- Sandra Lukošiūtė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis žmonių, norinčių sveikai maitintis, pirmenybe teikia vištienai. Manoma, kad ši mėsa turi mažiausiai riebalų ir nėra tokia pavojinga, norintiems kontroliuoti svorį. Tačiau dietologė siūlo atkreipti dėmesį į tam tikrus niuansus.
Dažnai tenka girdėti, kad vištienos odelės geriau nevalgyti. Priedo "Sveikata" skaitytojai teiraujasi, ar verdant vištieną reikia nulupti nuo jos odelę bei kaip elgtis su iškeptos orkaitėje vištos odele. Ar iš tiesų ji tokia kenksminga?
Gydytoja dietologė Barbora Jarašūnė paaiškino, kad 100 gramų termiškai neapdorotos vištienos odelės turi 349 kcal ir 32,4 g riebalų. Tai riebiausia paukštienos dalis – po odele kaupiamos riebalų atsargos.
"Jeigu panagrinėtume vištienos odelės riebalų sudėtį, nustebtume, jog sotieji riebalai sudaro tik apie 30 procentų. Didesnioji dalis odelės riebalų yra mononesotieji (40 proc., pagrinde oleino rūgštis, pasižyminti "blogąjį" cholesterolį mažinančiomis savybėmis)", - aiškino dietologė.
Pasak B.Jarašūnės, vištiena iš visų mėsos rūšių turi daugiausia omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, kurios, manoma, skatina uždegiminius procesus organizme.
Taip pat reiktų prisiminti, jog riebaluose tirpsta ir kaupiasi įvairios šalutinės nepageidaujamos medžiagos: antibiotikai, hormonai ir kiti paukštininkystės ūkyje naudojami preparatai. Todėl geriausia skanauti naminio ar natūraliai užauginto paukščio mėsą su odele ar jos sultinį.
"Kaip šiuos duomenis interpretuoti realiame gyvenime? 150 g vištienos su odele turės tik apie 15 g odelės, kuri pridės 50 kcal ir 5 g riebalų. Jeigu esate sveikas ir dėl tam tikrų ligų neturite riboti riebalų kiekio maiste, o vištieną su odele valgysite ne kasdien, tai neturės ženklios neigiamos įtakos jūsų sveikatai ar kūno masei", - nuramino gydytoja dietologė.
Be to, pasak B.Jarašūnės, gamybos metu vištienos odelė padeda išlaikyti mėsos sultingumą, apsaugo nuo išdžiūvimo.
Įrodyta, jog mėgaujantis maistu, pagerėja virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas. Tad retkarčiais su apetitu suvalgyta naminės vištienos odelė tikrai nebus "blogas" maistas, o šalia patiektas gausus daržovių garnyras patiekalą padarys dar naudingesniu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
D. Dundulis nutraukia Vilniuje įkurto medicinos centro veiklą: šalyje „Teltonikos“ istorijų apstu13
Prekybos tinklo „Norfa“ įkūrėjas ir savininkas Dainius Dundulis trečiadienį pranešė stabdantis neseniai Vilniuje įkurto „Sostinės medicinos centro“ veiklą. ...
-
Skambina pavojaus varpais dėl bręstančių pokyčių: dar trūksta kūdikių mirčių?8
Jonava kasmet gerinusi naujagimių skaičiaus rekordus šiemet naujų aukštumų nepasieks, nepagerins ir pernykščio rekordo, kai gimė 482 kūdikiai. Iš aplinkinių ligoninių Jonavoje gimsta daugiausiai vaikų, tačiau to gali neu...
-
E. ir T. Bruzgulių šeimos istorija: tėvai vaikams suteikia gyvybę, bet vaikai mums suteikia gyvenimą
Šviesi ir kupina vilties – taip galime apibūdinti vienuoliktąją socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ laidą, kurios herojai Elena ir Tadas Bruzguliai pasidalijo istorija apie savo ankstukes dvynukes. Nėštumo metu kil...
-
P. Mikučionis: sėdėjimas yra didžiausias stuburo priešas1
Traumos – intensyviai besitreniruojančių ir įnirtingai aikštelėse kovojančių sportininkų kasdienybė. Ne veltui Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjai jį, sugrąžinantį sveikatą ir sportinę formą, vadina angelu sargu. Tačiau...
-
Ypatinga istorija: tėtis savo trimečiui sūnui padovanojo inkstą5
Kauno klinikose neeilinė sėkmės istorija – trimetis pacientas Matas sulaukė donorinio inksto, organo donoru tapo jo tėtis Edgaras. „Matukas tapo pirmuoju pacientu tiek Kauno klinikose, tiek Lietuvoje, kuriam esant tokio amžiaus inkstas buvo p...
-
Cukrus vaiko lėkštėje: kas nutinka nejaučiant saiko?
Artėjant šventėms ir per jas vaikai suvartoja daugiau cukraus nei įprastai. Sveikatos specialistės pasakoja apie tėvų pavyzdžio svarbą vaikų mitybai, cukraus poveikį jaunam organizmui ir išskiria produktą, kurį dauguma tėvų laiko sv...
-
Lietuvoje auga sergamumas gripu, fiksuota pirmoji mirtis
Šalyje augant sergamumui gripu, fiksuota pirmoji mirtis nuo šios klastingos ligos, pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
LSMU Kauno ligoninė pradeda statyti Skubios pagalbos ir reanimacijos skyrių48
LSMU Kauno ligoninė gyvena atidarymo ir statybų nuotaikomis. Artimiausiu metu pradės veikti naujas Ortopedijos traumatologijos skyrius. Už jo prasideda naujojo korpuso statybos. Čia įsikurs modernus Skubios pagalbos ir reanimacijos skyrius. ...
-
Mokslininkai: kakava gali sumažinti neigiamą riebaus maisto poveikį
Patirdami stresą, daugelis mūsų mėgstame save palepinti riebiu, kaloringu maistu, žalingu mūsų kraujagyslėms. Pasak britų mokslininkų, šiuo atveju gali padėti kakava ir kiti flavanolių gausūs produktai, apsaugantys nuo neigiamo riebalų pov...
-
Lietuvos mokslininkai atrado medžiagą, galinčią sukelti revoliuciją medicinoje10
Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkai kartu su medikais atrado būdą, kaip susintetinti augalinę medžiagą, ant kurios sėkmingai užauginami organai, kurie vėliau gali būti transplantuoti žmogui. Ta pati medžiaga gali būti pritaikoma ir ...