Lietuvoje nemažėja gimdančių nepilnamečių: kodėl susiklostė tokia situacija?

  • Teksto dydis:

Šiemet Lietuvoje kūdikių susilaukė keturiolika nepilnamečių. Švedijoje, Norvegijoje ar Olandijoje šie skaičiai – kur kas mažesni. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadove Ilma Skuodiene.

– Kodėl Lietuvoje vyrauja tokia situacija?

– Iš pradžių norėčiau papildyti, kad 2021 metais buvo 21 nepilnametė mama, kuri susilaukė vaikelio. Šie metai dar nesibaigė ir gali būti, kad skaičius bus didesnis. Turiu dvi versijas, kodėl taip yra. Yra svarbu patyrinėti, kokie santykiai paauglės šeimoje, kas priveda prie ankstyvų lytinių santykių. Tai gali būti dėmesio ar pasitikėjimo stoka, santykio šeimoje nebuvimas. Tada paaugliai to santykio ieško už šeimos ribų, kurdami savo naujus santykius.

Nenorėčiau stigmatizuoti ir tikrai nestigmatizuojame šeimų, bet situacijos būna įvairios. Pavyzdžiui, nepilnametės bando sudėtingas šeimos situacijas spręsti su, pavyzdžiui, pilnamečiu draugu, kuris sako, kad ja pasirūpins. Arba, jeigu būna abu nepilnamečiai, sako, kad jie tokių pasekmių nesitikėjo. Tad antra problema – švietimo stoka. Dažnai iš pokalbių su nepilnamečiais sužinome, kad apie lytiškumą informacija jiems atėjo iš interneto. Internete ne visuomet informacija yra teisinga. Svarbu tai išgirsti iš tėvų. Taip pat būtina lytiškumo švietimo programa mokykloje, atitinkanti nepilnamečio amžiaus raidą.

– Ar situacija pagerėjo nuo pernai metų, kai buvo sudaryta galimybė nepilnametėms įsigyti kompensuojamų kontraceptikų?

– Sunku pasakyti. Man aktualiausia yra aiškintis, kas skatina apskritai pradėti ankstyvus lytinius santykius. Labai svarbu vaikams ir paaugliams kalbėtis su socialiniais darbuotojais, kurie lankosi tokiose šeimose. Ypatingai didelį dėmesį turi skirti mokyklose dirbantys specialistai. Dažnai besilaukiančios paauglės kreipiasi pas socialines darbuotojas arba vaiko teisių gynėją prieš priimant sprendimą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek nepilnamečių pasidarė abortus?

– Tokios statistikos nevedame, šis klausimas turbūt turėtų būti Sveikatos apsaugos ministerijai.

– Ne visada nepilnametė tuos santykius turi savo noru, tiesa?

– Kiekvienu atveju vertindami situaciją, kalbėdami su paaugle klausiame ir aiškinamės, ar šie santykiai, sueitis buvo savo noru, ar nėra tam tikrų požymių dėl galimo seksualinio smurto. Jeigu vaiko teisių gynėjams kyla įtarimų, iš karto informuojame atitinkamas institucijas, kurios imasi tyrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Todėl, kad

Todėl, kad portretas
Iš tų vaikų, kur gimdo vaikus tereikia vieno dalyko: gimus kūdikiui paimamas kamieninės ląstelės, kai kada ir dar kai kas daugiau, ypač dažnai kūdikio kraujas visas nuleidžiamas ir jį panaudoja pvz kokios beveik šimto metų senės Adamkienės atjauninti ir paskatinimas kad ji dar vegetuotų nors pusmetį...kamieninių ląstelių reikia dažniausiai biologinio tėvo giminėms ar pačiam biologiniai tėvui, kuris neretai - diedas virš 35-40 metų ur jam diagnozuotas vėžys...tada jie yra gavę melagingą medikų pažadą, jog gavę tas ląsteles, neva pasveiks ar pagyvensim bent penkerius metelius....tokia yra baisaus viso šito reikalo pusė. Nepilnametės beveik 100 proc narkomanės. Ko norit iš jų? Jos maksimum iki 50 metų tegyvens...joms net nesumoka už tą surigatinį pagimdyti vaiką, kurį išsidalijo gabalais tiesiog pirkėjai. Būna, į eilę atsistoja ir tie, kurie po maždaug 10 metų įsigys to vaiko ragenos, o po 18 metų - jo vieną inkstą. Ar dar kas neaišku?

Kur logika

Kur logika portretas
Priežastys, kurios įvardijamos socialinės, bet jų sprendimas atiduodamas į ginekologų rankas - medikamentiniai abortai, kompensuojamos spiralės nepilnametėms. Kada pagaliau Lietuvoje suvoksime, kad problemos sprendžiamos ne nuo to galo

Mama

Mama portretas
Taip, nėščia moteris pas mus visada problema ir nesvarbu kiek jai metų. Tai per jauna , tai per sena, tai neištekėjusi, tai daugiavaikė, tai benamė, bedarbė, ligota ir tt ir tt
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių