimo zoną, kai virusą gali platinti kiekvienas asmuo. Didžiausias iššūkis bus situacija gydymo įstaigose, nes pritrūksime ne lovų, o medikų“, – teigė profesorius.

Pasak V. Kasiulevičiaus, visuomenė turi klausyti profesonalų rekomendacijų ir susitelkti. „Todėl visuomenė turi mokėti protingai ir kritiškai elgtis šioje situacijoje, kaip medikai ir aiškino visą šį pusmetį:

1) Dauguma sirgs lengvai: paracetamolis ir ibuprofenas reikalingiausi vaistai. Neviršykite leidžiamos paros dozės, nes per didelės dozės gali pažeisti kepenis ir inkstus. Nepamirškite, kad pati COVID-19 infekcija kai kuriems pacientams pažeidžia kepenis ir inkstus, todėl būkite nuosaikūs šių vaistų vartojime.

Kiekvienas kontaktas yra potencialus COVID-19 sergantysis, o rizikos grupės asmuo – potencialus ligoninės pacientas.

1) Išmokite atpažinti sunkią ligos eigą. Čia jums padės pulsoksimetras. Paskutinę savaitę apie tai daug rašiau feisbuke. Esant sunkiai ligos eigai jums gali prireikti deguonies, kraujo krešėjimą mažinančių vaistų ir deksametazono. Tokį gydymą turi prižiūrėti gydytojas.

2) Maksimaliai saugokite rizikos grupių artimuosius nuo bet kokio nereikalingo kontakto, nes kiekvienas kontaktas yra potencialus COVID-19 sergantysis, o rizikos grupės asmuo – potencialus ligoninės pacientas. Lankykite rizikos grupių asmenis tik su kauke, dezinfekuokite rankas.

3) Kadangi labai daug žmonių sirgs nuo 2 iki 10 dienų, susidarys didelis dirbančiųjų trūkumas. Visus žmones, kurie gali nuotoliniu būdu spręsti darbo užduotis, būtina perkelti į nuotolį nuo rytojaus ryto.

4) Nebūkite uždarose patalpose be kaukės, jeigu jose yra kitų asmenų. Kaukė nebūtinai jus apsaugos, bet didelis šansas, kad sirgsite lengviau.

5) Tiesiog nebūkite ten, kur tanku žmonių, o jums nėra gyvybinio poreikio būti.

6) Nei akimirkai neabejokite, kad mūsų valstybė šį smūgį atlaikys, nes valstybė yra ne valdžia, o mes patys“, – feisbuke rašė profesorius.

Pixabay nuotr.

Primename, kad per praėjusią parą patvirtintas dar vienas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – 766, mirė du žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė vienas žmogus.

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 10 tūkst. 949 asmenys, 6600 – tebeserga, 4166 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 136 žmonės, dėl kitų priežasčių – 47.

Nei akimirkai neabejokite, kad mūsų valstybė šį smūgį atlaikys, nes valstybė yra ne valdžia, o mes patys.

Izoliacijoje šiuo metu yra 31 tūkst. 690 žmonių. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 378 įvežtiniai atvejai. Per praėjusią parą ištirtas 3261 ėminys dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti  954 tūkst. 962 ėminiai.

Karantinas įvedamas ir Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje 

Vyriausybė pirmadienį paskelbė karantiną Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar penkiose šalies savivaldybėse, jose bus įvedamas privalomas kaukių dėvėjimas visose viešose vietose. Be trijų didmiesčių, karantinas įvedamas Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų ir Vilniaus rajonų savivaldybėse.

„Siūlome, kad (...) kaukių dėvėjimas būtų privalomas vyresniems nei šešerių metų asmenims visose viešose vietose“, – per Vyriausybės posėdį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Netrukus Vyriausybė šiam siūlymui pritarė.

Kaukių nereikės dėvėti ir už gyvenamųjų teritorijų ribų, kai šalia 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius.

Iš viso Lietuvoje karantino režimas įvestas 21 savivaldybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nas

nas portretas
tai nekabina lai makaronu, tie patys gydytojai pažeidiami dirba privačiose..jie ten sveiki ir energingi besišypsantys, nes privačiose įkainiai baisiniai...todėl ir dejuoja dirbdami valdiškose...bet yra ešeitis eikit namo vis vien iš Jūsų naudos jokios...gydot telefono laidais, ko nepasakysi apie privačias

Koronavirus

Koronavirus portretas
gaila jog lietuvos nera valstybes vardu COVID-19

V

V portretas
Verygos statytiniai ppuše i viena dudelę
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių