Eilės metų pateikta tyrimų statistika kelia susirūpinimą - lietuviai tikrai nėra pati sveikiausia Europos šalis. Atvirkščiai, esame vieni mažiausiai sveika gyvensena besirūpinančių europiečių. Daugelio lėtinių ligų priežastis (70 proc ) - nejudrus gyvenimo būdas, neracionali ir nesveika mityba, žalingi įpročiai.
Nutukimo ir antsvorio problemos šiandien aktualios ne tik JAV ar D. Britanijos gyventojams, tai globali viso pasaulio problema. Pastarųjų metų statistika rodo, kad šiuo metu mūsų šalyje problemų dėl nutukimo turi per 20 proc. gyventojų.
Anot Europos komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų direktorato generalinio direktoriaus pavaduotojo maisto grandinės klausimams asistento Timo Gumbel, sveikos mitybos srityje labai svarbus bendradarbiavimas su Europos Sąjunga, kuri nustato pagrindinius ir visose ES šalyse taikomus maisto saugos bei tinkamo vartotojų informavimo standartus. Sveikos mitybos ir aplinką tausojančio gyvenimo būdo propagavimas – naujas šiuolaikinei visuomenei tenkantis iššūkis.
VšĮ Vilniaus Universiteto Santariškių klinikų Gydytojos dietologės Dr. Editos Gavelienės nuomone, neteisingi mitybos įpročiai, nesveikas gyvenimo būdas ir nutukimas visuomenei labai brangiai kainuoja. Pasaulio sveikatos organizacija su nutukimu susijusios sveikatai išlaidos Europos regione siekia beveik 6 proc. Šiuo metu daugiau nei 50 proc. Lietuvos suaugusių gyventojų turi antsvorį (60 proc. vyrų ir 50 proc. moterų), o gerokai per 10 proc. žmonių yra nutukę.
Anot gydytojos, informacija visuomenei apie žmonių sveikatos būklę, saugų maistą ir dietas turėtų būti teikiama specialisto, turinčio atitinkamą kvalifikaciją, o ne įžymybių, neturinčių tam kompetencijos.
„Viena didžiausių mitybos problemų šiandien yra nesaikingas druskos vartojimas",- aiškino Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė. Daugelis europiečių per dieną suvartoja apie 8-12 g druskos, Lietuvos gyventojai – apie 9 g druskos, kuomet rekomenduojama paros norma yra 5 g.
Atkreipdama vartotojų dėmesį , perkant ar ruošiant maisto produktus, I. Drulytė taip pat pažymėjo, kad 5 g druskos yra: 345 g. bulvių traškučiuose, 140 g silkės file, 4 virtose dešrelėse, 7 šaltai rūkytos dešros griežinėliuose, 8 griežinėliuose sūrio, 8 juodos duonos riekėse.
Iki 90 proc. druskos žmonės gauna su pagamintais maisto produktais. Išanalizavus duomenis apie druskos suvartojimą, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas parengė Druskos vartojimo mažinimo skatinimo projektą. Jo tikslas – atkreipti vartotojų, specialistų ir politikų dėmesį į šią problemą, skatinti maisto pramonę gaminti maisto produktus su mažesniu druskos kiekiu.
Sveika mityba nereikalauja didesnių išlaidų, atvirkščiai, teigia I. Drulytė, sveika mityba gali sumažinti išlaidas maistui. Sveiko, bet nebūtinai brangaus maisto politiką ketinama įvesti ir šalies mokyklose.
Naujausi komentarai