Nepasitikėkite šarlatanais išblaivintojais: po tokios „pagalbos“ namuose žmonės net miršta

  • Teksto dydis:

Per daug išgėrusiam ir norinčiam greičiau išsiblaivyti vyrui žmona iškvietė esą patyrusį gydytoją, atliekantį išblaivinimą namuose. Suleidus vyrui vaistų, šis neteko sąmonės, vėliau pabudęs bandė keltis ir apalpo, prasidėjo traukuliai. Vyras atsidūrė ligoninėje. Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikai sako, kad tokių pacientų po nesėkmingų blaivinimų būna bent pora per mėnesį. Skaičiuojama, kad šiais metais dėl išblaivinimo paslaugų namuose mirė du žmonės, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner-Sakalauskienė.

– Pas jus atvažiuoja jau taip išsiblaivinę pacientai, kad papuola net ir į reanimaciją?

– Pas mus atvažiuoja įvairių pacientų. Atvažiuoja pacientai, kuriems labai sunkūs abstinencijos požymiai dėl alkoholio ar kitų medžiagų vartojimo. Tačiau yra ir dalis pacientų, kurie pradeda gydymą namuose labai rizikingomis sąlygomis. Jie pasikviečia žmones, kurie nebūtinai turi išsilavinimą ar kompetenciją gydyti namuose. Būna tokios pasekmės, nuo kurių tikrai reikia gelbėti pacientą, kartais net guldyti į reanimaciją su gyvybinių funkcijų palaikymu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip vyksta visas tas išblaivinimas? Ką tie specialistai daro?

– Aš asmeniškai negaliu atsakyti, nes nežinau. Nesu susidūrusi su tokia procedūra. Žinau tik tai, ką pasakoja žmonės, kurie atsiduria pas mus. Jie pasakoja, kad po ilgo alkoholio vartojimo pradeda jausti įvairius simptomus: nemigą, drebulį, galvos skausmą, pykinimą. Jie atsiduria tokioje situacijoje, kai nebegali nei nutraukti vartojimo, nei vartoti toliau, nes tie simptomai stipriai gadina sveikatą. Tada jie patys ar giminaičiai pradeda ieškoti žmonių, kurie gali padėti. Nežinau, ką daro žmonės, kurie atvažiuoja. Greičiausiai kažkokiu būdu lengvina mano minėtus simptomus. Noriu atkreipti dėmesį, kad tie žmonės, kurie kviečiasi, visada rizikuoja. Jei jau prasideda tokie simptomai, reikėtų saugoti save nuo alkoholio vartojimo ir nebijoti kreiptis į gydytojus. Specialistai moka užtikrinti, kad žmogus nenumirtų. Pati abstinencija yra labai sunki būklė. Tai nėra pagirios. Mes turėtume atskirti, kad abstinencija turi tam tikrą mirtingumo procentą. Kai žmonės kviečiasi kitus statyti lašinę, leisti vaistus, jie atsiduria širdies sustojimo rizikoje. Jie gali netekti sąmonės. Gali būti, kad žmogus tiesiog užmigs ir pradės vemti. Turinys, kuris yra skrandyje, pateks į plaučius.

Pati abstinencija yra labai sunki būklė. Tai nėra pagirios.

– Kiek per metus pas jus atvažiuoja tokių pacientų po nesėkmingų išblaivinimo procedūrų? Kiek iš jų miršta?

– Pakankamai dažnai. Pora pacientų per mėnesį tikrai atvažiuoja, nes buvo nesėkmingai blaivinti namuose. Kiti atvažiuoja ne dėl paties blaivinimo, bet dėl užsitęsusių abstinencijos simptomų. Kai mato, kad atvažiavęs žmogus nepadėjo.

– Ar apskritai tokia išblaivinimo procedūra yra legali? Ar ją teikia tik šarlatanai internete, o gal galima nuvažiuoti į kliniką kokybiškai gauti tą paslaugą?

– Atsakyčiau tokiu klausimu, ar galima dantis taisyti namuose? Žmogus, atlikdamas blaivinimą namuose, visada yra rizikoje. Kartais net ne pats žmogus nori tos paslaugos, o nori jo artimieji. Pati priklausomybė yra neigimo liga. Žmonės linkę sakyti, kad gali susitvarkyti patys. Jie tik dar labiau pablogina situaciją. Yra pakankamai įstaigų, kurios legaliai daro alkoholio vartojimo nutraukimą. Tą daro ir priklausomybės ligų centrai. Žmogus gali atvažiuoti ir legaliai gauti kokybišką, saugią procedūrą iš specialisto. Jei žmogus nori konfidencialumo, yra privačios įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varge varge

varge varge portretas
Gali baslį ant galvos tašyti vis tiek neklausys- ris narkotikus,eis pas burtininkus,šarlatanus dantistus ir''daktarus'',atidavinės pinigus sukčiams ir t.t. ir panašiai...

senas kavenskas

senas kavenskas portretas
3,14zdint visus kurie už didelius pinigus siūlo ,, išblaivinimas namuose'' ! taip bėda.. :( , bet jei jau taip atsitiko ...daugiadienės - jokiu būdu nemesti staigiai ! užsilenksi ! pirmą dieną - lovos režimas .. pirmas 6 val. kas val. po 100gr. vodkės ... na su užkanda .. ne daugiau.. kitas jau po 50 gr. !!! kitą dieną po 50gr. vodkės kas 2 val. ! jau su alumi... po 6 kartų - jokio šnapso tik alus ! trečią dieną -jokio alkocholio - o iki apsimyžimo pomidorų sultys ir kefyras , mineralinis ! ir jokių vaistų .. taip per 3-4 dienas išeisite iš daugiadienių ! ( būtų idealu jei nerūkytumėte! ) .. VISIEMS GEROS SVEIKATOS IR NEUŽSIKABINTI !!!

Nesuprantu,

Nesuprantu, portretas
kas gali ziureti i sia tamsuoliu vergu oaze blaiviomis akimis!? Ten,kur zmogus yra zmogaus vietoje,jo gyvenimas stabilus - niekas ir negirtauja!
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių