Kasdieniai įpročiai, padedantys sustiprinti imunitetą

  • Teksto dydis:

Žiemos pabaiga ir ankstyvas pavasaris – laikas, kai gauname mažai saulės ir bene mažiausiai vitaminų ir kitų vertingų medžiagų iš maisto. Tuo metu labiausiai nusilpsta imunitetas. Kaip šį organizmo skydą, padedantį apsisaugoti nuo įvairių ligų, sustiprinti?

Svarbu visavertė mityba

Imunitetas neretai susilpnėja dėl greito gyvenimo tempo, nevisavertės mitybos ir fizinio aktyvumo trūkumo. Ir nors stebuklingų tablečių imunitetui stiprinti nėra, pasak fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojos Virginijos Kirtiklienės, sveikos ir stiprios imuninės sistemos raktu gali tapti kasdieniai įpročiai. Gydytoja priminė įpročius, galinčius sustiprinti imunitetą.

Kartu su maistu žmogaus organizmas gauna reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, svarbių viso organizmo normaliam funkcionavimui ir geram imunitetui palaikyti. Kad šių medžiagų nepritrūktų, svarbu visavertė ir subalansuota mityba, kurioje užtikrinamas reikalingas kiekis angliavandenių, baltymų ir riebalų, o kartu ir įvairiuose maisto produktuose esančių vitaminų ir mineralų. Į kasdienį mitybos racioną rekomenduojama įtraukti daugiau šviežių daržovių ir vaisių (ypač sezoninių), atsisakyti ar bent sumažinti vadinamųjų tuščių kalorijų turinčių produktų – cukraus, rafinuotų miltų ir kt., vengti greitojo maisto, mėsą dažniau pakeisti žuvimi. Drauge svarbu atkreipti dėmesį ir į maisto ruošimą, rinktis natūralius, mažiau apdorotus produktus. Kasdien būtina išgerti pakankamai (apie 2 l) vandens.

Leidžiant laiką gryname ore, suaktyvėja organizmo medžiagų apykaita, ląstelių ir audinių aprūpinimas deguonimi, gerėja nervų sistemos veikla, mažėja stresas, o kartu stiprėja ir imunitetas.

Optimalus fizinis aktyvumas

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad subalansuotas fizinis aktyvumas, optimalus aerobinis krūvis padeda sumažinti riziką sirgti lėtinėmis ligomis, gerina bendrą savijautą ir žmogaus atsparumą. Žinoma, kad fizinis aktyvumas, ypač gryname ore, stimuliuoja organizmo gynybines jėgas, gerindamas nespecifinį imunitetą ir didindamas atsparumą nepalankiems išorės veiksniams. Taigi, mažėja tikimybė susirgti ir virusinėmis infekcijomis, peršalimo ligomis.

Darbo ir poilsio režimas

Miegas ir poilsis žmogaus organizmui svarbūs ne mažiau nei maistas ar vanduo. Yra žinoma, kad kokybiškas miegas ir poilsis yra labai svarbūs žmogaus imuninės sistemos normaliai veiklai. Miegant organizme išsiskiria tam tikrų cheminių medžiagų, svarbių imuninei sistemai kovojant su infekcijomis ir uždegimais. Moksliniai tyrimai rodo, kad, trūkstant miego, žmogaus organizme sumažėja šių medžiagų, tad jie blogiau susitvarko su stresu ir dažniau serga peršalimo, virusinėmis ar kitomis infekcinėmis ligomis. Kiek miego pakanka konkrečiam žmogui, priklauso nuo individualių organizmo poreikių, tačiau suaugusiam žmogui vis dėlto rekomenduojama miegoti 7–9 valandas per parą. Labai svarbu laikytis ir vadinamosios miego higienos, t.y. eiti miegoti tuo pačiu metu, geriausia iki 22–22.30 val., kai organizme prasideda miego hormono melatonino gamyba.

Buvimas gryname ore

Būti gryname ore mūsų sveikatai naudinga dėl daugelio priežasčių. Leidžiant laiką gryname ore, suaktyvėja organizmo medžiagų apykaita, ląstelių ir audinių aprūpinimas deguonimi, gerėja nervų sistemos veikla, mažėja stresas, o kartu stiprėja ir imunitetas, jo gebėjimas kautis su į organizmą patenkančiomis bakterijomis, virusais ir kitomis genetiškai svetimomis medžiagomis. Taigi rekomenduojama kasdien bent pusvalandį praleisti gryname ore. Net ramus pasivaikščiojimas gamtoje padės ne tik atsipalaiduoti po darbo dienos, geriau miegoti, bet ir padidins organizmo atsparumą.

Tinkama higiena

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ant mūsų rankų kaupiasi daugybė įvairių mikroorganizmų, kurie net ir XXI a. yra viena pagrindinių susirgimo įvairiomis užkrečiamosiomis infekcinėmis ligomis priežasčių. Ne veltui specialistai ragina dažnai ir reguliariai plauti rankas, kad nuo jų paviršiaus būtų pašalinti įvairūs mikrobai ir virusai. Svarbu  tinkamai valyti įvairius paviršius ir ruošti maistą, ypač žalią mėsą, plauti vaisius ir daržoves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių