Lietuvoje – pavojingos magnetinės audros: ką naudinga žinoti?

  • Teksto dydis:

Plika akimi magnetinių laukų Lietuvoje nepamatysi. Tačiau net ir dabar virš mūsų – kritinis penkių balų magnetinis laukas, kuris gali kenkti tiek žmonių sveikatai, tiek gyvūnams, tiek sutrikdyti elektros prietaisų veikimą. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Vilniaus universiteto profesoriumi Arūnu Bukančiu.

– Pastaroji magnetinė audra buvo kaip tik visai neseniai, gruodžio 1-2 d. Gana stipri – 6-7 balų. Na, o pamatyti ją galima kaip šiaurės pašvaistę. Nes kaip susidaro dabar magnetinės audros… Pirmiausiai turi saulė išmesti didelius plazmos kiekius ir tada šitos dalelės – elektronai, protonai – juda žemės link. Ir kai pasiekia žemės magnetinį lauką, jos skverbiasi į atmosferą. Tada sukelia švytėjimą, šiaurės pašvaistes ir kartu sutrikdo žemės magnetinį lauką.

– Aš noriu grįžti į XIX a. vidurį, pabaigą. Buvo gana stipri magnetinė audra, net telegrafo linijas sujaukė, žmonės negalėjo komunikuoti. Ar ji turi kažkokį poveikį elektros prietaisams? Koks pavojus, be sveikatos, mums gresia?

– Magnetinės audros gali sukelti stiprų atmosferos lauko svyravimą. Ir pastebima, kad yra sutrikdomas palydovinis ryšys šiais laikais. Anksčiau nukentėdavo antžeminės telegrafo linijos, ypatingai pastotės. Na, ir radijo bangų sklidimui turi reikšmės.

– Pakalbėkime apie balus. Žinau, kad dar prieš savaitgalį buvo Lietuvoje fiksuoti penki balai. Kai kurie ekspertai sako, kad tai jau yra kritinė riba.

– Taip, nuo penkių balų yra toks vadinamasis KP indeksas, kuris parodo magnetinio lauko įtampos svyravimus. Ir jis buvo pasiekęs netgi 6-7 balus prieš keletą dienų. Ir šita skalė yra iki 9 balų, tai dar gali būti ir stipresnės, bet jau 6-7 balai irgi labai stipri magnetinė audra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Apie magnetinių audrų įtaką sveikatai LNK žurnalistas kalbėjosi su kardiologijos gydytoju Arnu Karužu.

– Ar galime tikėti, ar tai nėra iš piršto laužti pasakymai ir sutapimai, kad padaugėja pacientų gydytojų kabinetuose?

– Tai nėra iš piršto laužti pasakymai. Iš tiesų yra mokslinių įrodymų, kad per magnetines audras ar net kelias dienas prieš jas padidėja tam tikrų pacientų simptomai. Tai klausimas, turbūt, kokius žmones ir pacientus labiausiai veikia šios magnetinės audros. Pagrindinė žmonių grupė yra širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys pacientai, taip pat tam tikromis nervų sistemos ligomis sergantys pacientai. Ir iš tikrųjų tyrimai rodo, kad šiuo laikotarpiu tam tikri simptomai šiems pacientams paūmėja, sustiprėja ir tampa kartais sunkiau reguliuojami.

– Kokie tai yra simptomai? Kokie žmonės ateina? Ar tai tik vyresnio amžiaus žmonės ir kuo jie skundžiasi?

– Jei kalbame apie širdies ir kraujagyslių ligas, tai dažniausiai yra pacientai, kurie serga, pavyzdžiui, arterine hipertenzija ir jiems tampa sunkiau koreguojamas arterinis kraujo spaudimas, jis labiau pakyla. Gali tekti labiau pritaikyti pacientui jo vartojamų vaistų dozes ir jas šiek tiek koreguoti. Taip pat yra tyrimų, rodančių, kad per šias audras padaugėja išeminių širdies sindromų paūmėjimų t. y. tiems pacientams, kurie jau serga lėtine išemine širdies liga, dažniau pasireiškia ūminis miokardo infarktas. Net ir sveiki žmonės gali būti paveikti. Gali atsirasti tam tikri miego sutrikimai, apskritai pasunkėjęs miegas, didesnis nerimastingumas arba kiti tam tikri simptomai. Bet tai tikrai nėra toks stiprus reiškinys, kuris mums staiga sukeltų iš niekur mirtiną pavojų. Tai tikrai tiek bijoti šio reiškinio nereikėtų.

– O jūs, kaip medikas, ką patartumėte žmonėms, kurie galbūt susirūpino savo sveikata?

– Pirmiausia tai patarčiau tikrai nepanikuoti ir ramiai žiūrėti į tai. Tikriausiai daugelis žmonių jau jaučia tam tikras tendencijas, ar būtent prieš prasidedant magnetinėms audroms, ar po jų jiems išsiderina tam tikri rodikliai, kaip, pavyzdžiui, arterinis kraujo spaudimas. Jeigu taip yra, reikėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju ar kardiologu ir pasižiūrėti, ar nereikia koreguoti tam tikrų vaistų dozių, jeigu spaudimas yra linkęs didėti. Na, arba jeigu didėja nerimas ar atsiranda miego sutrikimai, vienas iš rekomenduotinų dalykų yra pakankamas fizinis aktyvumas, kuris gali šiek tiek padėti sumažinti magnetinių audrų poveikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkė

pensininkė portretas
kažkaip ta magnetinė audra atrodo gyvena Lietuvoje, nes kas savaitę vis nauja ateina ir nebeišeina ar čia dar vienas bauginimo būdas

kauniete

kauniete portretas
Tik juokas ima kaip ivairuose straipsniuose apie sveikata, parasyta skubiai krieiptis i gydytoja. Tik va kaip ta SKUBIAI padaryti neparasyta.

Klaipeda

Klaipeda portretas
Niekas nenori gyventi Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių