Daktare, užgulė ausį, ką daryti?

Laukti negalima skubėti. Kur dėtumėte kablelį, jei sutriktų jūsų klausa, pradėtų skaudėti ausį? "Laukti negalima, skubėti!" – tik taip rašyti šį sakinį primygtinai rekomenduoja Respublikinės Kauno ligoninės (RKL) Chirurgijos klinikos Ausų, nosies, gerklės skyriaus vedėjas Kęstutis Marius Šaulys.

Mitas: pakentėk, praeis

„Šokau nuo liepto į vandenį, išnirau su užgulta ausimi, dabar jaučiuosi kaip kontūzytas, trečia diena ta ausimi nieko negirdžiu.“ Vasarą, per maudynių sezoną, panašių istorijų RKL Chirurgijos klinikos Ausų, nosies, gerklės skyriaus vedėjas K.M.Šaulys ir jo kolegos, dar šeši skyriaus chirurgai, išklauso daugybę.

Paviršinio ir gilaus nardymo mėgėjai, baseiną skrodžiantys plaukikai, mėgstantieji šokinėti į vandens telkinius nuo lieptų – visi jie rizikuoja patirti tą nemalonų jausmą „išnirau su užgulta ausimi“. Ir tai ne tik nemalonu. „Jei ausies užgulimas, klausos suprastėjimas ar visiškas dingimas nepraeina nei per keletą valandų, nei per parą, tai gali būti pavojinga“, – perspėja RKL ausų, nosies, gerklės chirurgas K.M.Šaulys.

„Delsti nepatariu. Reikia gauti šeimos gydytojo siuntimą ir – laukiame paciento RKL Konsultacijų poliklinikos LOR kabinete. Gali būti, kad pakaks medikamentinio gydymo, bet gali nutikti ir taip, kad prireiks mūsų, chirurgų, paslaugų“, – sako K.M.Šaulys.

Maudynių pavojai

Suprastėjusi arba visai dingusi klausa, ausies užgulimo jausmas, skausmas, spengimas gali byloti ir apie plyšusį ausies būgnelį, ir apie vandenyje išbrinkusį sieros kamštį, kurį, jei jis nukeliavęs giliau, pašalinti bus sudėtingiau, ir apie otitą – išorinės ausies uždegimą (jį leidžia įtarti stiprus skausmas, kartais – pakilusi temperatūra, iš ausies imančios tekėti išskyros).

„Susiduriame su daugybe atvejų, kai šokant nuo liepto pakreipus galvą šonu vandens smūgis praplėšia ausies būgnelį arba traumuoja sraigės plaukuotąsias ląsteles ir įvyksta ūmus klausos nervo pažeidimas. Nešvariame vandens telkinyje į ausies landą patekus bakterijoms galima susirgti išorinės ausies uždegimu. Juo, beje, gana dažnai suserga ir baseinų lankytojai“, – vardija maudynių pavojus ausims RKL medikas.

Pasak K.M.Šaulio, daug lemia anatominiai ypatumai. Vienų žmonių ausies landa tiesi, atvira, kitų – problemiška. Nardytojams ausies angoje atsiranda kaulinių ataugų, dėl kurių ausies landa susiaurėja, joje labiau kaupiasi siera, vanduo, landa sunkiau išsivalo. Neretai nardytojams prireikia ausies operacijos.

Reikia suskubti per parą. Po dviejų parų tikimybė pasveikti sumažėja 50 proc.

Kai skubėti būtina

Ką galima įtarti blogiausio, jei staiga užgulė ausį? „Kad prasidėjo klausos nervo pažeidimas. Tada į mus būtina kreiptis kuo greičiau, rekomendacija griežta: reikia suskubti per parą. Po dviejų parų tikimybė pasveikti sumažėja 50 proc. Kuo ilgiau delsi, tuo prastesnė bus prognozė“, – aiškina RKL Chirurgijos klinikos Ausų, nosies, gerklės skyriaus vedėjas K.M.Šaulys.

RKL gydytojas perspėja: esant klausos nervo pažeidimui prarastas laikas gali negrįžtamai pakenkti klausai. Dramatiškų padarinių gali turėti net pralaukta savaitė. „Uždelsus gydymą dvi savaites ar ilgiau, tikimybė pasveikti, sakyčiau, – miglota“, – teigia chirurgas.

Triukšmingo pasaulio grėsmės

Be maudynių, pavojų ausims mūsų kasdienybėje – daugybė. „Aštuoniolikos metų mergina ėjo su vaikinu, šis juokaudamas jai prie ausies susprogdino balioną. Tos ausies klausa dingo negrįžtamai“, – prisimena atvejį K.M.Šaulys.

„Per šaudymo pratybas kareiviukas išsitraukė kaiščius iš ausų ir smūginė garso banga padarė savo darbą – ta ausimi, kuri buvo nukreipta šūvio pusėn, vaikinas negirdi“, – pasakoja RKL medikas, remdamasis konkrečiais pavyzdžiais iš savo praktikos.

„Apibendrinus, visais atvejais, jei atsirado vienoks ar kitoks klausos sutrikimas, reikia ne laukti, kol praeis savaime, ne kliautis liaudiškais patarimais ir prietarais, bet pasirodyti medikams, išsiaiškinti priežastį ir nedelsiant pradėti kvalifikuotą gydymą“, – pataria Respublikinės Kauno ligoninės Chirurgijos klinikos LOR skyriaus vedėjas K.M.Šaulys.

Per metus – daugiau kaip 1 tūkst. operacijų

RKL Chirurgijos klinikos LOR skyriuje atliekamos šios operacijos:

tonzilių ir adenoidų šalinimas,

iškrypusios nosies pertvaros korekcija,

hipertrofuotų nosies kriauklių mažinimas,

nosikaulių atkūrimo operacija po traumų,

lėtinio rinosinusito, polipozės chirurginis gydymas,

obstrukcinės miego apnėjos (knarkimo) chirurginis gydymas,

gerklų polipų ir kitų darinių šalinimas ir histologinis ištyrimas,

ventiliacinių vamzdelių į ausies būgnelius įvedimas,

ausies būgnelio perforacijų šalinimas, plastikuojant vietiniais audiniais,

ausies landų kaulinių išaugų šalinimas,

ausies kaušelio funkcinė plastika,

darinių šalinimas nuo odos ir paodžio ausų, nosies, gerklės organų srityje.

Kvalifikuota pagalba, pažangios technologijos

Respublikinės Kauno ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriuje dirba aukštos kvalifikacijos gydytojai, atliekantys mikrochirurgines otologines, endoskopines sinusų, rinologines, faringologines ir endolaringologines mikrochirurgines operacijas.

Tobulėjant technologijoms, išsiplėtė skyriaus diagnostikos ir gydymo galimybės. Otorinolaringologijos gydytojų tikslas – profesionali pagalba ir nuoširdus bendravimas su pacientais.

Skyriuje sėkmingai gydomi ir prižiūrimi ligoniai, kuriems staiga pasireiškia ūmus klausos nervo pažeidimas, paratonziliniai pūliniai, fururnkulai nosies srityje. Jiems skiriamas šiuolaikinis medikamentinis gydymas, fizioterapijos procedūros ir hiperbarinės oksigenacijos procedūros.

Operacijos atliekamos tradiciniu ir mažai invazyviais būdais. Skyriaus gydytojai specializuojasi Šveicarijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chaaa

Chaaa portretas
Paimi virbalą, ir išsikrapštai, viskas.

:)

:) portretas
Pirma- pabandyk ištraukti pirštą iš ausies
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių