Ministerija: Lietuvoje imuniteto koronavirusui neturi apie trečdalį vyresnių nei 75 metų senjorų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje imuniteto koronavirusui neturi apie trečdalį vyresnių nei 75 metų senjorų, trečiadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM).

Jos duomenimis, šioje amžiaus grupėje yra 270 tūkst. žmonių, apie 80 tūkst. iš jų nėra nei paskiepyti, nei persirgę COVID-19.

„Šiai grupei priklausančių asmenų imunizacijos lygis yra gerokai mažesnis, nei kitų aukštos rizikos grupių. Jiems yra didžiausia hospitalizacijos rizika ir dvigubai didesnė rizika mirti nuo COVID-19, nei kitoms amžiaus grupėms priklausantiems asmenims“, – nurodoma pranešime.

Anot ministerijos, pandemijos metu vyresnių nei 75 metų amžiaus asmenų mirštamumas nuo koronavirusinės infekcijos sudaro du trečdalius visų mirčių.

Siekiant paskatinti senjorų skiepijimąsi, Vyriausybė trečiadienį svarstys, ar pritarti įstatymo projektui, pagal kurį naujai nuo koronaviruso suskubusiems pasiskiepyti senjorams būtų skiriama 100 eurų vienkartinė išmoka. Šiam siūlymui turi pritarti ir Seimas.

Įtakos kitoms išmokoms neturės

Siūlomu teisės aktu numatoma, kad teisę į vienkartinę 100 eurų išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs žmogus, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t. y. trečia arba antra doze.

SADM teigimu, šiuo sprendimu tikimasi apsaugoti labiausiai pažeidžiamus visuomenės narius ir pagerinti epidemiologinę situaciją šalyje.

Be to, gautos vienkartinės išmokos neturėtų įtakos skiriant senjorams kompensacijas už šildymą ir kitas išmokas.

„Iki šiol visos taikytos priemonės skatinant vyresnius gyventojus skiepytis nuo COVID-19  buvo paveikios, tačiau ne tiek, kad būtų pavykę apsaugoti senjorus nuo sudėtingų komplikacijų ir išvengti netekčių“, – pranešime cituojama ministerijos kanclerė Ana Selšinskienė.

„Sprendimas skirti vienkartines išmokas už pasiskiepijimą teikia viltį, kad bent gavę išmoką dalis senjorų suklus, galiausiai ateis skiepytis ir taip apsaugos save bei savo artimuosius“, – teigė ji.

Minima 100 išmoka būtų skiriama vieną kartą. Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Ministerijos skaičiavimais, jei vienkartinę išmoką gautų apie 270 tūkstančių asmenų, reikėtų daugiau nei 27 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių