Poliklinika kviečia laiku pasirūpinti širdies ir kraujagyslių sveikata

  • Teksto dydis:

Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka dažniausia mirties priežastis Lietuvoje. Kauno miesto poliklinikos (KMP) medikai ragina vidutinio amžiaus gyventojus apsilankyti pas šeimos gydytojus ir gydytoją kardiologą, atlikti išsamius tyrimus ir taip pasirūpinti širdies ir kraujagyslių būkle.

Siunčia šeimos gydytojas

KMP nemokamai vykdo širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos programą. Pagal ją išsamiai ištiriami ir konsultuojami 40–55 metų vyrai ir 50–65 metų moterys, patenkantys į didelės širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupę.

Tokio amžiaus asmenys, prisirašę prie KMP, sulaukia žinutės arba skambučio, primenančio atvykti pas šeimos gydytoją ir dalyvauti programoje. Šeimos gydytojas užrašo elektrokardiogramą, atlieka kraujo tyrimus, vertina kraujospūdį, liemens apimtį ir kūno masės indeksą. Jeigu asmuo serga cukriniu diabetu ir / ar metaboliniu sindromu, kurį sudaro antsvoris, aukštesnis kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio ir gliukozės kiekis kraujyje, yra nustatoma didelė širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Šiuos asmenis šeimos gydytojas siunčia išsamiau ištirti pas gydytoją kardiologą.

„Širdies ir kraujagyslių ligų programa skirta vidutinio amžiaus žmonėms, nesergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, tačiau turintiems didelę riziką jomis susirgti. Vadinasi, kad per artimiausius dešimt metų nesigydant tokį žmogų gali ištikti insultas arba infarktas. Paprastai ankstyvoje ligos stadijoje žmogus jokių simptomų nejaučia, jam nieko neskauda. Tačiau naudodami šiuolaikinę medicinos techniką ir atlikdami tyrimus mes galime nustatyti ankstyvus kraujagyslėse vykstančius pakitimus ir kuo anksčiau užkirsti kelią ligai“, – pasakoja KMP Centro padalinio gydytoja kardiologė Jūratė Pavilionienė.

Atlieka įvairius tyrimus

Asmenims, atvykusiems į kardiologijos profilaktikos kabinetą KMP Centro padalinyje (A. Mickevičiaus g. 4) pas gydytoją kardiologą, vieno vizito metu atliekami širdies ir kraujagyslių sistemos išsamūs tyrimai. Vertinamas arterijų standumas, centrinis kraujo spaudimas aortoje, kulkšnies žasto indeksas, atliekamas kraujagyslių vidinio sluoksnio (endotelio) funkcijos tyrimas.

„Taip pat atliekame fizinio krūvio testą širdies vainikinių arterijų būklei nustatyti, širdies ultragarsinį tyrimą, kaklo kraujagyslių tyrimus, kur vertiname vidinį kraujagyslės sluoksnį arba jau esančias aterosklerotines plokšteles. Kartu atliekami biocheminiai kraujo, šlapimo tyrimai, skirti kraujagyslių uždegimui ir inkstų funkcijai įvertinti. Atlikę šiuos tyrimus, nustatome, ar vyksta ankstyvas kraujagyslių senėjimas“, – tyrimų naudą pabrėžia J. Pavilionienė.

Medikai pastebi: savo sveikatos būklės nestebintys vidutinio amžiaus žmonės dažnai yra įsitikinę, kad jų sveikata – tokia pat gera kaip jaunystėje.

Operatyviai: išsamius tyrimus pagal prevencijos programą J. Pavilionienė atlieka vieno vizito metu./ Regimanto Zakšensko nuotr. 

„Kartais pasakę žmogui, kad jo kraujospūdis per aukštas, sulaukiame atsakymo: kad jis visada buvo žemas. Žmogus nepastebi, kad spaudimas, bėgant metams, keičiasi. Būna, tenka pasakyti: jūsų kraujagyslės – dešimt metų senesnės nei jūsų biologinis amžius. Kai žmogus rūko ne vieną dešimtmetį, kraujagyslių pakitimai tampa ryškūs. Lygiai tas pats atsitinka, jei ilgai negydomas aukštas kraujospūdis ar blogai kontroliuojamas cukrinis diabetas“, – atkreipia dėmesį J. Pavilionienė.

Šiuolaikiniais tyrimais galime nustatyti ankstyvus širdies ir kraujagyslių pakitimus ir kuo anksčiau užkirsti kelią ligai.

Atlikęs tyrimus, gydytojas kardiologas išsiaiškina tikrąją paciento širdies ir kraujagyslių būklę ir skiria tikslias rekomendacijas, kaip atitolinti nepageidaujamas ligas ir jų išvengti.

Skiria reikiamą gydymą

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad, sureguliavus kraujospūdį, tinkamai maitinantis, daug judant ir metus rūkyti galima veiksmingai sumažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis ir prailginti gyvenimą. Tereikia laiku išsitirti ir laikytis gydytojų nurodymų. Deja, daugelis į gydytojus kreipiasi tik tuomet, kai suriečia skausmai. Dažnas pacientas tvirtina, kad didelis pilvas jam netrukdo, riebaus ar saldaus maisto atsisako nenoriai, daugiau judėti neturi laiko. Toks rūkymo, nejudrumo ir antsvorio derinys galiausiai priveda prie rimtų ligų“, – pastebi gydytoja kardiologė.

Jei žmogus pakeičia gyvenimo būdą, ima sveikiau maitintis, daugiau judėti, o esant didelei širdies ir kraujagyslių ligų rizikai – vartoja vaistus, žymiai sumažina infarkto ir insulto riziką.

Taigi, širdies ir kraujagyslių ligos ir jų prognozė priklauso nuo didelės rizikos veiksnių visumos, o ne nuo vieno žalingo faktoriaus. Gydytojos teigimu, net ir mažas cholesterolio kiekis tampa kenksmingas, kai jau yra prasidėjęs kraujagyslių uždegimas.

Jei pagal širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos programą pacientams nustatoma didelė širdies ir kraujagyslių ligų rizika, išsamūs tyrimai jiems atliekami kartą per metus. Jeigu vidutinė arba maža – kartą per dvejus.

„Teikiame rekomendacijas, skiriame vaistų, paaiškiname, kaip ir kokius tikslus pacientas turėtų pasiekti“, – informuoja J. Pavilionienė.


Kada išsamiai ištiriama širdis?

Pagal širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos programą KMP nemokamai (su šeimos gydytojo siuntimu) atlieka tyrimus ir konsultuoja gydytojas kardiologas. Tiriami 40–55 metų vyrai ir 50–65 metų moterys, sergantys cukriniu diabetu ir / arba metaboliniu sindromu, atitinkantys mažiausiai 3 iš šių 5 kriterijų:

• kai liemens apimtis yra ≥102 cm (vyrų) arba ≥88 cm (moterų);

• Kai kraujo serumo trigliceridai (kraujyje aptinkami riebalai, žymimi TG) yra ≥1,7mmol/l;

• kai didelio tankio cholesterolis (DTL) yra < 1,03 (vyrų) arba < 1,29 mmol/l (moterų);

• kai sistolinis kraujospūdis yra ≥ 130 mmHg, diastolinis ≥ 85 mmHg (arba asmuo vartoja antihipertenzinius vaistus);

• kai glikemija kraujo plazmoje yra ≥ 5,6 mmol/l.

Asmenys, atitinkantys šiuos kriterijus, su šeimos gydytojo siuntimu gali registruotis išsamiems širdies ir kraujagyslių tyrimams KMP Centro padalinyje (A. Mickevičiaus g. 4, Kaunas) gydytojos kardiologės Jūratės Pavilionienės konsultacijai.

Informacija ir registracija tel. (8–37) 409 222, 409 233.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kai

Kai  portretas
pagaliau išaušta šventa diena, kai tau paskirtas vizitas pas gydytoją, tu pas jį nepatenki, nes vizitas būna atšauktas. Išeini "dėkingas", nuleista galva, nors už tokią "pagalbą" reiktų stogą nunešti, bet...gaila savo pačių nervų.

vilius

vilius portretas
CHebra nesijaudinkit,pas ŠV.Petrą eilių nera,ar tikrinsites ar ne galas vienas,o poliklinikoje tik laiką gaišite ir nervus gadinsite,juk SAM vadoVauja Dulkė

ONTĖ

ONTĖ portretas
Jei Jums šeimos gydytoja neduoda siuntimo, keiskite šeimos gydytoją. Mano sesers buvusi šeimos gydytoja privačioje klinikoje turėjo labai daug žmonių, buvo užsivertusi, su siuntimais nesusitvarkydavo. Nuėjo į Kauno Klinikas. Pasirinko jauną šeimos gydytoją, dabar labai džiaugiasi.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių