Gripas: pandeminis virto sezoniniu

Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje gydytas 45-erių vyras tikrai sirgo pandeminiu (kiaulių) gripu. Tai patvirtino atlikti laboratoriniai tyrimai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė docentė Auksė Mickienė pasidžiaugė, kad ligonis greitai pasveiko ir jau išvyko namo. Gydytoja teigė, kad į ligoninę jis pateko dėl aukštos temperatūros, pykinimo, vėmimo. Vyrui jau buvo prasidėjusi pandeminio gripo komplikacija – plaučių uždegimas. Ligą medikams pavyko nesunkiai išgydyti antibiotikais. Ligonis yra sakęs, kad sirguliavo jo bendradarbiai, bet sunkiau susirgo tik jis vienas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai ramina gyventojus, sunerimusius dėl vadinamojo kiaulių gripo. Gripas (A H1N1) nebėra pandeminis. Šiemet jis tapo sezoninis, todėl nuo jo gali apsaugoti skiepai – vakcinos nuo gripo sudėtyje yra ir A H1N1 viruso antigenų.

Centro visuomenės sveikatos specialistė Greta Gargasienė patvirtino, kad tokie atvejai, kai vėl nustatomas pernai pandemiją sukėlęs gripo virusas, neturėtų nei baiminti, nei stebinti. Pasaulio sveikatos organizacija pandemijos pabaigą, arba popandeminį laikotarpį, paskelbė 2010 rugpjūčio 10 d. Tai nereiškia, kad virusas, sukėlęs pandemiją, išnyko, jis tebecirkuliuoja, tačiau jau tapo sezoninis.

Pernai sirgusieji vadinamuoju kiaulių gripu, jeigu tai buvo patvirtinta laboratoriniu tyrimu, įgijo imunitetą, tačiau jie gali užsikrėsti kitu – šio sezono virusu. Šiemet cirkuliuoja trys sezoninio gripo virusai: A H3N2, A H1N1 ir B. Specialistai primena, kad vis dar galima pasiskiepyti nuo gripo. Norintieji tai padaryti turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.


Sergamumas

Nuo A H1N1 gripo atmainos pernai gripo sezonu Lietuvoje mirė 23 žmonės. Pastaruoju metu sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje auga. Lapkričio 29 – gruodžio 5 d. gripu ir ŪVKTI susirgo 50,8 iš 10 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių