- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Net apie 90 proc. pas šeimos gydytoją apsilankiusių pagyvenusių žmonių turi vienokių ar kitokių nusiskundimų dėl virškinamojo trakto veiklos sutrikimų, tokių, kaip blogas virškinimas, vidurių pūtimas ar užkietėjimas. Pasak šeimos gydytojos Aldonos Gumblevičienės, dėl virškinimo problemų pacientai dažniausiai kaltina amžių ir padažnėjusias ligas, tačiau, specialistų teigimu, bent dalies bėdų būtų galima išvengti, jeigu žmonės daugiau dėmesio skirtų mitybai, o ne pirmiausia griebtųsi vaistų.
„Pagrindinės klaidos, kurias daro pagyvenę žmonės, yra nereguliari mityba, persivalgymas, ypač prieš miegą, gausus riebaus maisto vartojimas, piktnaudžiavimas druska, cukrumi, kava, gazuotais gėrimais ar alkoholiu, – teigia šeimos klinikos gydytoja A. Gumblevičienė. – Šios ir kitos nuodėmės gali lemti padidėjusį skrandžio jautrumą, iššaukti skandžio opą ar netgi tapti rimtesnių ligų priežastimi.“ Būtent todėl gydytoja rekomenduoja kiekvienam žmogui atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį ir pagalvoti, kaip galima pagerinti mitybą, o kilus klausimams ar abejonėms – pasitarti su savo šeimos gydytoju.
Pasak A. Gumblevičienės, pagyvenę žmonės, kaip ir visi kiti, turėtų valgyti sveiką, šviežiai pagamintą, gerai virškinamą ir individualų skonį atitinkantį maistą. Kartais senjorai, siekdami sutaupyti, renkasi pigesnius, bet ne itin kokybiškus produktus, tačiau gydytojų praktika rodo, kad toks taupymas gali turėti įtakos skrandžio opai bei kitoms ligoms. Specialistų teigimu, vertingo, tačiau nebrangaus maisto tikrai yra, pvz., vištiena – viena pigiausių mėsų, be to, ją turintiems skrandžio problemų rekomenduoja rinktis ir gydytojai. Taip pat derėtų valgyti sezoninius vaisius ir daržoves, kurie yra kur kas pigesni už atvežtus iš egzotinių šalių. Reikėtų atminti, kad senėjimo proceso metu kinta žmogaus poreikis tam tikriems maisto produktams, reikia suvartoti mažiau kalorijų. Tiesa, kai kurių gyvybiškai svarbių medžiagų, tokių kaip vitamino A, D, kalcio, magnio ar kalio poreikis išlieka toks pat ar netgi išauga. Pagyvenusiems žmonėms gydytoja rekomenduoja su saiku ir neriebiai valgyti 4–5 kartus per dieną, vartoti maistą, turintį daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų ir biologiškai aktyvių medžiagų.
Dažnam senjorui sergant įvairiomis ligomis arba net ir natūraliai sutrikus virškinamojo trakto funkcijai mažėja skrandžio sulčių sekrecija, silpnėja žarnyno veikla, dėl to pablogėja įsisavinimas tokių medžiagų, kaip vitamino B12, geležies, folinės rūgšties, trūksta vitamino D, kalcio, gali vystytis cukrinis diabetas. Pagyvenusiems žmonėms, ypač sergantiems širdies ligomis, specialistai pataria riboti skysčius iki 1–1,5 l per parą, vengti druskos, o geriausia – visiškai jos nedėti į maistą. Galimą druskos paros kiekį žmonės gauna iš duonos ar kitų pirktų produktų.
Maiste turi būti pakankamai angliavandenių, kurių galima rasti duonoje, kruopose, dribsniuose, makaronuose, vaisiuose ir daržovėse. Reikiamų baltymų kiekis aptinkamas liesoje mėsoje, pavyzdžiui, vištienoje, veršienoje, žuvyje, pupelėse bei žirniuose. Riebalai, kurie yra blogiau virškinami, negali sudaryti daugiau nei 30 proc. visų kalorijų. Rekomenduojama vartoti augalinės kilmės riebalus, nes juose mažiau cholesterolio. Organizmui būtino kalio yra bananuose, apelsinų sultyse, žalios spalvos vaisiuose, bulvėse, žirniuose, magnio – grūduose, ankštinėse daržovėse, lapinėse salotose, o kalcio – piene ir jo produktuose, lapinėse salotose bei citrusiniuose vaisiuose. Geležies gausu kiaušinio trynyje, bulvėse, špinatuose bei mėsoje. Specialistai atkreipia dėmesį, kad vartojant šviežios citrinos sultimis apšlakstytą vištieną, iš jos pasisavinama beveik visa ten esanti geležis.
Receptas
Troškinta vištiena su daržovėmis
Jums reikės:
500 g vištienos krūtinėlės be kaulo arba šlaunelių mėsa;
300 g morkų; 500 g bulvių;
300 g šviežių žirnelių arba pupelių;
150 g šviežių špinatų; 200 g svogūnų;
250 ml neriebios grietinėlės; pusės citrinos,
1 v. š. šviežių petražolių.
Gaminimas:
Kubeliais supjaustytas bulves ir žirnelius ar pupeles apvirkite. Morkas, svogūnus ir špinatus lengvai patroškinkite ant vandens, kol šie suminkštės. Atskiroje keptuvėje be jokio sviesto ar aliejaus pakepinkite gabaliukais supjaustytą vištieną, prieš tai ją keptuvėje apšlakstę šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Į molinį indą sudėkite vištieną, daržoves, užpilkite grietinėle ir apie 30–40 min. troškinkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Prieš valgydami, apiberkite šviežiomis petražolėmis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
COVID-19 statistika: 311 naujų atvejų, du žmonės mirė1
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 311 naujų COVID-19 atvejų, du žmonės mirė, rodo šeštadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Kaip pasiruošti operacijai: jokio makiažo, lakuotų nagų ar priklijuojamų blakstienų2
Vien Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) operuojama apie 60 žmonių per dieną, tačiau kasdien net tris operacijas tenka atidėti dėl netinkamo žmonių pasiruošimo. Pacientai atvyksta sočiai prisivalgę, neišsigyd...
-
Iš naujo skelbiamas Klaipėdos universiteto ligoninės vadovo konkursas7
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pakartotinai skelbia konkursą Klaipėdos universiteto ligoninės vadovo pareigoms eiti, penktadienį pranešė ministerija. ...
-
Ar sprendžiamas vaistų trūkumo klausimas?2
Lietuva palaiko Čekijos kreipimąsi į Europos Komisiją (EK) dėl vaistų trūkumo. Sveikatos apsaugos ministras sako, kad nedidelės šalys, turinčios nedideles rinkas, su vaistų trūkumo problema susiduria reikšmingiau nei didelės ša...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 272 nauji atvejai, vienas žmogus mirė
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 272 nauji COVID-19 atvejai, vienas žmogus mirė, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Kritikuoja siūlomą naujovę: nepasitikime slaugytojais49
Žmonės netveria pykčiu, kai vizito pas šeimos gydytoją tenka laukti mėnesį. Pacientams laukiant, o šeimos gydytojams dūstant nuo biurokratinio krūvio, metamas gelbėjimo ratas – dalį darbų norima perkelti ant slaugytojų pečių, ...
-
Medikė apie laiko persukimą: padaugėja eismo įvykių, infarktų bei insultų19
Jau šį savaitgalį laikrodžių rodykles suksime viena valanda į priekį – Lietuvoje įsigalios vasaros laikas. Tačiau dar 2019 m. Europos Parlamentas nusprendė, kad laiko sukiojimo nebeliks nuo 2021-ųjų. Visgi taip neatsitiko, pritrūko did...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 342 nauji atvejai, du žmonės mirė
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 342 nauji COVID-19 atvejai, du žmonės mirė, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Patarė, kaip užsiregistruoti ten, kur eilė pas gydytoją trumpesnė5
Ilgos eilės pas gydytojus specialistus – opi šių dienų problema. Vis dėlto ligonių kasų gaunami gyventojų paklausimai dėl eilių taip pat rodo, kad neišnaudojame visų galimybių pas gydytojus patekti greičiau. Mat ne visi žino, k...
-
COVID-19 testai – nemokamai7
Iki kovo pabaigos Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) Klaipėdos skyrius nemokamai dalija COVID-19 testus. Jų jau išdalinta per 10 tūkst. Likutis – nedidelis, tad norintieji įsigyti testų raginami nelaukti paskutinės šio mėnesio dienos...