Mokslininkai vienijasi prieš vėžį

Lietuvos mokslininkų darbai gali padėti vėžio priežasčių ieškantiems kolegoms aptikti pačius ankstyviausius DNR pokyčius, lemiančius onkologinę ligą dar prieš jai prasidedant.

Lietuvos mokslininkų darbai gali padėti vėžio priežasčių ieškantiems kolegoms aptikti pačius ankstyviausius DNR pokyčius, lemiančius onkologinę ligą dar prieš jai prasidedant.

Gauti patentai ir JAV

Per pastaruosius ketverius metus Vilniaus universiteto (VU) Biotechnologijos instituto DNR modifikacijos tyrimų skyriaus mokslininkų sukurti unikalūs produktai susilaukė dėmesio Europoje ir JAV.

Į pasaulinę rinką išleistiems komerciniams produktams gauti trys patentai. VU mokslininkų, vadovaujamų profesoriaus Sauliaus Klimašausko, išradimus Lietuvoje savo laboratorijose taiko bendrovė "Thermo Fisher Scientific Baltics".

VU Biotechnologijos instituto direktorius profesorius Kęstutis Sasnauskas paaiškino, kad DNR modifikacijos tyrimų skyriuje sukurta unikalių molekulinių įrankių, skirtų epigenetinių DNR modifikacijų žinduolių organizmų genomuose analizei.

Gamina ir parduoda

Kas yra epigenetinės DNR modifikacijos?

"Įvairūs baltymai, kurie sąveikauja su DNR, kinta ir būtent jie kartais lemia kai kuriuos žmogaus požymius. Tie baltymai tarsi supakuoja DNR, saugo ją", – paaiškino profesorius K.Sasnauskas.

Kokrečiu atveju kalba eina apie DNR molekulėje prisegtas nedideles chemines grupes, į kurias galima žiūrėti kaip į savotiškus genetinio kodo raidžių diakritinius ženklus – varneles, nosines, brūkšnelius.

Kompanijos, įsigijusios išradimo licenciją, gamina VU mokslininkų sukurtus rinkinius ir juos pardavinėja. Rinkiniai skirti tyrinėti įvairias genetines ir epigenetines modifikacijas.

"Rinkiniai – tai reagentai. Sukurti ir jų panaudojimo metodai pagal nustatytus principus, siekiant išgauti konkrečią reakciją", – pridūrė VU Biotechnologijos instituto vadovas K.Sasnauskas.

Leidžia prognozuoti ligą

Vienas naujai sukurtų produktų – molekulinės biologijos rinkinys, gali padėti ieškoti vėžio apraiškų.

Šis rinkinys efektyviai praturtina DNR molekulių populiaciją molekulėmis, kurių sudėtyje yra 5-hidroksimetilcitozinas (5-hmC). Tai neseniai atrasta DNR modifikacija, dažniau aptinkama smegenų audiniuose ir kamieninėse ląstelėse.

Nors jos funkcija dar nėra tiksliai žinoma, vyraujanti nuomonė sieja 5-hmC su DNR demetilinimo procesu. Tai – vienas iš ankstyviausių pakitusios genų raiškos požymių, labai dažnai lemiančių įvairių vėžio formų atsiradimą. 5-hmC praturtinimo rinkinys leidžia aptikti pokyčius dar prieš prasidedant ligai ir sukuria galimybę ne tik ją diagnozuoti, bet ir prognozuoti.

Autorius vertina kukliai

Ar tai yra žingsnis pergalės prieš vėžį link?

"Tai yra viso mūsų skyriaus darbuotuojų entuziastingo darbo ir vaisingo bendradarbiavimo su "Thermo Fisher Scientific Baltics" kompanija rezultatas. Į rinką išleistas produktas yra rinkinys moksliniams epigenomo tyrimams, o vėžio diagnostika yra tolesnė perspektyva", – atsakė VU Biotechnologijos instituto DNR modifikacijos tyrimų skyriaus vadovas profesorius S.Klimašauskas.

Epigenetikos tyrimai vykdomi visame pasaulyje, siekiant nustatyti molekulinius žymenis, kurie surie sukelia vėžio vystymąsi.

"Mes siūlome mokslininkams naujus įrankius, paspartininčius ir palengvinančius šiuos tyrimus. Ateitis parodys, ar šie komerciniai rinkiniai bus paklausūs ir efektyvūs", – kukliai pakomentavo profesorius S.Klimašauskas.


Šiame straipsnyje: vėžysvėžio gydymassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

senjore

senjore portretas
Skubekit ,mokslininkai ,išrasti vaistus nuo vežio, nes baisi kankyne net jaumniems žmonems ir vaikams. Juk laiku nustatyti vezi net gyd nesugeba-ir kraujas nerodo.

Elona,

Elona, portretas
kur tavo žadėti fundamentalūs onkologijos mokslo tyrimai, kai tarnavai Juozui?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių